Měření opotřebění řetězu
Naměřil jsem na řetězu 132,8, tak jsem ho vyměnil. Změřil jsem pak i nový řetěz (HG 53), vyšlo mi 132,4. Je to možné, nebo to měřím nějak blbě? Když jsem na šupleru trochu víc zatlačil, dostal jsem se třeba i k 132,47. Jak moc velkou silou se šuplera má roztahovat?
Je to řetěz Shimano, čili docela šmejd :-) Na takové délce mi taky několik řetězů od rybářů začínalo.
U nového řetězu sram 830 jsem naměřil 132,6.
sram 971 myslím kolem 132,2–3, HG53 132,4 :-)
ja 132,2
No tak buď je každý řetěz z výroby jiný, anebo to každý měří nějak jinak.
může být pravda obojí zároveň, pokud se druhá část věty týká výrobce ;-)
To máš vpodstatě jak s botama – když dva číňiaňi dělají devítky, tak jedny jsou ti menší a ty druhý ještě menší :) To pak po nich těžko můžeš chtít aby dodrželi setinu při vysekávání plechu. (setina mm na každým článku udělá desetinu na sledovaný dýlce) Tak to raděj udělaj delší, než kratší, že jo.
Ta věta měla platit spíš pro spotřebitele, ale to je jedno:-)
Abych ho pomalu šel vyměnit, ne? :-)
U shimana je to dost běžný jev, a co se týká nepětí při měření, tak měř na horním řetězu, při současném tlaku na kliky a tím napnutém řetězu, je lepší měření několikrát opakovat na více místech, zamezíš tím případné chybě …
a když pořádně šlápněš na kliku, tak nový řetěz ti zapadne na poslední zub, nebo uplně:-)
Aha, tak na kliky jsem netlačil. Obě ruce potřebuju na práci se šuplerou, volné tedy mám jedině nohy…
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41