Zdravím a potřebuji radu.
Dneska jsem pořídil mazivo na řetěz. Motorex Dry Lube. Přinesl mi ho kamarád cyklista. Dali jsme krátkou řeč o kolech, a když jsem se pochlubil svým úmyslem, před namazáním odmastit řetěz tech.benzínem kamarádovi málem vypadli oči (zdravím Karla :-) ). Otázečka tedy zní : je to opravdu velký prohřešek ? Odmaš?ujete někdo řetěz konkrétně benzínem?
Napište prosím názor a případně čím jiným, protože zatím jsem to neudělal a vyčkávám.
Používám petrolej nebo naftu následně. Do kelímku obdélníkového tvaru (ceresoft) vystříhnu na boku dva obdélníkové vyřezy pro řetěz hloubka výřezu cca 3cm od vrchu. Do kelímku naleju naftu nebo petrolej. Hladina cca 1,5-2cm.Zařadím velkou placku a malej převodník.Nasadím kelímek výřezy na řetěz a zubním kartáčkem očistím řetěz v délce kelímku.Potom posunu kelímek o očištenou část řetězu a stále dokola.Rětěr otírám a vyšušuji toaletním papírem.Nakonec hadrem.Namazat a znou otřít hadrem. To? vše.
Dnes retez pouze otiram hadrem a namazu. Stejne mi vydrzi jen neco pres dva mesice. Taky ho mazu co nejmin casto to jde, protoze do casto domazavanyho se dostane vic bordelu a pak jeste min vydrzi.
Do urizly petlahve trochu technickyho bezninu, stetec, cistit nad nadobou, protocit cely, je jako pak novy. A potom slushne namazat a otrit hadrem. Rychle, pomerne ciste, proste pohoda. :)
Retez normalne jen ocistim suchym hadrem a pokud je pak vic slyset tak ho trochu domaznu. Vetsi cisteni provadim jen po opravdu hodne blative jizde takze asi tak 4x do roka:). To pak retez nastrikam nejakym (loctite,mos novato,arva...) odmastovacem necham chvili pusobit a pak to v zavarovaci sklenici poradne jeste parkrat protrepu v prostredku H2O, otru do sucha a namazu. Tomuhle procesu se ale opravdu znazim max. vyhybat tim otiranim do hadru.
Myslim, ze neni treba to zbytecne odmastovat, dostatecne cisty je i po dukladnem utreni hadram (pokud nemazes necim moc lepivym), pak jen namazat a jezdit. Ja mazu CTN.
Rozpojim retaz (pouzivam SRAM) narvem ju do 7dcl flasky od kompotu nalejem 2-3dc tech. benzinu, petroleja, isopropilu alebo ineho svinstva co je prave po ruke. Flasku zavrem potom poriadne pretrepem. Vyberem, osusim, nahodim spat na bike, namazem. A retaz je ako nova :). Toto ale praktizujem az ked je retaz fakt zasrana.
chlapci nebojite sa ze ta umyvacka (mycka) na retaz akurat natlaci spinu z povrchu retaze dvonutra do clankov? Ja mam totiz taky pocit.
Ja osobne najprv retaz ocistim dratenou kefou od hrubej spiny, potom utriem handrou a potom kvapnem do kazdeho clanku injekcnou ihlou minimalne mnozstvo prevodoveho oleja. Je to urcite rychlejsie ako sa babrat s myckou a na cely retaz miniem necely mililiter (tisicina litra) oleja.
Mycku tuez vlastnim a parkrat som aj pouzil aby nevznikol dojem, ze som ju este neskusal.
Ahoj.
