Jaké zvolit kotouče ?
co jezdíš? na XC bych dal kombinaci 180/160mm a nějaký Shimano na ALU unašečích…
Jezdil jsem FR, teď jsem si poskládal MTB, tak ať si můžu zajezdit někde po horách. Takže teda na ty 203 se mam zcela jistě vyprdnout ? :)
No jesi to zvládně vidle tak je tam klidně dej…sám ho chcu dopředu…ale 180 musí stačit bohatě…
Mám 203 vepředu a pohoda menší nechci na gardě se hodil. Dozadu je to zbytečný na druhou stranu pokud bych to měl za půl zdarma lupnul bych to i dozadu. :-))
203 kotouc, crossridy, 2,4" – masakr :D a to jsem si myslel ze mam prasopsa :D
XC kola pro holku a FR/DH kotouce a plaste? mi to neprijde jako dobra kombinace pokud jezdi tak ze potrebuje takove kotouce a plaste tak z tech kol musi udelat behem chvilky třisky :D
No kola jsou měkký do strany to je pravda (byly tam sériově) ale na to že je jezdím 5 sezonu bez jedinýho centrovaní aniž by šli do osmy :-))). Ano za sezonu toho moc nenalítám cca kolem 2,5k. Ale byli se podívat na lipně v bikeparku, v rychlebech, na gardě 601 a 6 do malcesine a jinak vyjížďky jsou technickýho typu a furt drží. :-))
Jinak k 2,4 stačila by mi 2,25 nebo 2,3 ale nedělaj jí ve směsi 42 která je teda super drží to velmi slušně na kořenech i kamenech a stála něco přes 500 v akci tak proto.
v čem spočívá výhoda alu unašečů na shimano kotoučích, poohlížím se po nových , 203/180 pro AM/EN/FR a do oka mi padli právě některé s unašečem , dále pak nejaké plovoucí od HOPE nebo Superstar.
Je to jen lepší odvod tepla nebo to má ještě nějaké výhody a pozitiva
no lepší odvod tepla imho o moc lepší nebude, na to jsou tam moc malé styčné plochy v tom přechodu ocel/dural.
Spíš jde o lepší boční tuhost kotouče při stejné nebo menší váze, takže výhody – váha, menší náchylnost na zohnutí kotouče, cinkání a škrtání kotouče. Plovoucí pak ještě mají výhodu že se kotouč tolik nekřiví při zahřívání.
S tou hmotností to až tak žhavé není. Pro porovnání:
Shimano SM-RT75 160 mm – 119 g
Shimano SM-RT76 160 mm – 127 g
SM-RT86 už je o něco lehčí, teď jsem vážil (taky 6-děrová verze):
- 160mm 115g
- 180mm 133g
Žádná gramařina to ale samozřejmě pořád není a hmotnost určitě není důvod k pořízení (to maximálně důvod k nepořízení pro ultragramaře).
odvod tepla je horší… jezdil jsem BB7 a historický kotouče Grimeca 180/160 a s upečením problém nikdy nebyl, teď mám HOPE M4 a foating 183 a vzadu X2 – 160 a často zadní do modra a občas i dost smradu (jinak ostatní vlastnosti samozřejmě nesrovnatelně lepší..:)
Ale jako manus jsou zde nejty, ktere se casem *****. Zpravidla driv, nez sjedes kotouc. Alespon takova je ma zkusenost…