Jaké pláště vozit v zimě?
Nasadil jsem Ice Spiker jako kazdou zimu.
Jak se s tím jezdí třeba na asfaltu?
Bzučí to :-)
Na asfaltu rámus, ale neklouže to, třeba v zatáčce a tak. Na zmrzlém povrchu a na ledě pohoda, drží to. Na kostkách ale nic moc.
Copak asfalt, ale takova dlazba je mazec...:-))
No na silnici jsou pneu s hroty zákonem zakázané nejenom pro motorová vozidla, ale i pro nemotorová, jako je třeba jízdní kolo. :-)
O důvod víc jezdit po chodníku :D
+1
a na chodniku je lad castejsie nez na ceste, tak sa to tam hodi
Zas na chodníku se padá bezpečněji, kvůli jízdě po chodníku bych si to nepořizoval.
Pokud se bere jizdni kolo jako vozidlo kategorie R pak ano, ale bude to spis nevedomosti zakonodarcu a mela by byt udelena vyjimka.
dosud jsem žil v omylu, že to platí pouze pro motorová vozidla :)
Tohle se nedávno řešilo v diskusi na Prahounakole, tenhle požadavek je v sekci F přílohy 12, zatímco požadavky pro jízdní kola jsou v sekci C. A v sekcích mimo C sou mraky dalších ustanovení, které nedávají pro jízdní kola smysl jako třeba.
Pláště pneumatik nesmí mít na svém vnějším obvodu trhliny nebo poškození, které obnažují kostru nebo ji narušují. Činná plocha pláště pneumatiky v provozu musí mít po celém obvodu a celé šíři vrchního běhounu jasně viditelný dezén s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů u mopedů nejméně 1,0 mm a u vozidel ostatních kategorií nejméně 1,6 mm. Hlavními dezénovými drážkami se rozumějí drážky opatřené indikátory opotřebení, označené zkratkou TWI
Čili na kole bys nesměl mít slicky.
Jedinej rozumnej závěr je, že požadavky mimo sekci C se jízdních kol netýkají.
To ale nejsou hroty v pravem slova smyslu. Nejsou spicate a couhaj max milimetr. Pochybuju, ze za tohle by me nekdo popotahoval...:-)
A jak myslíš, že vypadá to, co je zakázané na autech? Ty pláště musí být funkční, i když zrovna sníh není.
https://www.nokiantyres.com/tyres/passenger-car/studded-tyres/
To fakt není jako hroty na ledovou plochou dráhu :-)
Dělá to ještě někdo kromě Schwalbe?
Continental. Spike Claw 240 jsem vozil skoro 10 zim. Přijdou mi lepší, než Schwalbe.
Jo, ale třeba Suomi sem neviděl dostupné ani tady, ale ani v Německu.
taky jezdim. Ale uz nasazuji pouze predni a staci to .
jako doopravdy stačí vozit jeden plášt s hroty na kole ? Protože nad nima uvažuju na ježděni po pošlapanych turistickych stezkach,ktere jsou misty kluzké většinou
Nestačí.
Pokud tam nebude led, tak hroty nebudou potřeba. Ale pokud je to ledová dráha, tak nic jiného nefunguje. Schwalbe ve sněhu nejsou ideální, protože špalky vzorku jsou kulaté. Lepší směrová stabilita je u hranatých špalků. Pokud je na cestě led, tak nic jiného než hroty prostě nefunguje spolehlivě, je to jak ruská ruleta.
chápu,takže kdybych chtěl jezdit po ušlapanych turistickych stezkach kde to je většinou kluzke či pod ledem misty ,tak je třeba mit na obou kolech.Protože bych rád přisti zimu zimu jezdil tam kde to je ušlapane ,ale většinou pod ledem misty co vím z chozeni pěšky
Po takových cestách jezdím s plášťi s hranatými špalky a drží dobře. Ale jak psal kolega výše: jak je led, tak je zle. Nejhorší je led zakrytý pár centimetry nového sněhu. Člověk se snaží předvídat, většinou se to dá. V neděli jsem si ustlal jenom třikrát:)
Edit: subjektivně - když po té prošlapané turistické cestě lze jít pěšky, je možné po ní jet i na kole s dobrými plášti. Se hřeby zkušenosti nemám.
chápu,jako já vozim continental xking na obou a ,že bych snima zkoušel přimo do prošlapanych stezkach(v Beskydech) ,kde chodi dost lidi jsem se nějak neodvážil zatím ,ale něco malo jsem zkoušel spíše na méně proflaklych cestach snima
Nezkoušeli jste i Cross king? To by měla být náhrada X-Kinga
Ještě horší to bude k jaru. Přes den to na slunci roztaje a po ledě poteče voda. Odpoledne ve stínu to přimrzne a je hotovo. Možná by hroty na předku stačily, nemám vyzkoušeno. Pokud tam je sníh, do kterého se vzorek zamáčkne a podrží, tak hroty nejsou potřeba. Led je ale jiná liga.
normalne jsem jezdil jen s jednou, predni, jak jsem psal. Presne po tvrdem snehovem podklade, casto uhlazenym, nebo s castecnym pledem pod navatym snehem. A vzhledem k tomu, ze mam o be, ktere jsem jezdil predtim (predni i zadni), zkousel jsem prave varintu jen s predni, abych to nemusel porad prezouvat. A slo to naprosto v pohdde. Satlo se nmi tak dvakrat/trikrat,z e nmi v zatacce trosku podklouzla zadni, ale nic dramatickeho. A ze letos bylo jezdeni dost;-)
Na ledovce, která letos byla 2x, potřebuješ hroty na obou kolech. Nebo když jedeš někam, kde zadní kolo prostě nesmí podjet :-).
Jakmile to začne roztávat, některé úseky už leze asfalt nebo se jede po sněhu, tak stačí předek. S normálním pláštěm vzadu to i lepši jede.
btw: Poté, co mi podjela noha a málem jsem sletěl z pěšinky na břehu řeky do vody, už jsem vozil i nesmeky na patách :-D
ja jezdil v Praze a po okoli, nejake kopecky, ale zadne extremy. A skutecne , po overeni, ze to tak jde, jsem jezdil pouze predni na hrotech. Ale je to jen moje zkusenost:-)
A jaké sú výhody proti hrotom vpredu aji vzadu?
pro me v tom, ze se nemusim porad ***** s prehazovanim obou gum;-) a jizda je kazdopadne o neco pohodlnejsi....
To stejne...
Akorat ted 4 zimy lezely ladem...