Pevná vidlice - shrnutí zkušeností
Pevná vidlcie bude na krosové kolo, se kterým jezdíš převážně po slinicích, vhodná.
Jinak se to těžko dá zobecnit. Hliníkové vidlice bývají tvrdé a méně pohodlné, záleží u nich hodně na tvaru a provedení, i tady může být vyjímka.
Neznačkové karbonové vidlicie, to je loterie. Zrovna minulý měsíc mi jedna „čína“ praskla. Těžko poznáš, z jakého jsou materiálu (často vysoká příměs skelných vláken). Někdy mívají tak velkou část z hliníku, že se svými vlastnostmi a hmotností od hliníkových neliší.
Ocelové vidlice jsou malinko těžší, kvalitní Cr-Mo vidlice se těžko shání. Podle mých zkušeností může být ocelová vidlice nejpohodlnější.
Co se týká délky pevné vidlice, ber spíš kratší než je stávající odpružená (odpružená má SAG – zanoří se po nasednutí na kolo). Konkrétně bude problém Ti poradit, když neuvádíš, o jaký se jedná rám.
Rám je Maxbike C600. Té čínské bych se právě asi pořád trochu bál. Myslet při každym sjezdu z kopce na to, kdy už konečně praskne, by bylo dost naprd. :-) Díky za rady.
A toho cinskyho ramu se nebojis?
Nevim co za vidli scalarovi prasklo, ale jsou „znacky“ kterym se verit da a jedna se o totez co se prodava pod jinou vehlasnejsi znackou.
No tak to je jasný, že čínský je v podstatě všechno. Myslel jsem to tak, že bych se asi bál tý karbonový vidlice z odkazu v prvním příspěvku. A co jsem tak četl jinde, i když to nějakou značku má (http://www.ebay.com/…121225019030?…), tak se asi docela můžou lišit kus od kusu. Někdo je úplně spokojenej a někomu praskne.
Taky si myslím, že jde o ten materiál – předpokládám, že hliníková vidlice bude přeci jen míň náchylná k náhlému zlomení než karbonová..
No to je prave otazka, co je k cemu nachylnejsi.
Pokud by se clovek drzel neceho osvedceneho, tak bych vic veril karbonu.
Hlinik uz mi prakrat uletel bez varovani (riditka, sedlovka), karbon, i noname, zatim nikdy.
Hmm, no tak díky za dalšího brouka do hlavy. :-) Ještě počkám na další názory, pak si něco koupím a uvidím.. Aspoň budou vlastní zkušenosti.
PELLSky jsou vyzkoušené na 24 hodinovkách (nejen mnou), kde zpravidla vyhrávaly nebo aspoň byly na bedně :-)
Tahle to byla. Fakt ale je, že to bylo po větším skoku, který přišel pozdě a nebyl dost dlouhý:-) Na cestě by se to určitě nestalo.
to je ale ošklivá anakonda :) Ale respekt za to, že praskla jen takto „povrchově“
tuhle mám třetí rok.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41