Kolečkové běžky
Kdysi jsem to zkoušel, opakovaně a hodně tvrdohlavě, a neuspěl. Musíš mít dobrý povrch. Stačí tu a tam kamínky a už je to peklo. Na lyžích nešetři, nevyplatí se to. Pády bolí, na inlajnech se v pádu můžeš aspoň převalit, tady by sis urval kotník. Hole zničíš, v začátcích rozhodně hliníkové. Ovladatelnost oproti inlajnům mizerná. Hole ti často ustřelí. Podobnost s lyžemi na sněhu minimální, spíš žádná. Když jsem s tím začínal, měl jsem vysněnou, jak to bude super trénink. Byl to ryzí masochismus :D
Edit: blbě zařazeno, mělo být pod krokuse.
Dík za názor. To není moc dobrá reklama na kolečkové lyže. :-) Koukal jsem, že se dají půjčit třeba v Decathlonu, to by asi mohl být první krok - nejdřív si to vyzkoušet.
Takova silenost to zas neni. Ja mam na skatech odkroucenou treba 3 tisice km, bez padu a bavilo me to. Ted mam nove karbonove klasicky, ale zatim jsem na nich byl 3x, bo neni cas. :/
Měl jsem z kolců stejný pocit jak ty. Ale myslím, že to bylo tím, že ani na sněhu nemám moc dobrou techniku a kolce jsem měl jen párkrát půjčený a něměl jsem morál se na tom víc učit/trápit. Hůlky to chce mít dobře nabroušený a na asfalt spíš pokládat a tahem se odrážet, než píchat jak do sněhu.
Na soupaž to bylo menší zlo, jinak jsem se ale rád vrátil k bruslím.
Když na tom někdo umí, tak to je ale pěkný pohled a nejspíš i slušný trénink (závoďáci na tom jezdí hodně).
Hroty se doporučují vyměnit, standardní do sněhu totiž nejsou z tvrdokovu.
Závoďáci na tom jezdí, protože většinu roku jim nic jiného nezbývá. Jednoho současného olympionika znám a dostali jsme se i ke kolečkům a neřekl o tom nic pěkného. Asi bych to přirovnal k našemu zimnímu ježdění na válcích, většina lidí to prostě psychicky nedá. Já jo, klidně na nich budu denně 2 hodiny šlapat a jen poslouchat něco ve sluchátkách, s morálem problém nemám. Ale kolečkové lyže jsem prostě nedal :-D
Jasně, hroty na asfalt jsem samozřejmě měl. Ale i ty se obrušují a je potřeba je pravielně ostřit.
Já měl problém s tím, že ta lyže prostě nejela rovně, podle naklopení to více či méně zatáčí a přišlo mi, že na opačnou stranu, jsem bych čekal. Zkoušel jsem kolce na klasiku i skejt, a vrátil se k bruslím a ruce holt budou na začátku zimy trpět :)
No mám na kolích nějaký ty tisíce naježděný a to co ty popisuješ tak odpovídá prvním 2-5 vyjížďkám.
I já je kupoval jako "trénink, až se zima zeptá", ale je fakt že je to úplně něco jiného než běžky na sněhu.
Samozřejmě že za ideálních podmínek (suchá, široká cyklostezka s mírním sklonem a větrem v zádech) je to žůžo-labůžo, ale takovýhle míst zas tolik není :-D
Jakmile je cyklostezka užší, špinavá (kamínky zas tolik nevadí, mnohem horší je mokré listí, nebo nedej bože větší vyskyt slimáků) tak to zas taková pohádka není, ale to platí i u kola ;-)
Je to jako se vším, člověk musí přežít porodní bolesti a teď když jedu do Livigna primárně na kolo, tak sebou (krom věci na běh a lezení) beru i kolce :-)
Hele a jak to je s bržděním? Měla by smysl ta brzda od Fischeru? Když člověku na cyklostezce vběhne pod kolo dítě nebo pes, teoreticky to jde nějak ubrzdit, ale co na těhhle peklolyžích? Ladronka v Praze by mohla být dobré místo na kolce, ale nějaký pohyb lidí tam přece jen je.