Čištění řetězu v technickém benzínu a podobných tekutinách pochází z motocyklového odvětví. Ovšem je k tomu zapotřebí vědět, že je to pouze část postupu. Následuje rozehřátí vazeliny v hrnci na vařiči a vyvaření řetězu v horké vazelině. Ta teplem zřídne a nateče i do těžce přístupných míst. Protože na to asi většina z nás před vyjížďkou nemá čas, popíši svůj způsob, léty ověřený. Předesílám, že jsem na čistotu převodu pes. 1) nový řetěz je již z výroby kvalitně napuštěný tukem a je dobré ho v tomto stavu co nejdéle udržet. SHIMANO používá tuk hustší a např. SRAM řidší s menší délkou výdrže. Proto není žádoucí žádný technický benzín ani pračka na řetěz. Stačí silný roztok JARU nebo podobného prostředku na nádobí (přejatý způsob). Namočit hadr, sevřít řetěz a točit. Z hadru nesmí voda téct, ale stačí, aby byl vlhký. Několikrát zopakovat. Potom suchý hadr a řetěz vytřít do sucha. Budete překvapeni co JAR umí. Pokud řetěz pohmatem lepí původním mazivem, nechat a nemazat. Roztok na hadru setře velice lehce vrchní zašpiněnou vrstvu, ale úplně neodmastí. 2) pokud je již původní tuk pryč, čistím řetěz roztokem prostředku na nádobí, ale je možné použít i pračku řetězu. Ovšem zase ne technický benzín a podobné utrejchy. Ten totiž není určen na čištění, ale odmaš?ování. Řetěz ovšem nesmíte nikdy úplně zbavit mastnoty. Dostat totiž tuk do pouzder nejde bez složitého procesu, který doma většina nikdy nezvládne. Po vyčištění namažu řetěz a po zaschnutí utřu přebytečnou vrstvu. Ještě něco k tomu čím mazat. Vím, že se zde objevují již léta chvály na různé druhy všeho možného (WD40, TF-2, atd.). Nic proti tomu, mažte si každý čím chcete. Ovšem v cyklistickém průmysl kvalitní mazivo najdete stěží, a to třeba WD-40 ani mazivo není.. Vymýšlejí se různé varianty do deště, prachu a nevím kam ještě. Ovšem to je jen na táhání peněz z našich kapes. Nejdále je v tomto opět motocyklové odvětví. Maziva na motocyklové řetězy jsou naprosto skvělé a všichni, kteří je po počáteční nedůvěře začali používat se již k cyklistickým nevrátili. CASTROL, DENICOL, VALVOLINE a jiné. Mají jedinou vadu, že jsou tužší a proto se jich na řetěz nesmí dát velké množství. Tichý chod řetězu za různých podmínek na horském kole okolo 150 až 200 km. Navíc po prvním umytí od namazání není nutné mazat. Abych nehaněl všechna maziva na kola, například Pedros do vlhka držel na řetězu tak (ale i se šmírem), že jsem ho nemohl ničím umýt a řetěz jsem radši vyměnil (stalo se při bahnitém maratonu). Ještě jedna věc – pro dobré řazení a dlouho výdrž řetězu je zapotřebí čistit i pastorky a pokud patříte mezi cyklisty, kteří svoje miláčky umejou vapkou, pak se netrapte správným mazáním řetězu.
Jednou asi před 2 roky jsem zblbnul a koupil si Pedrose.Vyčistil řetěz a kolo postavil na válce a celou zinu byl řetěz fakt čistej.Tak jsem se těšil jak to bude fungovat v reálu a ho..vno.Řetěz po 40km vrzal a byl pěkně zas...raněnej. Teď už jenom olejíček.
Taky benzín. Jinak ten bordel z článků nevymeješ, ale snažím se co nejdýl bez mytí udržet v řetězu ten původní mazunk co tam Shimano dává, teda spíš do čeho řetězy namáčí.
Na silnicce retez otru hadrem a namazu. Vydrzi stovky kilometru. Peru jen zridka. Na bajku vyperu v pracce, do ty davam naredenej Atlantic. Pak pokapu Motorexem (do sucha nebo do mokra), necham zaschnout, nejlip pres noc a pred vyjizdkou dukladne setru. Pak ten retez nelepi.Bez problemu. V.
na myti retezu se*u, proste namazu hlavne ocistim bocni strany retezu a nejvetsiho prevodniku WDckem at nejsem jak prase kdyz se otru treba lytkem, klacikem nebo sroubovakem obcas zeskrabnu co se nahromadi na pastorku a koleckach prehazky
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
kdyz je fakt zasranej tak sundam, vyperu v tech benzinu (petrolej funguje stejne) necham uschnout, nandam, namazu (radne), otru, jedu
kdyz je min zasranej, tak ho utru, namazu, utru a jedu
Benzím na rozdíl od nafty, nebo petroleje ten řetěz ÚPLNĚ odmastí a to asi není tvůj cíl..
