Jsem vcelku nešťastný z přehazovačky XT 07, očekával jsem precizní chod, ale buď jde řadit dobře nahoru a dolů musím shodid o dva cvaky nebo naopak. Řazení mám DEORE, zrovna tak kazetu i řetěz, bovdeny jsem dal nové (podélné) lanko nerezové (chod je takřka bez odporu), patka přehazovačky je de fuckto nová (stejně jako rám - 300 km). Když jsem tam měl starou přehazku deore, fungovalo to líp. Napadá mě už jenom to, že je opotřebované řazení, ale nechce se mi zbytečně investovat. Podařilo se někomu vyřešit něco podobného. Děkuji za každou dobrou radu.
zkus ještě jednou zeštelovat dorazy nahoře dole a musí to být dobrý, já mám taky XT 07 přehazku a chodí nádherně. kazetu mš 9ti kolo-nevím jestli se vůbec jiný dělaly a nechce se mi ted nikde hledat...
Na shimanu je někdy ta vůle na horní kladce větší než je záhodno, zkus ji zmenšit. Já jsem kladky jednou prohodil a zlepšilo se to. A taky se podívej jestli máš lanko uchycené na správné straně šroubku. A když to nepomůže tak zkus Sram:-)
To seřízení je hodinářská práce, ale pokud je vše OK, tak je velmi jednoduché.
Pokud to tedy nejde podle základních instrukcí, chce to dobrý servis, kde dělá někdo, komu je víc než 35 a jezdí i nové horáky. Takový člověk nic nevyměňuje, jen koukne a ví :-)) A těch servisů je pekelně málo - většinou všude dělají zlatokopové, co stejně dojdou k jednomu: vše vyměnit.
Já už seřídil desítky přehazovaček, ale je zajímavé, že nespokojen jsem jenom s tou mojí, některé věci jsou prostě záhadou, že :) Docela by mě zajímalo, jak to ti hobíci bez technické zručnosti dělají, že jim vše funguje? Že by to bylo tím, že se v tom nevrtají?
občas se záhada vyskytne, mě taky nešel jeden šaltr seřídit, prostě mezi 5 a 7 pastorkem to prasilo at jsem dělal co chtěl a pokud to chodilo tak nechodil zbytek. Po zralé uvaze jsem to zahodil, a dal jinou a bez problémů :)
Neverim tomu ze to je prehazovackou a nebo razenim. Zkontroluj, jestli mas lanko presne v drazce co je pod upevnovacim sroubem prehazky. Nebo odpoj lanko od prehazky, napni ho lehce a zkus radit, poznas tak jestli nekde nepridira. Nekdy staci blbe ustipnutej bowden a je problem.
Tak po precteni vsech prispevku bych to typoval na patku, dorazy podle me na serizeni nemaj zadnej vliv, jsou to jen dorazy.
Jeste mozna jestli orech nema hodne velkej vakl, ale ten by musel bejt hodne velkej
Teď jsem docela bojoval s nastavením přehazky Campa Mirage. Dorazy, bovdeny a lanka, všechno bylo v pořádku, ale furt to řadilo třeba o 2 kolečka najednou. Problém byl v upevnění lanka na šaltru (tam kde je přitaženo imbusem). Je to docela banální chyba, ale mi to úplně rozhodilo řazení. Přikládám náčrt:)
Obdobnej problém jsem řešil na šaltru Sram X-9, všechna nastavení podle předpisů výrobce a kloudně to nechodilo,nakonec jsem v zoufalství ještě zkrátil řetez a dotáhl kazetu a problém zmizel.Zajímavé bylo, že se starým šaltrem to fungovalo jak švýcarský hodinky, takže jsem křivou patku vyloučil..
mohl by me jako laikovi nekdo vysvetlit proc nekolik autoru prispevku zminuje ze na starem saltru vse chodilo ok, ale na novem ne..... proc vlastne ten starej menili????
to mi hlava nebere:)
predpokladam ze duvody budou - uspora 34,5gramu (zase se to driv vysype- moje zkusenost deore vs. lx-drazsi vydrzi min, je to ted krasnejsi (ale nechodi to) a kdyz si dam kolo na bf a mam na nem deore nebo nedej boze alivko tak mi lidi nenapisou co to mam na kole za hnus(muj pripad) ......
Stejný problém jako u Tukose se objevil i u mě. Jak píše: "Buď jde řadit dobře nahoru a dolů musím shodid o dva cvaky nebo naopak."
Řazení i přehazka jsou DEORE. Přitom vše fugovalo až do doby, než jsem musel v neděli sundat zadní kolo kvůli defektu. Přes noc tak kolo stálo na špalku (neleželo tudíž na přehazovačce), druhý den jsem kolo dal zpět a od tý doby už jen ladím a zoufám.
