Myslíte, že by šlo pilováním prodloužit život kazety? Pilování převodníků se tu řešilo, ale o kazetě jsem nenašel nic.
Po výměně řetězu jsem zjistil, že na zimáku/Praha letňáku je opět v háji kazeta, hlavně 5, 6, 7 pastorek (od největšího, 8mička). Tak mě napadlo rozhodit ji a trochu ty nejhorší pastorky propilovat.
Nicméně nevím, jak na to - do hloubky, kolik a hlavně jestli to má vůbec smysl - je to přecijen chromová ocel.
No podle mě to nedokážeš (ale nechci tě podceňovat) udělat tak dokonale, aby to bylo eňo ňuňo. Klidně to zkus a napiš co to dělá. Ale koupit novou kazetu bude asi nejlepší;-)
Piluju kazetu tak ze jenom srazim hranu na te strane zubu kde je omackana a mam vyzkousene ze to prodlouzi zivotnost minimalne o jeden retez... Skoda ze uz je ted vetsina 9-kovych kazet nytovana...:(
Převodníky sem piloval několikrát a výsledek úžasnej. Ale to byl hliník, s tou ocelí to bude horší. A pak taky bude problém s těma pastorkama, co jsou přímo na unašeči. Volný pastorky by šly upnout do svěráku a opilovat tak jako převodníky. Na to používám takovej šikovnej kulatej pilník, kterým 4-5x (ocel bude chtít víc) projedu každou náběhovou hranu každýho zubu. Prostě se mrkni, do kterýho místa zubu se opírá rolnička řetězu a na to místo tlač pilníkem.
Ale sám sem kazetu nikdy nepiloval, tak nevim, jesi to k něčemu bude.
Podla mna je to blbost, jednak sa to bude dost blbo robit (flexou?), a druhak mas ten problem, ze prevodniky su opotrebovane inak ako kazeta. Ked su opotrebovane prevodniky, tak sa zachytava retaz, ak kazeta, tak striela. Zrejme by si teda potreboval nie zrazat hrany, ale skor prehlbit medzery.
Pastorky mám volně - vyšrouboval jsem imbus a kazetu jsem rozložil, takže je můžu hodit do svěráku.
Blade: převodníky se zatím drží, je to STX-RC, ocel, velká pila už vypadá docela mizerně, ale šlape. Kazeta má asi rok - předchozí (originální) běhala od roku 99 (samozřejmě je to o km atd., ale i tak mám dojem, že vydržela mnohem delší dobu). Řetězy měřím, mažu, čistím...
jo, jde to a úplně dobře. psal jsem k tomu zde kdysi tento text:
"Ozubení kazety lze opravit kulatým pilníkem o průměru cca 10mm a stačí pár tahů na záběrovou stranu zubu ve směru tahu řetězu. Pastorky se musí rozebrat a musíš mít svěrák, ale není to tak velká práce. Většinou střílí jen některé pastorky. Postup lze vícekrát opakovat, dokud je co brousit a než se probrousíš k dalšímu "nicu". Už jsem to dělal asi 3x a odhaduji, že jsem tak v půlce:-) Mám stále původní kazetu (STX-se 7p v kouřové chromice) Pilník cca za stovku už jsem na tom jeden odrovnal. Jinak ten pocit z úspěšné opravy je k nezaplacení."
Po čase a dalších broušeních ještě dodávám: Dnes už mám devítku, ale sedmikolo je po asi pěti broušeních stále funkční bez střílení, nejvíc pilované pastorky -viz obr.
-pilník je třeba tlačit do záběru směrem po obvodu, ne dolů.
-dva nejmenší pastorky jsou tvrdší, pilovat nejdou (ale nepotřeboval jsem to). Na některejch novejch ošizenejch sadách to už možná není pravda.
svěrák není potřeba, jde to i v ruce a je to práce na chvíli. Rozebrání a čištění, které se dělá i při běžné údržbě je větší práce.
-nevěř tomu, že to nejde, takhle mluví většinou ti, kteří tomu prd rozumí. Pokud se dotyčný servisováním živí, pak je ovšem odsuzování podobných praktik věci profesionální cti :-)
předpokládám, že pod pojmem "kazeta" rozumíte ty zubatý kolečka na zadní nápravě. Že by je někdo piloval jsem nikdy neslyšel. Odjakživa se ten problém řeší tak, že s novou kazetou pořídíš 5 řetězů, které měníš po cca 700 km. Až ojedeš ty řetězy, bude kaput i kazeta. Odstraňuje to i problémy se střílením nového řetězu.
