Pláště na Enduro
Zdravím,po přečtení celého vlákna pořád nejsem extra moudrý.
Vybírám pláště na mého prehistorického Aganga Cult jezdím 60% asfalt zbytek zpevněné a nezpevněné cestičky občas traily teď mám x-king 2.2
Měl jsem v merku Maxxis ardent a nebo HR2 ale jak to bude jezdit na tom asfaltu a jakou zvolit popř kombinaci?
Díky za rady.
ardent vzadu HR2 v predu a mas to.
HRII neni plášť na asfalt. To je takovej lehkej rychlej trail enduro vzorek, z těhle plášťů jede sice parádně ale oproti xc plášťum je to furt líná těžká mrcha.
Možná bych zkusil Recon dopředu a ardent dozadu, HR je dost bída na asfaltu.
jenže rekon se nedělá v 26"
Aj, tak to jsem přehlednul. Tak to je v řiti, protože v 26 toho moc nesežene. Tak bych nechal X Kinga vzadu a přidal Mountainkinga dopředu. Je to dobra, relativně lehká jezdiva gumu. A dá se sehnat za slušný prachy..
Ja bych HRII na predek nedaval, ten plast nema bez naklonu bocni vedeni. Na zadek je dobrej, ale proti XK to je vyrazne pomalejsi guma.
No právě toho se bojím aby ty pláště nebylo jak kotva, ale v 26 toho na výběr už moc není ☹️
Continental Mountain King II Protection 26x2,3" Black Chilly
To nevypadá špatně. Jak to jede oproti Ardentovi?
Jako alternativa mě ještě napadly Schwalbe Nobby Nic
Za mne je to lepší než Ardent i než starý Nobby Nic (nové bohužel neznám).
Je lehký a má velké mezery takže se dobře čistí. S ochranou Protection také spokojenost.
Je lehky, skvele se cisti, do blata opravdu top. Bohuzel valivej odpor na zadku na asfaltu tragickej, na predek zas na muj vkus moc tvrda smes pro oslizly sutry a koreny. Navic na tom zadku jede stejne blbe, ne-li hur, nez Trail King ci Kaiser Project s mekci smesi.
Děláte mi v tom bordel pánové... :-D Právě uvažuji o pokládání nějakého trailového HT a nad plášti dost uvažuji. Primárně to bude na ježdění do hospody, po okolí, atd., ale nějaký ten trail bych chtěl taky přežít a užít si. Docela se mi začaly zamlouvat ty Bontragery co psal Manas, ale nevím... :-D
Dissector se ti nelíbí?
Ten na trail ht vepředu mám a je to celkem fajn. Jediný co mezery mezi bokama a středem, občas to má tendenci do zatáčky ustřelit než se to chytne na boku.
Zajímavej by taky mohl být zbrusu novej Forekaster. Něco mezi Rekonem a Dissectorem.
No klidně by se líbil, ale říkal jsem si, že na áčku pojede hůř než Ardent, který tu někdo psal, že jede hůř než ten MountainKing, tak už fakt nevím... :-)))
Původně jsem zamýšlel kombo Recon předek / Ardent 2,25 zadek, jenom toho Recona vůbec neznám. Nějak jsem se poslední dobou zajímal jenom o EN gumy, a tak jsem ztratil přehled :-)
Pokud to chceš i na traily tak spíš Dissector na předek a Rekona dozadu.
Jaký je reálný rozdíl mezi Ardentem a Rekonem? Jezdivost/grip.
Na Dissector jsem se taky díval, ale nebude to už pak moc brzda? Nepojede už lépe Minion DHF, kterého mám přečteného? ;-) Půjde to na HT, takže primárně to bude přesunovadlo do hospody po okolních lesích, občas asfalt, občas pumptrak, možná chci zkusit si zase trochu poskočit... Na hory to budu brát výjimečně si myslím. :-)
Dissector je poměrně nízký, hodně bych se divil, kdyby DHF jel líp.
Nejezdím, ale kamarád měl u mě přes zimu kolo na Dissector/Rekon, tak jsem koukal a dost se divil, že na 150mm předek obouvají Dissectora.