Nevíte měkdo, co se mohlo přihodit?
Tak problém se mi stále nedaří vyřešit. Už si vážně nevím rady.
Přehazka prostě nereaguje na změnu směru řazení. Když třeba řadím směrem k lehčím převodům a pak se chci vrátit o krok zpět, přehazovačka vůbec nezareaguje na první změnu v řazení. Lanko se sice lehce navolní, ale přehazka se ani nehne. Musím teda shodit ještě o jeden stupeň a pak už zase všechno funguje normálně.
mám taky takovej problém jednou to seřídím a je to good .. prostě to běhá nádherně čistě ale stačí v terénu najet nákejch 50 km někdy ani to ne a je to rozhozený ... nemůže to bejt třeba bowdenama? já mám Acor 5.0 a dělámne to ... :-(
MAM problem se prehazovackou XT conventional (2004) , razeni mam deore .Kdyz seridim dolni doraz a a duelam pak horni , tak se mi dolni rozladi a naopak , je to normanli ? Nebo sem narazil na spatny kus nebo radu.PRehazovacka byla puvodne na kole naka skroucena musel sem ji (silou) rovnat mzue to byt tim ? Vcera se mi po 2 hodinach podarila vyladit ale je to hroznyho srani , plas poradte kdo mate zkusenosti !!!! Dik
Co myslíš horní dolní doraz Horní doraz na posledním největším pastorku a dolní na nejmenším.A nebo myslíš řazení směrem nahoru a dolu.Někdy dají místo řadícího bovdenu brzdový a potom to můžeš štelovat do aleluja.
Ahoj mám stejnou kombinaci- je to totiž dělané na dualy a ty mají na řazení jiný chod(vratnou pružinu)byl jsem z toho rozhozený taky,ptz s klasickým rapidfirem se tomu moc nechtělo chodit,ale pořešila mi to dokonale kladka-Avid Rolamajig
řeším naprosto stejný problém: po výměně plášťů, vygruntování a zkrácení řetězu o jeden článek mi přestalo Deore 07 chodit. Když chci z prvního na druhý, musím dvakrát zmáčknout. Když chci z devátého na osmý pastorek, musím dvakrát povolit. V mezích pak chodí přehazka kupodivu bez problémů. Babo raď: aby to skákalo dolů, musel bych lanko povolit, ale aby to šlo nahoru, musel bych jej zase přitáhnout, což jde proti sobě...
Logicky mi z toho vyplývá některá ze zde uvedených rad:
velká vůle na vodící kladce: jde vůbec snížit/ovlivnit?
zkontroluji nastavení dorazů.
může mít na to vliv předepnutí pružiny? Takový ten šroubek vzádu co nikdo neví, co dělá (ani já pořádně ne).
Patku vylučuji, před očistou to fakčilo. Kdybyste ještě měli nějaký tip, díky za něj.
Začala mi zlobit XT přehazka- menší půlka pastorků jede naprosto solidně, ale jakmile se dostanu na ty větší, tak začíná chaos, buď to přehazuje přes dva nebo to jede přímo mezi pastorkama, a všude to dře. Dorazy mám pokud můžu soudit nastavený správně. Navíc má řetěz tendence na těch nižších převodech seskakovat ze spodní kladky směrem od kola. Všimnul jsem si, že rameno přehazky není úplně ve stejný ose jako pastorky (viz obrázek), je to v normě nebo to blbne kvůli tomu (ohnutá patka)?
Stala se mi zvláštní věc. Přendaval jsem šaltr Deore XT (klasický tah) z jednoho kola na druhé. Na původním kole chodil dobře, na novém kole se mi ho ale nedaří seřídit. Dorazy mám myslím nastavené správně. Na některých pastorcích šaltr špatně řadí nahoru, když ale víc napnu lanko, nemůžu zařadit na nejmenší pastorek. A doraz už více posunout nemůžu. Nechápu to.
Rád bych už konečně pochopil, jak to je s těmi dorazy. Napíšu, jak si myslím, že fungují, kdyžtak mě prosím opravte.