Počítám, že to tu bylo řečeno už výše ...nechce se mi číst celou debatu...sory...
Když se budeš trochu snažit, bude to fungovat :). Někdo kazetu běžně přebrušuje a s úspěchem jí používá třeba na zimákovi, někdo to zavrhuje a raději si koupí novou.
Zkoušel jsem přebrousit kazetu z horáka a fungovala bez střílení ještě další 2kkm. Chce to rozebíratelnou kazetu. Nejprve jsem to zkoušel pilníkem a ten netušil co s tím má dělat. Pak přišla na řadu flexa, s tou to šlo jako po másle. Každý zub každého pastorku jsem líznul v místě, kde se dostává pastorek do kontaktu s řetězem (na kresleni obrázku jsem líný)….
To jsem asi dost prase, kdyz mam na kole s najetyma 13.000 km uz treti kazetu (SRAM7), ze? Me dycky vytoci, kdyz novej retez dlouho strili a ted uz jsem to fakt nevydrzel. Kez by vyrobci delali pastorky samostatne, bylo by to ekologicke:)
Pánové prosím vás, byl byste někdo ochotný dokreslit mi v malování do fotky pastorku úsek, kde přesně pilovat a kde už ne, aby řetěz nestřílel? Nechci tu kazetu zničit. Dík.
Protože mi střílí novej řetěz na třech pastorcích, chtěl jsem hrany pastorků upravit pilníkem. Nicméně jsem skončil dřív, než jsem začal – nepodařilo se mi totiž ani vytáhnout osu rychloupínáku, konec je ohnutý. Co s tim?
Má smysl to rovnat kleštěma (zkoušel jsem a nic moc), nebo musím tu osičku uříznout a koupit jinej rychloupínák?
Nedalo mi dneska spát a tak jsem po ránu trochu poškádlil Orla a už mi 3. nejmenší pastorek nestřílí. Možná by šlo ještě trochu přitlačit, ale to má čas.
Esi chceš, za odvoz dám 10sp kazetu XT. Ojetý budou cca 3 nejmenší pastorky. od půlky nahoru jetá minimálně. Můžeš pilovat. Nic nikam neposílám, Třeboňsko.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
No podle mě to nedokážeš (ale nechci tě podceňovat) udělat tak dokonale, aby to bylo eňo ňuňo. Klidně to zkus a napiš co to dělá. Ale koupit novou kazetu bude asi nejlepší;-)
Piluju kazetu tak ze jenom srazim hranu na te strane zubu kde je omackana a mam vyzkousene ze to prodlouzi zivotnost minimalne o jeden retez... Skoda ze uz je ted vetsina 9-kovych kazet nytovana...:(
Převodníky sem piloval několikrát a výsledek úžasnej. Ale to byl hliník, s tou ocelí to bude horší. A pak taky bude problém s těma pastorkama, co jsou přímo na unašeči. Volný pastorky by šly upnout do svěráku a opilovat tak jako převodníky. Na to používám takovej šikovnej kulatej pilník, kterým 4-5x (ocel bude chtít víc) projedu každou náběhovou hranu každýho zubu. Prostě se mrkni, do kterýho místa zubu se opírá rolnička řetězu a na to místo tlač pilníkem. Ale sám sem kazetu nikdy nepiloval, tak nevim, jesi to k něčemu bude.
Podla mna je to blbost, jednak sa to bude dost blbo robit (flexou?), a druhak mas ten problem, ze prevodniky su opotrebovane inak ako kazeta. Ked su opotrebovane prevodniky, tak sa zachytava retaz, ak kazeta, tak striela. Zrejme by si teda potreboval nie zrazat hrany, ale skor prehlbit medzery.
Pastorky mám volně - vyšrouboval jsem imbus a kazetu jsem rozložil, takže je můžu hodit do svěráku.
Blade: převodníky se zatím drží, je to STX-RC, ocel, velká pila už vypadá docela mizerně, ale šlape. Kazeta má asi rok - předchozí (originální) běhala od roku 99 (samozřejmě je to o km atd., ale i tak mám dojem, že vydržela mnohem delší dobu). Řetězy měřím, mažu, čistím...
nic proti ale pri dnesnich cenach je to nesmysl...
