Seřízení přehazovačky
Rád bych už konečně pochopil, jak to je s těmi dorazy. Napíšu, jak si myslím, že fungují, kdyžtak mě prosím opravte.
Šaltr mám XTR Shadow, přesmykač XTR. V obou případech (řekl bych) odpovídá výše položený šroub dorazu H, níže položený šroub dorazu L (ta písmenka tam nemám nebo je nevidím). U smyku je H doraz pro nejtěžší převod (největší převodník), u přesmykače taky (nejmenší pastorek). Utahování šroubu, tj. otáčení po směru hodinových ručiček, vždy znamená, že řetěz je na dorazu více tlačen k rámu. U inverzní přehazovačky fungují dorazy naprosto stejně.
Zkuste mi prosím někdo odpovědět:-)
Super, tohle jsem potřeboval. Platí to předpokládám pro šaltr klasický i inverzní.
Všechny to mají stejně.
Myslím L je doraz na velké kolečko na kazetě a H na malé … Btw můžeš si to vyzkoušet. Na přehazce je uvnitř pod těma šroubkama taková kolébka která vlastně dělá ten doraz, nebo nějaký háček jak to mámjá na fotce.
Přehodíš na nejmenší/největší a tam, kde se to bude dotýkat šroubku, se to prostě šteluje. Když si nejsem jistej tak si to vyzkouším. A když není niv vidět tak to samé – přehodíš na největší/nejmenší ( ať už vepředu nebo vzadu ) a prostě si o půl otáčky zatočíš :-) a ona se ta přehazka pohne buď tam nebo tam.
A k tomu šroubování – když šroubuješ, tak to jde myslím dycky směrem k druhému konci kazety – šteluješ doraz na nejmenší pastorek, tak když šroubuješ, přehazka se posouvá k většímu a naopak.
Zase to nějak neštuduju, ti lepší ( tím myslím ty chytré STARŠÍ :-D ) ať mě kdyžtak opraví
Zašroubováváním šroubku dorazu vždy omezuješ chod přehazky.
Zašroubuješ víc spodní – řetěz ti nespadne na nejmenší kolečko.
Zašroubuješ víc vrchní – řetěz ti nenaběhne na největší kolečko.
Posun směrem dolů – na nejmenší kolečko, může někdy zůstat viset na lanku přehazovačky a proto je povolování dorazu zdánlivě bez efektu.
Posun směrem nahoru – na největší kolečko, může být někdy průser, když to přeženeš a přehazka vleze do drátů nebo řetěz přeskočí za kazetu.
Proto nejprve seřídit správně dorazy bez ohledu na to, jak přesně funguje vlastní přehazování a až potom je dost času na hraní si se správnou délkou lanka.
A který šroub je teda L a který H? Myslel jsem, že H je ten horní a odpovídá spodnímu dorazu. Mám v tom fakt zmatek.
H-high (rychlost), L-low (rychlost) – tedy je míněna rychlost kola. Vpředu je to taky.
Podle mě tam mělo být:
Zašroubuješ víc vrchní (šroub nahoře, H) – řetěz ti nespadne na nejmenší kolečko.
Zašroubuješ víc spodní (šroub dole, L) – řetěz ti nenaběhne na největší kolečko.
Pokud to mám zase blbě, tak už nevím:-)
Díky za obrázek. Bohužel asi nevím, co je „velký doraz“ a co "malý doraz":-)
nn… sem to špatně popsal sry :(
Když se podíváš na tu přehazku tak to co je tam napsané „doraz“ je doraz prostě na přehazce… kdybych teď přehodil z nejmenšího kolečka které je na fotce na největší, tak ten doraz na fotce se opře o šroubek, kde je napsané „velké“ … Moje chyba sry.
„velké“ = velké kolečko vzadu
„malé“ = malé kolečko vzadu
Jak píše lukas aka nitro, nejlepší to je vyzkoušet :-) ale stačí se opravdu podívat když přeřadíš na ty šroubky.
Jinak podle toho jak jsem pochopil od pepka :-) ( díky to jsem nevěděl)
zadní kazeta:
H – nejmenší kolečko
L – Největší kolečko
Přední tác:
H . největší
L-nejmenší.
Mám to trochu těžší v tom, že u XTR ta písmenka H a L nemám (nebo je tam nevidím):-) A nechtěl jsem si zkoušením „naslepo“ rozštelovat přehazovačku. Stačí si asi pamatovat, že H jako high je nahoře a L jako low dole. Doufám, že u přesmykače je to stejně…
Ty seš tatar
Jéžíšku, kolik kol šteluješ? Vyser se na písmenka a snaž se pochopit co, který dorazový šroubek udělá na tvém konkrétním kole. Je to na měničích dohromady 5 šroubků, to se zapamatovat dá. Nebo né? ;-)
V tom manuálu je to napsáno jasně. Např. v domácí dílně na ivelo se ale nespecifikuje, který šroub je H a který L, tak se snad dá pochopit, že jsem to nevěděl.
ale jó, neber si to tak :-)
Jsou i přehazky, kde ty šroubky nejsou nahoře a dole, ale vlevo a vpravo a bez písmenek.
To je teprve masakr.
:-) Takovu naštěstí nemám.
No ale někdy kolo kvůli montáži otočíš a budeš mít zase problém :-)
Pak leda montovat hlavou dolů.
jj, to máš potom jak pyrotechnik- modrej nebo červenej. keď náhodou skúsiš nesprávny šróbik tak ti tá hazka exploduje. ja by som na to radšej ani nešahal…
:-)
Na nějaký písmenka se prostě vys**r. Jak jsem psal – stačí se podívat jakoby dovnitř té přehazovačky a ty dorazy jsou vidět! Já se podle těch písmenek nikdy neorientoval a vždycky jsem se podíval. Vepředu to samé – tam to musí jít vidět na 100% ( aspoň mě na deorku to krásně vidět je).
A když pootočíš přesně o 180° a zase to o těch 180° vrátíš, tak tím nic nerozšteluješ. budeš akorát chytřejší. vyzkoušíš si to a je.
Nic víc, nic míň … informace už máš tak šup to vyzkoušet.
http://www.sram.com/…ailleurs.pdf
polopatě a jednoduše
No úžasný – polopatě a jednoduše…normálně bych nereagoval, ale máš pocit, že tohle bylo fakt to nejlepší co jsi sem mohl dát?!
Nebylo, ale já se vůbec nezlobím:-)
Anglicky dnes umí každý vidlák a obrázky pochopí snad každý :o)
Tak je to pěkné … ale zase má to 4Mb xD
Já to otevřel a načetlo se to … a najendou plakát jako kráva. Mohli to udělat normálně co
No nevím mám velké rozlišení, tak mi to ani nepřijde :o)
já mám „jen“ 19" 1280×1024 xD máš 21–22? :-) nebo ještě větší kalibr?
20" a rozlišení 1600×1200 takže pohoda :o), ale uvažuji o něčem větším a tohoto prcka dám jako druhý monitor.
A jo sorry to měla být XT přehezka … beru zpět
XTR :-)
XT jsem dal fotku …
Klid, já přišel včera unavený z hokeje :-) nějak jsem se v tom neorientoval a asi třikrát po sobě opravoval chyby. Radši se příště zdržím komentářů. Čus