sdílená objednávka EIE carbon II
Tak už vyzrála situace a chtěl bych koupit silniční záplety na gravela (Giant Revolt). Použití čistě silnice (ale české), na bezduších okolo 30mm ať je to pohodlné ale rychlé. Mám rád spíš kopce, ale ten pocit když to po rovině jede se mi líbí. Konfiguraci bych viděl asi na ty jejích super keramické náboje (snad půjdou rozumě servisovat?) a placaté dráty.
Ale vůbec nevim jaký ráfek, moje představa je něco okolo 40mm (esteticky) a nelíbí se mi ty buřtíkové. Ale pořád jich tam zbývá dost. Nevim v čím se liší, jestli mám chtít hookles nebo hooked atd... Poradí někdo něco osvědčeného + ať to radši trošku vydrží (80kg plus případně bagáž)
Třeba ti tu někdo poradí, já EIE zatím nemám, napsal bych přímo Tomášovi (tomaschek)
Spíš jsem myslel obecně, jaký výhody má hook nebo hookles, případně nevýhody. A jestli je lepší ráfek víc ve tvaru do U nebo víc do V a tak..
Tomáše uričtě oslovim ale chci si udělat nějaký obrázek.... I by mě zajímalo, jestli třeba někdo pozná aero rozdíl mezi třeba 35mm vysokým ráfkem a 50mm nebo je to spíš placebo a dyzajn.
Jako normální smrtelník ten rozdíl asi nepoznáš, musel bys jezdit rychlostma jako závodníci WT. Kde to ale určitě poznáš, je boční vítr. Mám 35 mm a když mi do toho např. před dvěma týdny při sjezdu z Ještědu fouklo, tak jsem byl rád, že jsem tenkrát nevzal těch 50 mm...
Presne, na bocnim vetru to musi poznat
Jsem přešel z 35 mm na 42 mm a vůbec jsem to na bočním větru nepoznal. Takže 50 mm nebude žádné drama, pokud budou mít vhodný profil. Se podívej co má třeba místní uživatel DaD, který není žádný obr a jezdí furt.
Každý to má jinak, posed, geometrie kola, síla rukou, pocity z řízení, kde a co jezdí. Měl jsem origo Giant 42mm a ve větru fakt špatný pocit nejistoty, nyní vepředu 35 a vzadu 45 a naprostá jistota, jiná dimenze...
Prostě 50 pojedou obecně líp, tedy v běžných českých terénech s malími kopci atd..(jak moc atd uz bys musel srovnávat konkrétně, nema cenu se v tom asi úplně pitvat, na to si můžeš dohledat i nějaké testy...) a nemusíš jezdit jako profici, ale zase samozřejmě pokud nemáš nějaký výkon a jezdíš jen sam tak nepoznáš rozdíl... S tím bočním větrem je to obecně samozřejmě tak, že čím vyšší ráfek tim to bude víc znát, to je jasné, ale dost záleží na zakřivení konkrétního ráfku a taky geometrii celého kola...
Hookless ráfek má širší patku, odolnější pri nárazu. Nevýhoda, jsi omezen ve výběru plastů. Dáváš nižší tlaky, někomu to může vadit, ale jede to podle me stejně dobře.
Bych právě řekl, že v balíku to tak nepozná, jak když jede sám. Beru, že na špici pojede rychleji, ale zase většinu času stráví v háku, kde jen protáčí nohy a z kopce bude ještě brzdit. Naopak když pojedeš sám tak na rovinách a hlaně ve sjezdech to udělá dost.
No je balik a balik... Myslel jsem samozřejmě když se trochu jede. Ale chápu že to spousta lidí nezná...
Přece sám musíš znát, že když jedeš v balíku, tak když jedeš z kopce, tak musíš brzdit a naopak ten vepředu musí docela šlapat. To znamená, že i když pojedeš na kolech z nízkým profilem, ve výsledku to nepoznáš, jen budeš míň brzdit. Ale jinak chápu, že to myslíš tak, že na špici jedeš mnohem rychleji jak sám = větší benefit vysokého ráfku. Ale zase na té špici strávíš jen zlomek času, zatímco člověk co jede sám, tak jede špic celou dobu. Takže sice bude mít díky menší rychlosti menší benefit, ale zase po celou dobu. Přece i profíci vozí nejvyšší profily převážně na individuální disciplíny (časovka, triatlon).