S bržděním je to dost problém. Dá se brzdit stromečkem jako na klasických lyžích. Ale rozhodně nezabrzdíš hned a od určitého sklonu kopce jen přibržďuješ a nemáš už šanci takhle zastavit. Pokud ti tam vběhne někdo na cyklostezce, tak nouzově nemáš šanci zatavit. Buď musíš změnit směr nebo (třeba na Ladronce) vyjet na trávu a tě to buď zabrzdí nebo holt upadneš. Což v malé rychlosti do trávy není problém, když teda nespadneš fakt blbě a nezlomíš hůl.:-)
Konkrétně na Ladronce pohyb lidí je, ale zdá se mi, že jsou tam nějak ukáznění, protože krizové situace tam, alespoň podle mojí zkušenosti, nenastávají. Jednou mi tam vběhlo do cesty dítě, které stálo na kraji, koukalo na mě, jak se blížím a těsně přede mnou se rozhodlo, že přeběhne. Neměl jsem šanci ani změnit směr, natož zastavit. Chytnul jsem ho do náručí, abych ho neporazil, zvednul a vyjel s ním do trávy, kde jsme teda už v malé rychlosti upadli.
Tak to jsi zvládl brilantně, s tím dítětem. :-)
Zkušenosti s brzdou nemám. Brzdím pluhem nebo tak, že jedu jednou nohou v měkkém podkladu ve škarpě, ani jedno není moc příjemné a funguje jen do určité nízké rychlosti. Jezdím proto známé trasy kde vím, že to můžu pustit rovnou nebo po počátečním brzdění od určitého místa . Jakmile to ale pustíš tak už neuděláš nic a děj se vůle boží, smotky s hůlkama na rukách a kolcema na nohách jsou dost nepříjemný :-) Jako se vším je to ale hodně o technice, lidi co to umí tak na tom dávají sjezdy co nechápu.
Brzda, já na kolcích začínal docela mlád (19 roků) a tak jsem se moc nebál, takže nebyl důvod řešit brzdu.
Dnes (37 roků) už mám trošku skill a co neubrzdím tak si věřím že nějak zvládnu (vyjetí mimo silnici je skoro vždy nejlepší řešení, tady platí výhoda nás hubených, 60kg prostě zastavíš lépe než 100kg).
Já těch vyjížděk absolvoval víc než 5. Asi bych to řekl tak, že jsem chtěl přípravu na skejty v podobě co nejvěrněji připomínající skejty. A to se nestalo, je to absolutně jiné. Zato se přidala hromada faktorů, která mi z toho udělala opruz a zklamání.
Občas potkávám tady na Táborsku člobrdu, který je prohání snad pořád. Před ním, stejně jako před tebou smekám a závidím, ale sám zůstanu u svých sportů.
@Krokus - jestli se dají půjčit, není co řešit. To je bezpečná a levná varianta :)
No jak říkáš. Ale tak 15. vyjížďka už super. Na hůlky musí mít člověk bodce na asfalt. Pak je to celé super.
Mám kolečkové lyže na klasiku z Dekáče. Hole musí být s hroty na asfalt - dají se vyměnit, já mám komplet druhé hole na asfalt.
Protože se mi ten pohyb na tom líbí (v létě jsem jel třeba Dunajskou cyklostezku na etapy a tam bylo to super) tak uvažuji o investici do letních bot. Nyní jezdím v zimních na klasiku a je v tom pochopitelně teplo. Ale současně bych si asi chtěl koupit i druhé kolečkáče na skate a teď přemýšlím jak s botama. Dvoje se mi moc kupovat nechce, zimní skaty nemám.
Kdybych šel do kombi bot - https://www.xcsport.cz/spine-skiroll-combi-14-nnn-boty-na-koleckove-lyze/ - bylo by to zásadní omezení pro oba způsoby ježdění? Má s tím někdo zkušenost?
Mám kombi boty od Alpiny a super.
Ty kombi boty používáš na klasiku i na bruslení?
Jo. Mám jen jedny boty.
Kombi v pohodě. Jenom v létě trochu hic...
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41