Na takové použití mám Rekona, vepředu 2.6, vzadu 2.4
Mam tu prime srovnani DHF a Dissector vepredu. Rozdil sice neni velky ale o fous vede Dissector. Kazdopadne kolo na jezdeni do hospody bych asi ozul jinak :)
Ve 29 Dissector MaxxTerra jede (vzadu) výrazně líp, než DHF i DHRII ve dvousměsi.
EDIT: ale hůř brzdí..
Souhlas.
Naprosto souhlasím.:-) Dissector jsem dlouho vozil jak na 27,5" tak pak na 29", ale kvůli tomu horšímu brždění jsem se nedávno vrátil na prdel k DHR II.. Holt na přesunech trochu víc funím.:-D
Osobně přehazuju zadní kolo, když jedu víc do XC, tak EXO Dissector, když je to víc bikepark, tak DD DHRII...
Na tohle jsem fakt línej a nechce se mi patlat pokaždé s mlíkem :-D Osobně spíš střídám kola. Delší spíš XC vejlety beru pevňáka, na blbnutí beru fulla, ale pod kopec si dojedu většinou pěkně autem.:-D
Krabica převažuje cele zadní kolo, ne jen pláště.
Přesně, jen přecvaknu kazetu včetně ořechu na DT nábě...
a link na ZS :-)
Tak to bych tu neřešil, ničemu to nepomůže... :-D
PS: přehazuju 29" Dissectora za 27,5 DHRII
Nicméně řešení to je parádní, dva v jednom jak víno :-)
Tak to je potom ideální řešení! Ale na to jsem zase moc velká socka...:-D
Mas toho Dhr II DD v jake smesi? Proste mi to furt najde v 3C a to dozadu fakt nechci.
3C MaxTerra, ale jezdím s ním fakt jen když jedu autem na těžší traily/do bikeparku, jinak ten 2C Dissector.
No prave oni to DD delaj snad jen s 3C a butyl s ST :(
Jo resim to stejne Dissector Dual a DHR MaxTerra na EX 511, ale druhej zaplet mam i s kazetou.
Já mám na něm cca 2500 km a už jede lépe jak DIS a pořád i lépe brzdí :D
, ale boční špunty už jsou okousaný hodně...
hele me na trejly kam bezne jezdim na Hillbilly / Butcher. aktualne na HT stavi Nine Line 2.25 ... takze je to asi jedno :-D navic to na asfaltu leti jako silnice... takovy skoro RBcko :-D
Nobbyho nechces ... v tech poslednich dvou verzich me vylozene zklamala. Co me prekvapuje je ten Bontrager XR4. Na trailove jezdeni a lehke enduro (dle vkusu soudruha) uplne ideal.
Čím tě Nobby zklamal?
Mám ho vzadu v 2,35 speed a odvalování lehké, komfortu dost a co mě vyloženě pozitivně překvapilo bylo brzdění v přímém směru a hlavně kontrola při brzdění. Úplně přesně se dokážu pohybovat na hranici ztráty adheze (Shimano SLX + XT páka) a brzdí za mě fakt dobře. Až mě to překvapí že čekám, že se už utrhne a pořád brzdí....
Odkloněny taky drží, v zatáčkách si taky problém neuvedomuju.
Problem mám jen s designem, že se mi odlupuje nápis. Pak teda výdrž - 1000 km nedá ani náhodou. Po 300km začínají být hrany obroušené.
Pak teda člověk s nima nevyhraje soutěž o nejnižší tlaky - foukam dozadu 1,6-1,7 bez insertu, ale jak jsem psal výše - komfort a grip tak je nadstandardní.
XR4 jsem měl jen vepředu jako SE 4. Taky překvapil v dobrém.
Bacha že NN se teď hojně vyskytují 2 generace. Cca rok je nová ale stále se dá sehnat ta starší.
No a tlaky, čim agresivněji se jezdí tim musí být tlak větší. Nejméně se fouká xc, směrem do vyšších zdvihů se tlak zase zvyšuje. Endurko foukám obvykle 1,6/2 bary, trail ht 1,5/1,8 a to tam jsou užší pláště s lehčím casingem. Být to taky full tak bude vzadu ještě míň.
2,35" může být jak ještě ta předchozí, tak i současná. Aktuálně je už ve 2,4". Předtím ale byl jednu sezónu ve 2,35" už v té poslední aktuální verzi. To poslední přepracování bylo možná dokonce jen přeznačení a úprava přitom žádná.