Každý to asi myslíme jinak... Ja ve vyšším profilu vidím benefit hlavně když se prostě jede tak že si všichni dávají, jede se typický český zvlněný terén, kdy na 60-70 km mas 1000hm, při průměru 33-34 km/h. v malém baliku o cca 10 lidech. Nižší profil bych zvolil když to bude víc kopcovité...
Pokud chceš srovnávat kola při vytrvalostní jízdě balíku, který jede bídu, tak je to asi jedno jaké ma kdo kola :,-)
Ale máš pravdu, že když bude třeba ráno sám spěchat do práce, tak vyšší profil mu pomůže .
Záleží prostě na tom na co to tazatel ma a jaký má výkon.
Realne jsem ten rozdil mezi 41->50mm nepoznal. I ten 41mm je nekdy v prudkych narazech vetru neprijemny, ale nestava se to casto ani to neni prilis nebezpecne.
Zasadni asi je, ze mam 187cm a 75kg, pro nekoho vyrazne lehciho muze byt ten limit vysky rafku v bocnim vetru niz.
mě se to ani nad těch 45mm moc nelíbí na ne-aero rámu tak spíš se teda budu dívat 35-40mm
Ja osobne mam zkusenost s karbon rafky vysky 38, 40 a 50mm. Vazim 62 kg a jezdim prevazne v kopcich, v mem okoli roviny moc nemam a ty co tu mam, tak ty stejne moc nejezdim. Ma zkusenost je takova, ze cim vyssi, tim pomalejsi akcelerace, ale oproti nizsim ten vysoky vzdy lepe drzi rychlost. Schopnost te akcelerace nepocituji tak na rovine, ale predevsim ve stoupani.
A co se tyce bocniho vetru, tak smerem nahoru je dle me znat kazdy mm. Budu jeste letos porizovat nova kola a tentokrat chci neco mezi 35-38mm. A to predevsim kvuli tomu, ze chci nizkou vahu, dobrou akceleraci v kopcich a nechci na kole citit kazdy poryv vetru (u nas fouka celkem fest).
Edit.
A jeste dodam, ze v mem pripade to budou bud galuskace nebo hook rafky. Hookless v zadnem pripade nechci. :)
A ještě teda v čem tápu, tak kolik zvolit vnější šířku ráfku (hooked) protože doteď jsem jezdil klasiku reálných 25mm, na gravelu mám 40 a tak nějak cítím že bych chtěl něco mezi (+-32mm) a teď nevim jestli volit vnější 28,30,32...Je někdo kdo se třeba vracel na užší pláště z nějakého důvodu?
Jako možná se ptám blbě ale pro mě tyhle kola jsou celkem drahý a při mém nájezdu vydrží klidně dalších 20 let :-D
Ja mám od Toma hookless 45 šírka 24-30 a Conti GP5000 30 mm mají šířku 31.7mm. Na starém kole mám FFWD 45 galdy a problémy s bočním větrem nemám ,cca 80 kilo. Nemám sice aero kolo ,ale nižší ráfky bych nechtěl ,čím rychleji jedu ,tím víc to jede.Po větru,nebo z mírného kopce,je to úplná bomba,něco takového jsem na Campa Zondach nepoznal.
Mam ARG45TC28, s hackama a x-ray dratama, pneu postupne 28 az 32, TPU duse, vazim +- stejne.
Vsechno funguje super, ale urcite bych bral dnes nizssi. Jak fouka vitr, tak je to na prd a necitim se na tom dobre.
Mel jsem podobne pozadavky akorat na dt350...vyse jsem aj hodil typ a fotku na Giantu Defy, vazim kolem 80kg+-5. Rafky jsou 40mm vysoke, aktualne vozim 28mm obuti a 30mm by bylo asi tez no problem. Spokojenost/super