Prosímmmmmm!!!
Borec asi lehce ve stresu si sem příjde pro radu o možném zničeném rámu a ... dozví se zásadní věci o eskymácích, rozdíl mezi kajakem a kanoí, posezů v nich, kde je odkapový kroužek u kajakářského pádla... no TVL :-))
Podle mě se zeptal blbě. Když by se zeptal rovnou jestli jsou eskymáci nebo inuité... dostalo by se mu dozajista odpovědi i na možnou prasklinu rámu :-)
To je tak kdyz nekdo neumi pojmenovat vlakno. Pak sem lidi lezou ze zvedavosti nebo si prijdou rypnout, ale urcite ne radit.
Diky za potvrzeni, ze jsem to nepsal zbytecne :D
Měl rovnou napsat Onucemu soukromou zprávu a nemusel se tady tak stresovat. Dostal by erudovanou radu a vlákno uzavřel po jenom příspěvku :))
Karbon nebrat
Obvykle palce dolů nevnímám, ale tentokrát mě to překvapilo. Vždy jsem měl hliníkové rámy, extrémně je přetěžoval a .... A nic. Žádná prasklina. Na současném fullíku mám 35 tisíc km a rám opět naprosto v pohodě. Tahám dvě baterie a těžké nákupy ze zahraničí. Karbon tohle neumí. Tak proč ty palce?
P.S. Řeším jiný problém, totiž praskající dráty. Mám ty nejlepší a nejsilnější DT Swiss.
Kolik karbonových rámů ti prasklo?
Ach, pane, Vy jste z podstaty demagog, všiml jsem si.
Kdybych měl karbonové rámy, praskly by mi všechny. Ha!
Takže jsi to ještě ani neměl v ruce ale blbě kecáš. Klasika.
A o čem je toto vlákno?
A vlákna o prasklých alu rámech jsi neviděl, nebo je jen ignoruješ protože se ti to hodí? Je jich tu dost a i mi alu rám prasknul. A na rozdíl od alu rámu jde karbonový bez problémů opravit, což by ses tady taky dočetl, kdybys dával pozor.
Vlákna o prasklých alu rámech jsem neregistroval, poněvadž to není můj problém. Z vlastní zkušenosti vím, že alu rámy nepraskají. Vlákna o prasklých karbonech mě zajímají, protože s nimi vlastní zkušenost nemám.
P.S. Také jsem kdys opravoval laminátovou loď a je to hnus.
Kdybys jezdil v terénu a nedejbože i skákal, tak zjistíš, že alu rámy praskají. Mám s tím vlastní zkušenost a další rám už jsem chtěl karbon (protože jde případně opravit).
P.S. Tu laminátovou loď jsi také opravoval v bytě? :-)
Ale já jezdil v terénu. Sic neskákal, ale zas jsem vážil 130 kg a k tomu batoh plný žrádla a chlastu.
Mimochodem, ten laminát je opravdu vhodný pouze na loď. A opravoval jsem v exteriéru.
À propos, možná máte na mysli konstrukčně vadné alu rámy, jako třeba Neuron. Jenže to je jiná kapitola.
Těsně vedle, byl to Spectral :-)
Ach, ano. Děkuji.
"alu rámy nepraskají" To by byl krásný a sluncem zalitý svět. Ptej s majitelů Canyonů :D A nebo použij Google. A nebo mozek.
A nebo mozek. Tam má savo.
To je zajímavé... Prasklé alu rámy tě nezajímají, protože s nimi nemáš zkušenost, ale s prasklým karbonem taky nemáš zkušenost, ale ty tě zajímají.... Nějak tomu nerozumím....
Jan Werich: „Jestliže se člověk hádá s blbcem víc jak půl minuty, hádají se už dva blbci.“
Správně. Proto já se nikdy nehádám, výhradně jen argumentuji.
:-D
Humor si zaslouží palec ;-)
Asi většina lidí používá kolo tak, jak se má, proto problémy s karbonem neřeší
DRÁTY:
Vím že máš handbike nebo nějakou formu tříkolky(?) mám zkušenost z klasického horského kola.
Zkus naplést DT Alpine III, dle mého ta zeslabená část mírně pruží takže se lépe rozloží zatížení.
Pokud praskají dráty v zatáčkách zvaž použití širších nábojů (boost).
Takto to řešil Azub u trojkolek 26".
Mně praskají dráty na fullu s nábojovým motorem. A ano, v ohybu.
AD místo lomu, díky.
Nepsal jsem o ohybu drátu ale o specifickém zatížení při projíždění zatáček na trojkolce :-(
Motor-> Takže jsou tam hodně krátké dráty?
Alpin III se v krátkém shaneji dost blbě, tam budeš mít jen nějaké nezeslabované.
Je stejné napětí drátů?
Není to motor např 1kw nebo magic pie? (tam je každá rada marná)
Na praskání v ohybu někdy pomohou mosazné podložky pod hlavu,
někdy pomůže důkladné odjehlení obou stran otvorů v náboji, ale obojí je tak trochu alchymie.
nevím kolik máš najeto, může to být výplet "na konci životnosti"
Aha, rozumím. Je to tak, na kriplkáře trpí výplet bočními tlaky. Nicméně tam dráty kupodivu drží.
Praskají na kole s motorem 500 W, ve skutečnosti 800W, a planetovou převodovkou.
Najeto mám na tomhle výpletu asi 25 tisíc. Původní výplet měl dráty silnější, jenže DT takové nedělá.
25 tis -> Domnívám se že výplet "dožil"
Původní výplet byl silnější - asi 2,35mm
myslím dělají v nerezu Marek Hvězdonice (ten dělá i 3mm ale nevím jestli Ti to vejde do náboje a ráfku)
a mám pocit že 2,35 se prodává i Mach.
Sám bych zvážil přepletení na DT Alpine III ovšem jejich cena je taková jaká je.
Nabojovy motor = maly pocet krizeni, vetsinou 1x a kratka, ne zrovna bezna, delka dratu.
To vse dohromady znamena zvysene namahani dratu.
Zvláštní je, že u 20" kola s nábojovým motorem na kriplkáře mi kraťoučké a slabé dráty drží od počátku netknuté a to jsem najel 20 tisíc. A to již byla kriplkára mnoho let ježděná, než se dostala ke mně.
handbike má podstatně nižší zatížení předního kola než full zatížení zadního kola.
No to je vlastně pravda
jen taková úvaha:
v 90. letech se psalo v časopisech že poměr zatížení přední/ zadní kolo je 30%(p)/70%(z)
U handbike bych to tipoval stejně , jen těch zadních 70% se rozloží na 35+35%
zatížení předního kola handbiku vůči z. kolu klasiky bude tak 45%
To je ale zatížení brzd - resp. jejich efektivita, že kolo/auto brzdí 70/30. U auta to rozděluje "žátěžák" a modernější systémy vč. ESP, a u kola ty páčkami.
Děkuji za tip na ty Hvězdonice. Zkusím tam zavolat.
Tak v těch Hvězdonicích mi to vyrobí. Jenže mám na výběr, nerez, nebo ocel. Teď co je lepší, houževnatější, odolnější proti únavě? Ocel pak prý musím povrchově upravit. Asi nějak černou barvou, stejně bych ty nerez musel barvit na černo ... No a 2 500 kč za čtyřicet drátů. Pokud i ty prasknou, jsem odepsán.
Ale na druhou stranu,pokud vydrží jsi v pohodě
Hliník nebrat, navíc se vodstěhoval. Jedině Columbus nebo Reynolds.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41