Při měření toho 2,35" (nová současná verze) vs 2,4" nemám v podstatě žádný rozdíl. Možná 0,5mm (kdyby to odpovídalo popisu, tak by rozdíl měl být skoro 1,5mm).
Mně také současný Nobby nic vyhovuje a to opravdu hodně. Mám aktuálně odježděno něco přes 4tis. km na předním, část s varianout 29x2,35" supertrail v soft směsi a část v 29x2.4" supertrail ve speedgrip. Na mokru znatelně lepší ta měkčí směs, ale v mokru jezdím velmi málo a zase se více odírají špunty a na hodně tvrdém podkladu mám lepší pocit se speedgrip směsí. Takže teď tam mám ten 2,4" speedgrip.
Na zadním mi tedy vyloženě vadil, ale to je jednak dané tím, že vzadu mám 27,5"x2,6". I v tomhle rozměru jede celkem slušně, ale protože to mám na ebiku se kterým jezdím úplně všechno včetně i někdy delších rychlých tras, kde je více asfaltu (v partě nikdo nemiluje bahení lázně, takže většinou jezdíme když je sucho, tak co nejvíce terénu a když jsou sračky, tak co nejméně terénu), tak vibrace na asfaltu byly nezkousnutelné. Zřejmě v tom širším rozměru je to ještě daleko horší (kdysi jsem měl na kole párkrát NN/NN 2,25" a to tolik nevibrovalo), ale mělo to 3 konkrétní různé rychlosti (a z toho dvě právě v pásmu, které jezdím často), kde to na slušném asfaltu opravdu rozvibrovalo brutálně celé kolo.
Zase záběr a brždění bylo parádní a o hodně lepší než u Rock Razoru, který tam mám teď. Ale Rock Razor je pro mě v součtu lepší kompromis.
Při kombinaci NN jen vepředu a dozadu Rock Razor to je s vibracemi na asfaltu úplně v pohodě.
A přitom některé starší verze NN mi zase tak moc neseděly. Zejména mi vadilo u některých verzí už moc velká mezera mezi bočním vzorkem a středovým (což je teď už v pohodě).
A pro srovnání jsem na ebiku dal chvíli šanci originálně osazené kombinaci Magic Mary soft/Hans Dampf soft. A i když to drželo samozřejmě lépe, tak NN ve srovnání s MM na tom není tak špatně.
Ty vibrace, to me sralo taky, nevim proc mi to delalo hroznej bordel na kole. CO jsem mel stare verze (na 26") tak ty me vylozene bavily. Problem nastal pokud sem jel nekde mezi kameny na ostrejsi (technickou) jizdu - tam sem mel ted defekt az prilis casto. Ten XR4 se mi jeste nepodarilo ***** .. coz teda neni uplne presne meritko. A vibraci a "bzuceni" pri jizde vyrazne mensi. Ackoliv na mokru a v blate drzi srovnatelne.
Tak na defekty záleží u současného NN na verzi. Supertrail 29x2,4" má reálně těsně přes 1kg a odolná je (aspoň tedy pro mě) až až. Defekt jsem ještě neměl žádný ani u zadního supertrail Rock razoru (NN přeci jen na předním to má s defekty snažší).
Akorát tedy sem tam posekané některé figury vzorku, což tedy bylo u soft směsi o něco horší, ale celkově nic hrozného. Dokážu si ale představit, že někdo s agresivnější jízdou v šutrech by s tím mohl mít problém.
V partě ještě někteří vozí na předním na klasice superground verzi (také 29x2,4" speedgrip), která je mírně lehčí, ale s defekty také problém nemají (na předním). A zase tak moc to nešetří, třeba na zadním k tomu rozřezaný X-king protection na kaši (mění za něco jiného).
V těch generacích se ztrácím. Kupováno loni. 2,35, ale s váhou už 1000+g, takže bych řekl, že to budou ty nové.
Jezdím all-mountain kombinaci HD soft/NN speed
Magic Marry jsem nebral, protože vyšší figury se na uježděných trailech prý žvýkají a v úplným bordelu taky nejezdím. Proto Hans Dampf. Jak jsem tu už psal - možná by NN úplně stačil i na předku. HD je takový trochu až osbsolentní v nabídce Schwalbe. NN má stejně vysoké figury, má je víc prořízlé, takže hranek bude mít více, má řidší vzorek, takže se líp čistí. Váhově jsou na tom podobně. IMHO HD nejvíc vynikne na kamenitých trailech. Jinak MM a NN pokryjí celkem všechno.