Šaltr mám XTR Shadow, přesmykač XTR. V obou případech (řekl bych) odpovídá výše položený šroub dorazu H, níže položený šroub dorazu L (ta písmenka tam nemám nebo je nevidím). U smyku je H doraz pro nejtěžší převod (největší převodník), u přesmykače taky (nejmenší pastorek). Utahování šroubu, tj. otáčení po směru hodinových ručiček, vždy znamená, že řetěz je na dorazu více tlačen k rámu. U inverzní přehazovačky fungují dorazy naprosto stejně.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
www.ivelo.cz sekce domácí dílna, snad se ti to pevede seštelovat, je to hodinářská práce, ale jde to. :-))
zkus ještě jednou zeštelovat dorazy nahoře dole a musí to být dobrý, já mám taky XT 07 přehazku a chodí nádherně. kazetu mš 9ti kolo-nevím jestli se vůbec jiný dělaly a nechce se mi ted nikde hledat...
Na shimanu je někdy ta vůle na horní kladce větší než je záhodno, zkus ji zmenšit. Já jsem kladky jednou prohodil a zlepšilo se to. A taky se podívej jestli máš lanko uchycené na správné straně šroubku. A když to nepomůže tak zkus Sram:-)
Horní kladka je na mé zkušenosti s nižšími řadami pevná a neochvějná. Zajímalo by mne spíše zda opravdu může odejít řazení, je v tom samý plast.
Kam by jako mělo jít? jsou tam nějaký pružinky, tak jestli ti to na sucho funguje tak by to mělo být dobrý.
To seřízení je hodinářská práce, ale pokud je vše OK, tak je velmi jednoduché. Pokud to tedy nejde podle základních instrukcí, chce to dobrý servis, kde dělá někdo, komu je víc než 35 a jezdí i nové horáky. Takový člověk nic nevyměňuje, jen koukne a ví :-)) A těch servisů je pekelně málo - většinou všude dělají zlatokopové, co stejně dojdou k jednomu: vše vyměnit.
Já už seřídil desítky přehazovaček, ale je zajímavé, že nespokojen jsem jenom s tou mojí, některé věci jsou prostě záhadou, že :) Docela by mě zajímalo, jak to ti hobíci bez technické zručnosti dělají, že jim vše funguje? Že by to bylo tím, že se v tom nevrtají?
občas se záhada vyskytne, mě taky nešel jeden šaltr seřídit, prostě mezi 5 a 7 pastorkem to prasilo at jsem dělal co chtěl a pokud to chodilo tak nechodil zbytek. Po zralé uvaze jsem to zahodil, a dal jinou a bez problémů :)
kovarova kobyla... :)
Občas se nějaká přehazka holt nepovede. Pokud to nejde seřídit, zkus jinou. Pokud bude po problémech tak je to jasný. Řeším teď stejnej problém s LX.
Neverim tomu ze to je prehazovackou a nebo razenim. Zkontroluj, jestli mas lanko presne v drazce co je pod upevnovacim sroubem prehazky. Nebo odpoj lanko od prehazky, napni ho lehce a zkus radit, poznas tak jestli nekde nepridira. Nekdy staci blbe ustipnutej bowden a je problem.
Tak po precteni vsech prispevku bych to typoval na patku, dorazy podle me na serizeni nemaj zadnej vliv, jsou to jen dorazy. Jeste mozna jestli orech nema hodne velkej vakl, ale ten by musel bejt hodne velkej
Teď jsem docela bojoval s nastavením přehazky Campa Mirage. Dorazy, bovdeny a lanka, všechno bylo v pořádku, ale furt to řadilo třeba o 2 kolečka najednou. Problém byl v upevnění lanka na šaltru (tam kde je přitaženo imbusem). Je to docela banální chyba, ale mi to úplně rozhodilo řazení. Přikládám náčrt:)
Obdobnej problém jsem řešil na šaltru Sram X-9, všechna nastavení podle předpisů výrobce a kloudně to nechodilo,nakonec jsem v zoufalství ještě zkrátil řetez a dotáhl kazetu a problém zmizel.Zajímavé bylo, že se starým šaltrem to fungovalo jak švýcarský hodinky, takže jsem křivou patku vyloučil..
mohl by me jako laikovi nekdo vysvetlit proc nekolik autoru prispevku zminuje ze na starem saltru vse chodilo ok, ale na novem ne..... proc vlastne ten starej menili????
to mi hlava nebere:)
predpokladam ze duvody budou - uspora 34,5gramu (zase se to driv vysype- moje zkusenost deore vs. lx-drazsi vydrzi min, je to ted krasnejsi (ale nechodi to) a kdyz si dam kolo na bf a mam na nem deore nebo nedej boze alivko tak mi lidi nenapisou co to mam na kole za hnus(muj pripad) ......
Jak to dopadlo a čím to bylo?
