Help: vidlice předozadně kmitá při brždění
Ahoj. Dělá mi to taky. Do teď jsem jezdil starý kotouče Magura z bazaru za pár korun. Teď jsem dal SHM SMRT 76. S unašečem. Vibrace se opakují přesně podle těch větších děr v kotouči. Myslím že je to tím. V té větší dítě je prostě málo materiálu a klesá brzdný účinek. Kdyby byly všechny díry stejně a kotouč symetrický po celém obvodu, problém by nebyl. Je to konstrukční vada. Experimenty s destičkami a vším možným mám za sebou a nepomohlo nic. Takže kotouč bude na prodej ???? dám zase starý levný a bude klid.
Mě vidlice vyloženě kmitá, řekl bych klidně 1 cm dopředu dozadu. Dělá to při lehkým brždění na asfaltu, takže myslím, že to chytne nějakou rezonanci. Ale zase ty Hayes D mají díry poměrně rovnoměrně, takže doufám jenom v zamaštění:-D
Nemyslim, ze to bude zamastenym kotoucem.
Bud bude vule v hlavku nebo v nohach vidlice. To vse lze vyzkouset rukama, zda je ci neni. Pokud ano a kolo mas nove jak pises, tak reklamace.
Jeste to muze byt spatnou polohou desticek vuci trmenu a spatne serizenym trmenem. Ale to by chtelo videt.
Když opřu kolo o zeď, abych vyloučil vůli v destičkách, tak v hlávku ani mezi nohama vidlice vůle není. Kolo teď prošlo garančkou, myslím, že tam problém nebude. Navíc v řídítkách vibrace cítit nejsou.
Co se týče polohy třmenu, o paprsky neškrtá, ale až budu doma, fotku pošlu.
Zmaštění si myslím proto, že ze začátku to dělalo výrazně méně, to jsem přičítal tomu, než se zajedou destičky. Navíc mě posledně přišlo, že přední méně brzdila.
Pokud jsi si jistý, že tam vůle není a třmen/destičky jsou vůči kotouči ve správné poloze, tak zkus jedině Sram Centerline kotouče. Ten Hayes D mi tvarem přijde jak Shimano SMRT66 a ten má tendence občas vibrovat (kdysi i mně).
Koukám na Sram kotouče a z hlediska vibrací a kmitání teda myslíš, že nejlepší jsou ty Centerline? Nebo třeba HS2, který jich má sice víc, ale je kulatý a díry mi přijdou hodně rovnoměrně...
HS2 vypada taky v pohode, jen bude tezsi :)
Vůle v hlávku to většinou ani neudělá. Aspoň tedy já to nezažil nikdy (aby to mělo při brždění stejný projev předozadních rychlých kmitů vidlice), když jsem pákrát měl vůli v hlávku, které jsem si nevšimnul okamžitě a chvíli s ní jezdil.
Většina případů je způsobena kombinací konkrétní kotouč a případně k tomu navíc nezafrézované dosedací plochy (tedy přidá se nerovnoběžnost desek a kotouče).
A i když typ kotouče má poměrně velký vliv a některé mají tendenci způsobovoat vibrace více, tak velmi často je to problém konkrétního kusu kotouče (kromě typu konstrukce a vlivu zejména tvaru a velikosti děr může mít nerovnoěrnou tloušťku materiálu v různých místech). Takže není nutné hned se vzdávat typu kotouče, který vyhovuje. Nejlépe zkusit jiný, který je po ruce, jestli je šance to vyřešit při zachování typu (pokud ten typ je dobrý a vyhovuje).
A když už ten problém je, tak sintry ho zvýrazní. Tedy když to vibruje opravdu jen minimálně (a třeba jen při lehkém přibrždění) a vyhovují organiky, tak to tím lze omezit.
A pro představu jak to může dělat konkrétní kus kotouč. Mám aktuálně dvě stejná kola, komplet totožně osazená:
- přední kotouč 203mm RT800 (tedy typ, který je to na vibrace poměrně náchylný)
- XT čtyřpístek
- vidlice F36/F38
- na jednom kole s F36 ani náznak vibrací, ani se sintry
- na druhém kole s F36 + organiky -> mírně občas vibruje (předozadní kmity), opravdu málo a jen sem tam, tedy pro mě netřeba řešit
- na druhém kole s F36 + sintry -> už bylo trochu horší a tohle bych už řešil. Sintry mi ale stejně nevyhovaly v kombinaci velké kotouče a čtyřpístky, takže jsem vrátil organiky (hlavně lepší dávkovatelnost, uvařit to nedokážu ani s organikami)
- na druhém kole s F38 + organiky -> opět mírně vibruje, +- jako s tou F36, ani tužší jiná vidlice tedy nic neřešila (samozřejmě jsem ji neměnil kvůli těm vibracím, tu původní F36 jsem slušně na šutrech zrušil vnitřní nohy a místo jejich výměny jsem se rozhodnul rovnou pro upgrade vidlice)
Pak test prohození přední kol (jsou totožná) a vibrace na druhém kole fuč. Kotouč samotný jsem prohazovat nezkoušel, zbytečně moc práce. Ale na 99% to je tím jedním kotoučem.
Kdyby to dělalo o něco více, tak bych kotouč vyměnil, ale při tak malém projevu to neřeším.
Pro zacatek zkus co nejkulatejsi kotouc, bez velkych der a vlnek na obvodu.
Jde spíš o stejnou výšku brzdové plochy ve všech místech - to mají nejlepší právě ty centerliny, okraj se sice trochu vlní ale umístění děr to doplňuje tak že se destička vždycky dotýká stejně velké plochy + tam nejsou vysoké velké díry jejichž hrany by způsobovaly vibrace.
Zamaštěný kotouč to rozhodně nebude. Leda blbě zajetý. Taky v tom má vliv použitý plášť a tlak v plášti.