No než pilovat kazetu raději pilovat něco jiného... :-)
jo, jde to a úplně dobře. psal jsem k tomu zde kdysi tento text: "Ozubení kazety lze opravit kulatým pilníkem o průměru cca 10mm a stačí pár tahů na záběrovou stranu zubu ve směru tahu řetězu. Pastorky se musí rozebrat a musíš mít svěrák, ale není to tak velká práce. Většinou střílí jen některé pastorky. Postup lze vícekrát opakovat, dokud je co brousit a než se probrousíš k dalšímu "nicu". Už jsem to dělal asi 3x a odhaduji, že jsem tak v půlce:-) Mám stále původní kazetu (STX-se 7p v kouřové chromice) Pilník cca za stovku už jsem na tom jeden odrovnal. Jinak ten pocit z úspěšné opravy je k nezaplacení." Po čase a dalších broušeních ještě dodávám: Dnes už mám devítku, ale sedmikolo je po asi pěti broušeních stále funkční bez střílení, nejvíc pilované pastorky -viz obr. -pilník je třeba tlačit do záběru směrem po obvodu, ne dolů. -dva nejmenší pastorky jsou tvrdší, pilovat nejdou (ale nepotřeboval jsem to). Na některejch novejch ošizenejch sadách to už možná není pravda.
No jasně, tak že zase budem pilovat zuby, vařit prasklé rámy atd. Jak za starých zlatých "komančů" :-)
taky by mě zajmalo co to pak děla s řetězem a jak to pak řadí?
předpokládám, že pod pojmem "kazeta" rozumíte ty zubatý kolečka na zadní nápravě. Že by je někdo piloval jsem nikdy neslyšel. Odjakživa se ten problém řeší tak, že s novou kazetou pořídíš 5 řetězů, které měníš po cca 700 km. Až ojedeš ty řetězy, bude kaput i kazeta. Odstraňuje to i problémy se střílením nového řetězu.
Počítám, že to tu bylo řečeno už výše ...nechce se mi číst celou debatu...sory...
Když se budeš trochu snažit, bude to fungovat :). Někdo kazetu běžně přebrušuje a s úspěchem jí používá třeba na zimákovi, někdo to zavrhuje a raději si koupí novou.
Zkoušel jsem přebrousit kazetu z horáka a fungovala bez střílení ještě další 2kkm. Chce to rozebíratelnou kazetu. Nejprve jsem to zkoušel pilníkem a ten netušil co s tím má dělat. Pak přišla na řadu flexa, s tou to šlo jako po másle. Každý zub každého pastorku jsem líznul v místě, kde se dostává pastorek do kontaktu s řetězem (na kresleni obrázku jsem líný)….
Díky všem za názory, zítra to zkusím a uvidí se s objednávkou nějakých dalších věcí ještě čekám :-).
Kdyby měla ta kazeta slušnou porci km tak ani neceknu a koupím novou, ale to tahle nemá, takže jen tak snadno do sběru nepůjde!
To jsem asi dost prase, kdyz mam na kole s najetyma 13.000 km uz treti kazetu (SRAM7), ze? Me dycky vytoci, kdyz novej retez dlouho strili a ted uz jsem to fakt nevydrzel. Kez by vyrobci delali pastorky samostatne, bylo by to ekologicke:)
Pánové prosím vás, byl byste někdo ochotný dokreslit mi v malování do fotky pastorku úsek, kde přesně pilovat a kde už ne, aby řetěz nestřílel? Nechci tu kazetu zničit. Dík.
No těpic, na to bych se fakt necejtil – copak srazit hrany, ale propilovat „správný tvar“ u padesáti zubů…:(
hledej líp
Celkem standardní situace, probrousit ze dva pastorky než jich začne blbnout víc.
Dovolím si vytáhnout tohle vlákno.
Protože mi střílí novej řetěz na třech pastorcích, chtěl jsem hrany pastorků upravit pilníkem. Nicméně jsem skončil dřív, než jsem začal – nepodařilo se mi totiž ani vytáhnout osu rychloupínáku, konec je ohnutý. Co s tim?
Má smysl to rovnat kleštěma (zkoušel jsem a nic moc), nebo musím tu osičku uříznout a koupit jinej rychloupínák?
Dík .. )
Nedalo mi dneska spát a tak jsem po ránu trochu poškádlil Orla a už mi 3. nejmenší pastorek nestřílí. Možná by šlo ještě trochu přitlačit, ale to má čas.
Esi chceš, za odvoz dám 10sp kazetu XT. Ojetý budou cca 3 nejmenší pastorky. od půlky nahoru jetá minimálně. Můžeš pilovat. Nic nikam neposílám, Třeboňsko.