Kdyz retez cistim, tak vetsinou pouzivam benzin.Protoze mym umyslem je ten retez zcela vycistit a to jde nejlepe prave technickym benzinem.
Jednou za cas ho umyju v pracce cyklostarem, nebo jak se to menuje. Spokojenost, jenom potom ten retez namazu trochu vic nez obvykle...
já po každé vyjižďce řetěz dvakrát projedu v myčce naftou a fakt su spokojenej
cistit retez rozpoustedlem je prakticky vzato posetilost. Ma to jen efekt na vzhled retezu a placebo efekt na uzivatele.
Používám petrolej nebo naftu následně. Do kelímku obdélníkového tvaru (ceresoft) vystříhnu na boku dva obdélníkové vyřezy pro řetěz hloubka výřezu cca 3cm od vrchu. Do kelímku naleju naftu nebo petrolej. Hladina cca 1,5-2cm.Zařadím velkou placku a malej převodník.Nasadím kelímek výřezy na řetěz a zubním kartáčkem očistím řetěz v délce kelímku.Potom posunu kelímek o očištenou část řetězu a stále dokola.Rětěr otírám a vyšušuji toaletním papírem.Nakonec hadrem.Namazat a znou otřít hadrem. To? vše.
Dnes retez pouze otiram hadrem a namazu. Stejne mi vydrzi jen neco pres dva mesice. Taky ho mazu co nejmin casto to jde, protoze do casto domazavanyho se dostane vic bordelu a pak jeste min vydrzi.
Do urizly petlahve trochu technickyho bezninu, stetec, cistit nad nadobou, protocit cely, je jako pak novy. A potom slushne namazat a otrit hadrem. Rychle, pomerne ciste, proste pohoda. :)
Retez normalne jen ocistim suchym hadrem a pokud je pak vic slyset tak ho trochu domaznu. Vetsi cisteni provadim jen po opravdu hodne blative jizde takze asi tak 4x do roka:). To pak retez nastrikam nejakym (loctite,mos novato,arva...) odmastovacem necham chvili pusobit a pak to v zavarovaci sklenici poradne jeste parkrat protrepu v prostredku H2O, otru do sucha a namazu. Tomuhle procesu se ale opravdu znazim max. vyhybat tim otiranim do hadru.
Myslim, ze neni treba to zbytecne odmastovat, dostatecne cisty je i po dukladnem utreni hadram (pokud nemazes necim moc lepivym), pak jen namazat a jezdit. Ja mazu CTN.
Rozpojim retaz (pouzivam SRAM) narvem ju do 7dcl flasky od kompotu nalejem 2-3dc tech. benzinu, petroleja, isopropilu alebo ineho svinstva co je prave po ruke. Flasku zavrem potom poriadne pretrepem. Vyberem, osusim, nahodim spat na bike, namazem. A retaz je ako nova :). Toto ale praktizujem az ked je retaz fakt zasrana.
chlapci nebojite sa ze ta umyvacka (mycka) na retaz akurat natlaci spinu z povrchu retaze dvonutra do clankov? Ja mam totiz taky pocit.
Ja osobne najprv retaz ocistim dratenou kefou od hrubej spiny, potom utriem handrou a potom kvapnem do kazdeho clanku injekcnou ihlou minimalne mnozstvo prevodoveho oleja. Je to urcite rychlejsie ako sa babrat s myckou a na cely retaz miniem necely mililiter (tisicina litra) oleja.
Mycku tuez vlastnim a parkrat som aj pouzil aby nevznikol dojem, ze som ju este neskusal.