Stejný problém jako u Tukose se objevil i u mě. Jak píše: "Buď jde řadit dobře nahoru a dolů musím shodid o dva cvaky nebo naopak." Řazení i přehazka jsou DEORE. Přitom vše fugovalo až do doby, než jsem musel v neděli sundat zadní kolo kvůli defektu. Přes noc tak kolo stálo na špalku (neleželo tudíž na přehazovačce), druhý den jsem kolo dal zpět a od tý doby už jen ladím a zoufám. Nevíte měkdo, co se mohlo přihodit?
Tak problém se mi stále nedaří vyřešit. Už si vážně nevím rady. Přehazka prostě nereaguje na změnu směru řazení. Když třeba řadím směrem k lehčím převodům a pak se chci vrátit o krok zpět, přehazovačka vůbec nezareaguje na první změnu v řazení. Lanko se sice lehce navolní, ale přehazka se ani nehne. Musím teda shodit ještě o jeden stupeň a pak už zase všechno funguje normálně.
mám taky takovej problém jednou to seřídím a je to good .. prostě to běhá nádherně čistě ale stačí v terénu najet nákejch 50 km někdy ani to ne a je to rozhozený ... nemůže to bejt třeba bowdenama? já mám Acor 5.0 a dělámne to ... :-(
MAM problem se prehazovackou XT conventional (2004) , razeni mam deore .Kdyz seridim dolni doraz a a duelam pak horni , tak se mi dolni rozladi a naopak , je to normanli ? Nebo sem narazil na spatny kus nebo radu.PRehazovacka byla puvodne na kole naka skroucena musel sem ji (silou) rovnat mzue to byt tim ? Vcera se mi po 2 hodinach podarila vyladit ale je to hroznyho srani , plas poradte kdo mate zkusenosti !!!! Dik
Co myslíš horní dolní doraz Horní doraz na posledním největším pastorku a dolní na nejmenším.A nebo myslíš řazení směrem nahoru a dolu.Někdy dají místo řadícího bovdenu brzdový a potom to můžeš štelovat do aleluja.
Ahoj mám stejnou kombinaci- je to totiž dělané na dualy a ty mají na řazení jiný chod(vratnou pružinu)byl jsem z toho rozhozený taky,ptz s klasickým rapidfirem se tomu moc nechtělo chodit,ale pořešila mi to dokonale kladka-Avid Rolamajig
Ahoj,
řeším naprosto stejný problém: po výměně plášťů, vygruntování a zkrácení řetězu o jeden článek mi přestalo Deore 07 chodit. Když chci z prvního na druhý, musím dvakrát zmáčknout. Když chci z devátého na osmý pastorek, musím dvakrát povolit. V mezích pak chodí přehazka kupodivu bez problémů. Babo raď: aby to skákalo dolů, musel bych lanko povolit, ale aby to šlo nahoru, musel bych jej zase přitáhnout, což jde proti sobě...
Logicky mi z toho vyplývá některá ze zde uvedených rad:
Patku vylučuji, před očistou to fakčilo. Kdybyste ještě měli nějaký tip, díky za něj.
Využiju vlákna…
Začala mi zlobit XT přehazka- menší půlka pastorků jede naprosto solidně, ale jakmile se dostanu na ty větší, tak začíná chaos, buď to přehazuje přes dva nebo to jede přímo mezi pastorkama, a všude to dře. Dorazy mám pokud můžu soudit nastavený správně. Navíc má řetěz tendence na těch nižších převodech seskakovat ze spodní kladky směrem od kola. Všimnul jsem si, že rameno přehazky není úplně ve stejný ose jako pastorky (viz obrázek), je to v normě nebo to blbne kvůli tomu (ohnutá patka)?
Stala se mi zvláštní věc. Přendaval jsem šaltr Deore XT (klasický tah) z jednoho kola na druhé. Na původním kole chodil dobře, na novém kole se mi ho ale nedaří seřídit. Dorazy mám myslím nastavené správně. Na některých pastorcích šaltr špatně řadí nahoru, když ale víc napnu lanko, nemůžu zařadit na nejmenší pastorek. A doraz už více posunout nemůžu. Nechápu to.
Rád bych už konečně pochopil, jak to je s těmi dorazy. Napíšu, jak si myslím, že fungují, kdyžtak mě prosím opravte.
Šaltr mám XTR Shadow, přesmykač XTR. V obou případech (řekl bych) odpovídá výše položený šroub dorazu H, níže položený šroub dorazu L (ta písmenka tam nemám nebo je nevidím). U smyku je H doraz pro nejtěžší převod (největší převodník), u přesmykače taky (nejmenší pastorek). Utahování šroubu, tj. otáčení po směru hodinových ručiček, vždy znamená, že řetěz je na dorazu více tlačen k rámu. U inverzní přehazovačky fungují dorazy naprosto stejně.