Vibrace a hučení nepozoruju, ale je fakt, že s endurem moc času na asfaltu netrávím.
Co ale je u Schwabe je ke kritice, tak výdrž směsi. Nemyslím ojetí, ale na 2 letých Schwabech jsou vidět mikrotrhlinky jak "puchří", SE4 ani po 4 letech nic takového nemá. Reálně člověk ty pláště popraví dřív než to začne být reálný problém, ale stejně to nepotěší.
No on HD právě už dlouho vypadá stejně. NN má za tu dobu už třetí vzorek. Ten prastarej měl střed do šipek, ten starej měl 4 řady figur, ten novej má 5.
HD měnili před 5 lety za komplet nový
https://www.pinkbike.com/news/review-schwalbe-hans-dampf-ii-tire.html
Budeš mít nejspíš aktuální verzi.
Tak jste měli pravdu. Na asfaltu NN opravdu drní/vibruje. Kdybyste to nenapsali, tak si toho nevšimnu. Takhle mě to bude vrtat v hlavě....
Fakt dík ????
Tak záleží kolik. Jak jsem psal výše, tak když jsem vozil před lety 2,25" vzadu i vepředu, tak to sice trošku vibrovalo (jsem na to citlivý, vnímám i když to vibruje jen trochu), ale nic s čím by se nedalo žít na občasných přejezdech po asfaltu.
Aspoň trochu vibruje každý bikový plášť s trochu větším vzorkem. Nepatrně vibruje i doknce např. Race king. Ale to už je na minimální úrovni, kdy to většina jezdců ani nevnímá.
Jediná kombinace bikových plášťů, kde jsem nevnímal ani náznak vibrací je TB/TB.
Ale ta 27,5x2,6" verze, na tom se nedalo jet vůbec při té konkrétní rychlosti, kdy se to rozvibrovalo opravdu brutálně celé kolo. To jsem prostě musel hned zpomalit nebo zrychlit a dostat se z té kritické rychlostní zóny. A když ta jedna zóna byla právě kolem rychlosti, kterou jezdím na přejezdech hodně často, tak to se nedalo.
Pokud jsi to předtím nevnímal, tak to nemůže vibrovat moc a za chvíli to zase nebudeš vnímat.
Na konci byl smajlík, který se tady nezobrazí.
Ještě jsem včera prohlížel pláště a překvapilo mě, že HD a NN vykazují podobné odpotrebeni po necelých 500km. Takže Soft je opravdu soft a dělení soft a speed odpovídá. Životnost tipuju na těch 1000km pro oba.
Stojí to víc peněz, ale zase se mi nehromadí poloojete pláště. Možná pak vyzkouším něco jiného. trochu mě láká zkusit víc hranatý profil, když to tu všichni tak chválí
Kenda Hellcat/Nevegal2
Bontrager SE6/se4
Good year MTF/MTR
Jenže u Schwalbe mě fascinuje vlastnost o které se moc nemluví a to je ta čitelnost v pomalé technice (rychle moc nejezdím). Tenká hranice mezi drží a začíná klouzat na které se dá pohybovat. Maxxisy možná udrží víc v rychlosti, ale při pomalé kontrole většinou mi držely a pak úplně ulitly...
Tak vibrace jsou (kupodivu :)) ) závislé na tlaku a rychlosti. Teď jsem jel nižší tlak a na hladkém asfaltu ani náznak vibrací při beznych rychlostech 5-30+. IMHO každý plášť bude v nějaké rychlosti vibrovat, obvykle při pomalém odvalování. S nižším tlakem se bude rychlost snižovat. Na kašpara na asfaltu při 2-3 km/h bude drnet všechno, co má nějaký vzorek.
Btw měřil jsem šířku po nějaké době a zajímavé výsledky. Oba pláště v 29x 2,35:
HD casing 59mm, přes vzorek 61mm
NN casing 61mm, přes vzorek 60mm
Ahoj, já na Cultu jezdil kombo (P) Minion HDF 26x2,3 EXO TR, (Z) Aggressor 26x2,3 EXO TR a naprostá spokojenost. Aggressor mi přišel jako celkem slušný univerzál jak na silnici tak v terénu.