Ahoj. Čištění řetězu v technickém benzínu a podobných tekutinách pochází z motocyklového odvětví. Ovšem je k tomu zapotřebí vědět, že je to pouze část postupu. Následuje rozehřátí vazeliny v hrnci na vařiči a vyvaření řetězu v horké vazelině. Ta teplem zřídne a nateče i do těžce přístupných míst. Protože na to asi většina z nás před vyjížďkou nemá čas, popíši svůj způsob, léty ověřený. Předesílám, že jsem na čistotu převodu pes. 1) nový řetěz je již z výroby kvalitně napuštěný tukem a je dobré ho v tomto stavu co nejdéle udržet. SHIMANO používá tuk hustší a např. SRAM řidší s menší délkou výdrže. Proto není žádoucí žádný technický benzín ani pračka na řetěz. Stačí silný roztok JARU nebo podobného prostředku na nádobí (přejatý způsob). Namočit hadr, sevřít řetěz a točit. Z hadru nesmí voda téct, ale stačí, aby byl vlhký. Několikrát zopakovat. Potom suchý hadr a řetěz vytřít do sucha. Budete překvapeni co JAR umí. Pokud řetěz pohmatem lepí původním mazivem, nechat a nemazat. Roztok na hadru setře velice lehce vrchní zašpiněnou vrstvu, ale úplně neodmastí. 2) pokud je již původní tuk pryč, čistím řetěz roztokem prostředku na nádobí, ale je možné použít i pračku řetězu. Ovšem zase ne technický benzín a podobné utrejchy. Ten totiž není určen na čištění, ale odmaš?ování. Řetěz ovšem nesmíte nikdy úplně zbavit mastnoty. Dostat totiž tuk do pouzder nejde bez složitého procesu, který doma většina nikdy nezvládne. Po vyčištění namažu řetěz a po zaschnutí utřu přebytečnou vrstvu. Ještě něco k tomu čím mazat. Vím, že se zde objevují již léta chvály na různé druhy všeho možného (WD40, TF-2, atd.). Nic proti tomu, mažte si každý čím chcete. Ovšem v cyklistickém průmysl kvalitní mazivo najdete stěží, a to třeba WD-40 ani mazivo není.. Vymýšlejí se různé varianty do deště, prachu a nevím kam ještě. Ovšem to je jen na táhání peněz z našich kapes. Nejdále je v tomto opět motocyklové odvětví. Maziva na motocyklové řetězy jsou naprosto skvělé a všichni, kteří je po počáteční nedůvěře začali používat se již k cyklistickým nevrátili. CASTROL, DENICOL, VALVOLINE a jiné. Mají jedinou vadu, že jsou tužší a proto se jich na řetěz nesmí dát velké množství. Tichý chod řetězu za různých podmínek na horském kole okolo 150 až 200 km. Navíc po prvním umytí od namazání není nutné mazat. Abych nehaněl všechna maziva na kola, například Pedros do vlhka držel na řetězu tak (ale i se šmírem), že jsem ho nemohl ničím umýt a řetěz jsem radši vyměnil (stalo se při bahnitém maratonu). Ještě jedna věc – pro dobré řazení a dlouho výdrž řetězu je zapotřebí čistit i pastorky a pokud patříte mezi cyklisty, kteří svoje miláčky umejou vapkou, pak se netrapte správným mazáním řetězu.
Jednou asi před 2 roky jsem zblbnul a koupil si Pedrose.Vyčistil řetěz a kolo postavil na válce a celou zinu byl řetěz fakt čistej.Tak jsem se těšil jak to bude fungovat v reálu a ho..vno.Řetěz po 40km vrzal a byl pěkně zas...raněnej. Teď už jenom olejíček.
Jakou byste doporucili pracku retezu?
Taky benzín. Jinak ten bordel z článků nevymeješ, ale snažím se co nejdýl bez mytí udržet v řetězu ten původní mazunk co tam Shimano dává, teda spíš do čeho řetězy namáčí.
Na silnicce retez otru hadrem a namazu. Vydrzi stovky kilometru. Peru jen zridka. Na bajku vyperu v pracce, do ty davam naredenej Atlantic. Pak pokapu Motorexem (do sucha nebo do mokra), necham zaschnout, nejlip pres noc a pred vyjizdkou dukladne setru. Pak ten retez nelepi.Bez problemu. V.
na myti retezu se*u, proste namazu hlavne ocistim bocni strany retezu a nejvetsiho prevodniku WDckem at nejsem jak prase kdyz se otru treba lytkem, klacikem nebo sroubovakem obcas zeskrabnu co se nahromadi na pastorku a koleckach prehazky