Měření opotřebění řetězu
Ještě tu nikdo nezmínil měrku z ali, tak to udělám já. Nepřesná Čína, ale tolerance vycházejí tak, že vytažení řetězu měří takřka přesně i bez vymezení vůle v rolničce :).
Rozteč mezi 100 články nového řetězu = 127 cm, stejná rozteč u vytahaného řetězu 127,6 cm (tzn. prodloužení o 0,47 %). A měrka ukázala v podstatě úplně stejnou hodnotu. Tímto kontrolním testem byla měrka označená za způsobilou provozu a úspěšně ji používám i k měření řetězu bez jeho otravného sundávání z kola a věšení na hřebík.
Přesný výsledek tvého měření je pouze náhoda a ne známka kvality měrky čínského soudruha. Různá vůle v rolničkách tento typ měrky (kopie park tool CC-2) prostě ovlivní. Měří na stejném principu jako Unior. Pohodlné měření, ale výsledek nejsitý.
O známce kvality měrky nikde není ani zmínka, ba právě naopak ("Nepřesná Čína..."). To jen tak pro uklidnění odpíračů výrobků z oné nejen technologické velmoci :).
Bohuzel toto plati u spousty merek vc. znackovych. I ty jsem musel "okalibrovat" - minimalne zjistit, jestli pri propadnuti (nebo jaka je indikace KO retezu) je retez skutecne na vymenu a naopak. A nektere pak pilovat pilnikem, aby merka propadla. Ale o tomto tematu je tu dostatek nekonecnych vlaken, nema smysl se opakovat.
Posledni asi 3 roky se me stejnak mereni moc netyka, na bezne drandeni do rachoty (asi 26 km denne) i ve volnem case stale vice pouzivam kolo s vicerychlostni nabou a torpedem, je to temer bezudrzbove a retez nemenim. Nekdy, jednou v daleke budoucnosti, mozna vymenim zadni pastorek a bude-li treba pak treba i retez a kliky.
jestlize to meri stale stejnym zpusobem od noveho retezu a vi jaka byla hodnota noveho retezu, stale stejnou merkou tak je nejake vymezovani sumak a zvlast kdyz to je"kalibrovane" merenim na 100 clancich
Není, i když chyba zřejmě nebude moc velká.
Konkrétní příklad dovedený do extrému (v reálu to jistě tak velké rozdíly nebudou) a hodnoty jsem si vymyslel (nejsou to konkrétně zjištěné hodnoty, zvlášť ne pro jeho řetězy, které jsem nikdy neměl v ruce):
- budeme mít dva nové řetězy, kde oba budou vůli rolen 0,2mm (ani ty nové nemusí mít stejnou vůli rolen, ale tam by to měl být rozdíl opravdu minimální, tedy nejspíš zanedbatelný)
- jednomu se vůle rolen zvětší během používání na 0,3mm a to bude ten dle kterého měrku kalibroval
- následně bude měřit další řetěz na kole, které ale během používání zvětší vůli rolen na 0,5mm a tedy naměří o 0,2mm chybnou hodnotu
V případě měření měrkou s vymezením vůle, přiloženým pravítkem vně řetězu nebo pověšených řetězů, tak ve všech těchto případech by tam ta chyba měření 0,2mm nevznikla.
V reálu bych nečekal, že by se až tolik lišila vůle rolen u dvou jetých řetězů stejným jezdcem za podobných podmínek, ale rozdíl tam jistě nějaký být může.
opotrebeni - prodlouzeni retezu nevznika na rolnach
Tak to je snad jasné, o tom snad celý ten můj příklad byl, že dojde díky tomu k chybnému měření skutečného prodloužení řetězu.
Ta chyba mereni ti ale preci stale vznika na tom "zapadajicim" konci merky ne? Sice jen na jednom konci a ne na obou koncich jako u normalni merky nebo cc-2, ale porad to snizuje chybu mereni o polovinu a ne eliminuje, nebo mi neco unika?
Ano, na jednom konci ta stejná chyba bude vznikat u každého měření "uvnitř" řetězu. Pořád lepší tu chybu mít jen 1x, než 2x.
Jak jsem ale psal tu poslední větu, tak to reálně nebude tak horké (tedy ty rozdíly pro různé kusy řetězů ježděných stejným jezdcem nebudou jistě tak velké jako v tom fiktivním příkladu).
K tomu se pořád přidává, že hodně lidí při měření "uvnitř" řetězu ani nedokáže konzistentně měřit (tedy např. dle použité síly jak moc se tam rve měrka naměří pokaždé něco jiného na tom stejném řetězu), tak mi pořád uniká, že se tolik lidí vůbec snaží měřit uvnitř řetězu a nepoužijí jednu z těch metod vně řetězu (třeba tím palcovým pravítkem je to minimálně stejně rychlé jako šuplérou nebo měrkou).
A když už se používá metoda "uvnitř" řetězu, tak bych aspoň vždy kontroloval ve chvíli, kdy už řetěz měním porovnáním s novým řetězem zavěšením (abych minimálně věděl pro příští řetěz, že jsem měnil blbě a udělal to příště lépe, případně, kdyby to bylo o hodně špatně směrem, že ještě není na výměnu, tak ho tam případně i vrátit).
Teď jsem se nechal úplně zblbnout tou tvojí reakcí. A ten můj předchozí příspěvek byla kravina.
U správné měrky s vymezením vůle nevznikne chyba žádná, protože se rolny posunou na obou stranách zasunutí měrky na stejnou stranu. A tedy ať už naroste vůle rolen jak chce, tak je to fuk.
Problém by byl pouze v extrému, kdyby u každé rolny narůstala vůle jinak (na tom stejném řetězu). K tomu sice dojít také může, ale to už bude ještě menší vliv.
V každém případě měření vně řetězu řeší vše.
no proto :-) už jsem si myslel, že to znovu nechápu
Díky máš pravdu, vlastně jsem na to i koukal když jsem takovou měrku měl. No stejně zůstanu u cc2 :)