Spatna spirometrie
Hodnota FEV1 sama o sobě nic moc neříká. Snížení jednosekundové kapacity může znamenat jak obstrukci (astma, CHOPN), tak restriktivní nemoc (např. fibróza) – ale 90 % predikovaných hodnot nemoc nepředstavuje. Pro diagnózu nějaké poruchy bych zašel na plicní a nechal se vyšetřit komplexně spirometricky, popř. výsledky poslední spirometrie prokonzultoval s lékařem.
Dik za info. Mne namerili i malou hodnotu FVC (93%), tak to snad astmatem nebude. Na tech testech mi rikali, ze to je v dolni hranici normalu zdrave populace, a ze to jeste neindikuje zadnou nemoc. Bohuzel tohle je prvni spirometrie, kterou mi delali, takze zadne porovnani s minulosti neni.
Tak je to nižší výsledek hlavně s ohledem na to, že (asi) pravidelně sportuješ. Asi bych si zašel k plicaři, abys věděl, na čem seš
Na testech mi rikali, ze tech 100% je pry vzhledem k pravidelne sportujici operaci, takze zdravotne je to ok.
Jako dalsi voditko si pamatuju, ze cca pred rokem jsem dostal do ruky pristroj na mereni saturace krve kyslikem (znamej je doktor) a i pri mirne hladine alkoholu v krvi jsem mel 99% (zdravy clovek ma cca 95% a pry i 90% je ok). Kdyz jsme se tim merili, tak ostatni v mistnosti dosahovali tech 91–96%.
Pokud jsou náležité hodnoty ze sportující populace, tak to asi bude ok :).
Jinak pulsní oxymetrie podle mě není schopna v rozsahu 95–100 % odhalit nějaký rozdíly mezi sportovcem/nesportovcem, protože výsledek ovlivňuje řada faktorů, výsledky můžou být odlišný i mezi prsty stejný ruky nebo mezi lidma, pokud má někdo studenější akra atd.
Spiro se meni i tim, kdyz jsi den predem treba sportoval.
Chodim na spiro kazdeho 1/2 roku (alergologie). A ty vykyvy tam mam, prave zpusobene i timto.
den pred tim jsem si dal podle prikazu pouze 30km v kompenzacce :)
Tak to pak jo :-).
Nechodim na zatezove, ale jak jsem psal vyse na alergologicke :-D. Tam narizene nemam nic.
Jeste dodavam, ze z testu mi vyslo, ze jsem vysokotepec (AEP mam na 165bpm).
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41