poprvé na SPD
Lidi víc než to padání by mě docela zajimalo jak si na to zvykly vaše nohy.Myslím tím že se tu už hodně lidí zmiňovalo jak je z toho bolí kolena apod. ale to se prej většínou děje když máte špatně seřízený ty kufry.Je to jen neznalostí a špatným seřízením nebo někdo tyto medály prostě nesnese?Zajímalo by mě to proto že sám nemám klouby v nejlepším stavu a o pedálech přemýšlím a nechtěl bych si je ještě víc zhuntovat.Předem dík za rady.
tak bud sem to nahodou nastavil spravne nebo to sou vsechno pomluvy, jediny co sem vedel bylo ze si to nastavit vsechno rovne, pri sroubovani mi to trosku ujelo takze mam o malickej zdibicek paty bliz k sobe a je to od prvniho utazeni OK .. tuk, tuk, .. a to mam nohy docela krivy (na lyzacich mam canting skoro na max) - ale zase Scotty nemaji zadne speciality typu body geometry - no aspon to neinzerujou aby nevyvolavali paniku :-D
Už několikrát jsem tu četl, aby si nováčci na SPD povolili pružiny. Propánaboha, ale NIKDO je tu nevaroval, ať s tím neskáčou!!! To se kamarádovi stalo málem osudným, jel, pérka už po nějakém najetém kilometru povolená, chtěl přeskočit v rychlosti nad 50km/hod ďouru v cestě a nohy mu vycvakly... Naštěstí si nedal na držku, ale měl dost namále (já jel hned za ním, dodnes nechápu, jak to kolo udržel...) Takže nováčci, radši si spd nepovolujte, mějte je tak akorát (aby zase šly sundat, ale nevycvakávaly ihned), dvakrát se sedřete a pak už si dáte pozor... Já po jedné sezoně už sundávám nohy z pedálů, jakoby tam spd nebyly..
Jj, zlatá pravda! :-) Tohle jsem dneska taky pochopil. Ale v malé rychlosti, takže mám jen u kotníku menší krvavý šrám od pedálu. Normálně tu nohu nevycvaknu, ale když jsem chtěl nadzvednout zadní kolo, tak už to bylo :-) Chybama se člověk učí...
Uvažuju taky o SPD a všichni tady radí jak poprve na SPD, na co si dát pozor ale vidím že se stejně každej víc než jednou vyválí a tak by mě spíš zajímal návod jak padat.Jestli se dá pád nějak zmírnit rukou nebo jak na to.Protože je nemám a na stranu sem ještě nikdy nepadal tak si to nedovedu představit co bych v té situaci dělal.Ale vím že bych nechtěl spadnout na ten bok a pochroumat si nějak tu kyčel protože kyčle nemám zrovna v dobrým stavu.Jak teda na to, dá se to nějak zbrzdit rukou? :-) rady sem :-)
Pořiď si SPD, je to prdel... Hlavně ze začátku... Naštěstí jsou začátky vždy ty nej :-) Nechápu, jak někdo může jezdit bez rukavic. Se musí ruce minimálně potit a zklouzávat z gripů, ne?
Ježiš, z toho tepla ani nevím, kde jsem vzal něco o rukavicích :-))) Ach jo...
Sem myslel že to přirovnáváš k rukavicím :-))Jako že jak nedáš bez rukavic ani ránu tak je to stejný u SPD :-)
asi nejvic prvnich padu je v situaci kdy zcela zastavis treba na krizovatce a proste se zapomenes vycvaknout, takze to konci padem do boku, v lepsim pripade do travy kdyz padas vpravo, v horsim na asfalt kdyz vlevo (tam je jediny riziko ze te nekdo prejede) jinak je to pocit kdy vis ze padas a nic s tim neudelas :-D instinktivne se urcite jednou nebo obema rukama zkusis ten zbrzdit, a nekdy se chytnes treba semaforu, znacky, nebo stromku, bat se toho nemusis kdyz stojis tak se moc neodres max nejakej modrak :)
no tak spadnout na křižovatce na nějaký auto - raději nemyslet... V začátcích před semaforem vypínám vždy levou nohu (na pravou si nevěřím) klidně i 100 metrů před a ještě se pohybem přesvědčuji, že se mi noha znovu nezacvakla. Teď už mám vzdálenost kratší, ale i tak dávám pozor. Takže všechny pády byly mimo silnic, jeden na trávu, jeden v areálu školy po problémech s těžištěm pěkně na dlažbu (odnesl to akorát trochu odřený roh), další na šotolině - to bylo asi nejmíň příjemné, pač byl na zemi nějakej bordel, pak další smotka po neprojetí kaluže a poslední při extra rychlém defektu zadního kola do listí/křoví... Nácvik s SPD probíhal na nějakém parkovišti s minimálním provozem, zaparkované tak 2 auta ještě úplně mimo, ale nejhorší je beztak se naučit rychle reagovat na náhlé "překážky" Jo a ty pedály nemám úplně povolené na max, myslím, že někde ve Velu psali, že pokud se to přežene, tak může vyskočit pružina či co a oprava je potom docela složitá... Zatím mi vždy nohy v pohodě vycvakly automaticky