Jo, proč ne. Agresor jede líp jak Ardent. Na druhou stranu DHF v duálu docela v mokru klouže na šutrech a kořenech. A v 3c je nesehnatelnej.
Zato je sehnatelný v té úplně nejlepší verzi... ;-)
https://eshop.dema.bike/product/60535-plast-maxxis-minion-dhf-26x2-50-kevlar-exo-st42a
Presne, radsi st to je zvyka az dokonce. Na 3c sjedes vrstvu a jsi na 60 dobre si to kluci vymysleli at kupujem :D Ale porad sem zil v tom ze ST smes byla jen s butylem.
A taky se příšerně zalepuje bahnem.
má pravdu náčelník ;-)
To by určitě šlo, ale zase pokud jezdí hlavně asfalt a šotoliny... Ve předu bych DHF možná nechal, a zadek toho Ardenta 2,25, nebo případně Miniona SS, kdyby to ježdění v terénu myslel vážněji.
Kdyby jsi chtěl ušetřit, tak mám nějaké 26" EXO pláště v dobrém stavu. Myslím , že tam mám DHF exo 42a + DHr 2.4 EXO dual. Nechal bych to za pár korun.
DHF 42 na asfaltu, to si bude vyslovene zvejkat blahem :))
Děkuji za nabídku ale z té 42a mám strach že jednak se mi stráží vzorek na asfaltu a že to ani nepojede. Do hor to mám 15km po asfaltu
To je úplnej nesmysl, to by si ten plášť na těch 15km asi nechal na asfaltu. :-)
Tady na tomto kousku vozím 42a už některý kus a úplná pohoda... Na asfaltu sjíždíš max střední figury, které jsou masivní. Navíc jak už tu padlo, tak 42a je v celé gumě.
Ale jako nevím co za gumy dotyčný fakt chce. Na broušení asfaltu po celou dobu nic moc. Na dojetí 15 km na hory po asfaltu a předku pohoda.
Po XK to bude jak kdyby ho někdo k tomu asfaltu přilepil :)).
Kdo jezdí takový pekla, aby využil 42a, tak se nechodí ptát na BF...
Místo X-kinga je nyní Continental Cross King ProTection TLR 26x2,30" což je na asfalt a cesty kolem komína myslím slušná volba.
15 km není moc, mám to sice tak půlku ale maxxgrip nebo t9 předek zadek nějak závažně netrpí. Neříkám že jsou to gumy co bych na asfalt doporučil, ale kvůli pár km na asfaltu se přece neošidím o grip na trailu :)
Jenže ani po těch 15km na mě nečeká jen přírodní trail ???? celé hory na vysypali makadamem a po přírodním jen když vlitnu na turist. chodník ???? nejsem žádný střelec a ani stíhač na asfaltu, do kopce se trápím pořád tam to nejede ☹️
Vybral jsem tyto kombinace plášťů dle dostupnosti v shopech:
Zadek / Předek
RoRo(Smart Sam,RaRa,...)2.25 / NN 2.4(snad to barvu do vidle)
Arden 2.25(Ikon 2.20, aggresor jsem na CZ webu nenašel) / DHF 2.3 v 60a smes
To bude hodně business vepředu a vzadu párty :)
Než přišel Minion SS, tak jsem na takové to beskydské XC s dojezdy po asfaltu nazouval dozadu Ardenta 2,25, a ve předu jsem měl stabilně Miniona DHF Exo 42a. Ani na těžších trailech nebyl problém. jenom si člověk musel dávat pozor na brzdy, ať ho zadek nepředjíždí... :-)
Teď mám nazuté kombo Minion DHF 3C a Miniona SS 2C a zas mě ta guma překvapuje, jak i v tomto deštivém počasí je schopná něco podržet. Přitom se odvaluje hodně pěkně. ;-)
Na SS jsem se vyprdl, když mě při nouzovém brzdění zadek fest předběhl... :-D Teď vozím vzadu Dissectora a Rekona.
Do lyrika to narves a jeste budes mit rezervu neboj :)
Na 5km trailu dostane ten plášť víc na prdel jak na 20km asfaltu.