Silniční bezduše 2
Tak mám čerstvou zkušenost s CADEX Race 25mm. Po 3500 km na zadním kole mi prasknul ve sjezdu běhoun. Naštěstí vzduch neutíkal tak rychle a stačil jsem bezpečně zastavit. Mlíko nezvládlo utěsnit nic, ale možná zpomalilo únik vzduchu. Praskla z ničeho nic na kvalitním čistém asfaltu. Dívali jsme se, jestli na silnici nebyl nějaký kamínek nebo střep, ale nic jsme nenašli.
Nechci být nějaký rýpavý, ale 3500 vzadu je celkem dost. Po takovém nájezdu lze očekávat cokoliv, i když prasknutí běhounu by to asi být nemělo.
3500km rozhodně dost není ;)
Zajímavý by bylo sledovat korelaci výdrže s nastoupání výškou (a hmotností), IMHO to souvisí víc než se vzdáleností. Přistěhoval se k nám Holanďan, jemuž běžně vydržely gumy na ty jeho plečce mnoho let (nepamatuje si, že by je měnil dřív než kolo) a tady (z práce denně 150m převýšení na 3km) se durdil, že musí měnit zadní gumu dřív než za dva roky.
jestli to nesuvisi s kvalitou povrchu :-)
To určitě, ale v NL je stezkách dost často beton a ten žere víc než asfalt.
Měl jsem samozřejmě na mysli špičkový závodní plášť, lehký, a ne nějakou hadici za pár korun.
3,5tkm mi nepřijde příliš. Mám zadním kole GP5000 25mm, při mých 105kg mají najeto 5500km a ještě nejsou odepsaný.
Já na zadním GP5000 najel přes 13000km pak už začalo prosvítat plátno, tak jsem ho vyměnil :)
blbost...
Blbost napsat blbost.
Záleží na podmínkách, každý to má jinak, každý plášť to má jinak. Top verze vydrží málo.
One Pro mi na zadním víc jak 4-5 tis nedá.
Klasiký One vepředu drží už cca 12 tis a pořád se tváří dobře.
Podíval jsem se jak mi vychází km vs převýšení a průměrné mám na tisíc kilometrů cca 12-13 tisíc nastoupených metrům. Ten průměr docela dost sráží moje pravidelná cesta do práce, která je prakticky rovná.
To mám podobně, cca 1000 VM na 70 km. Zatím Pro One 30 mm necelých 8000 km (zadek bude za chvíli podle indikátoru končit, předek má ještě tak 40 %) - váha 76 kg (foukáno zadek 3.7 Bar, předek 3.2 Bar, zatím s dušemi, plán přehodit na bezduš). Ono kromě výškového profilu bude záležet i na charakteru sjezdů. Pokud to někomu vychází sklonem i zatáčkami tak, že se nemusí skoro brzdit, nájezd bude větší, než když musí pneu často přenášet brzdné síly při brzdění do zatáček apod. + samozřejmě již zmiňovaná kvalita povrchu.
Nevím jestli na kole divně sedím, jestli to je vysokou hlavou nebo krátký posedem, ale zadní mi vydrží bez přehánění 1/3 toho co přední. Pláště kupují vždy po trojicích, kdy vzadu sjedu 2 a předek je ještě pořád OK.
Jezdím bezduše, tlaky foukam vyšší a to možná bude ten problém - plášť pak dostává víc zabrat.
Mam úzké ráfky (15mm) a jak dám dopředu min než 60 psi, tak se mi v zatáčkách začíná předek velmi nepříjemné zavírat - pláště 25 mm.
a neni nahodou totalni blbost srovnavat plast vepredu a vzadu ?
Vážím 83. Běžně najedu na zadním plášti alespoň 5k km.
Dle fotky se ale jedná o selhání pláště jako výrobku. Jestli by tam byla duše nebo nebyla mi přijde v tomto případě vedlejší. To se ten běhoun takhle odseparovává i dál po obvodu, nebo je to následek toho defektu?
Na běhounu je asi 5cm dlouhá prasklina okolo toho defektu. Jinde vypadá úplně v pořádku. Přidám ještě nějaké fotky večer.
Zřejmě vyšší tlak a bezduš nejdou občas dost dobře dohromady. Snad to výrobci nějak vyřeší.
Foukané byly na 85 PSI. Tahle pneu má maximum 125 PSI. Tlakem by to být tedy nemělo.
Tímto způsobem mi bouchly dva bezdušové pláště Maxxis na MTB. Naštěstí v obou případech doma, byla to slušná rána :) Domnívám se, že do kostry pláště prosáklo mlíko a běhoun se začal odlepovat od kostry. Těsně před tím, než to bouchlo byla patrná boule na běhounu.
Jeste pridavam par fotek praskliny i celkoveho stavu plaste. Neprasknout, tak by podle me jeste v klidu 1000km dal.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41