Jaké zvolit pláště
Chtěl bych se zeptat zda dušová verze Maxxis Ikon 29x2,20 je nějak horší než bezdušová Maxxis Ikon 29x2,20" EXO TR. Respektive spíš jízdní vlastnosti v lehčím terénu a celkem dost asfalt. Nyní mám wTB Nano 2,1.Díky
Jestli to chceš na duše, tak ber verzi bez TR, je asi o 50g lehčí. Nevýhody nejsou žádný. Druhá věc je to EXO, to je zvýšená ochrana proti proražení - je to dobrý, ale samozřejmě další gramy navíc.
Jezdit na duších je ale každopádně hloupost. Já jsem si právě oblíbil tu verzi TR EXO, navíc ještě ve třísměsi 3C. Na bezduších i v rozměru 2,20 je to super, jsou to velkoobjemový pláště.
Já bych zase i s dušema šel do té tr exo verze skrze tu odolnost. Na nezávodní ježdění to vnímám jako důležitější faktor než gramy.
Opravdu je tam znát rozdíl v odolnosti a případně defektu? Pokud ano, tak si klidně cca 400 připlatím
Běhoun bude to samé, ale boky jsou odolnější. U nás je hodně kamení, takže maxxis jezdím s exo.
Díky za odpověď, asi zůstanu zatím u duší. Jednak mám obavu že bych nedal tu montáž a taky najezdím max. okolo 3000km, tak nevím zda by to mělo smysl.
Bezduše určitě ano, 3000 km je dost na mtb. To EXO smysl má pokud jezdíš v terénu, odolnost boků je znatelně vyšší. Na cyklostezky a polňačky je to podle mě k ničemu. Když jsem jezdil Ikony bez EXO, tak jsem je vždy nakonec rozpáral z boku.
U těch bezduší je kromě lepších jízdních vlastností ještě druhá výhoda: plášť vydrží o dost déle. Na ty 3000 km by ti zhruba jeden EXO Icon na zadním kole vydržel (záleží taky na jízdním stylu a hmotnosti), takže 1x za rok přehodit (případně v servisu jestli se s tím nechceš dělat, ale není to o nic těžší než nahodit duši). Na duších mi Ikon na zadním odešel po 1500 km.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41