SPD vs. LOOK
jezdím na silničce pouze rekreačně, z původních Look jsem přešel na SPD systém – hlavně proto, že na kufrech nejde rozumně ujít ani 10m, když jsem musel jít přes restauraci na záchod, zvedlo hlavu celé osazenstvo… Poslední roky mám na kole pedály PD-A 520 SPD. Nevypadají na silničním kole tak komicky, jako „klasické“ SPD. Tvarem je řada bot s SPD-uchycením k nerozeznání od bot nachystaných pro Look a obdobné systémy pro silničky. Asi si to namlouvám, ale připadá mi, že se do SPD – zámků i pohodlněji nastupuje. Argumenty o větší ploše dotyku s botou, t.j. lepší rozložení tlaku na botu u silničních systémů, nemůžu z vlastní zkušenosti potvrdit. Jistě by to bylo poznat na bačkorách, ale boty silničního rázu (s SPD) mají také podrážky z karbonu, nebo jiných tvrdých materiálů, takže žádný bodový tlak cítit není. Taky mi připadá praktické mít stejný systém na všech kolech. Můžu používat stejné boty jak na MTB, tak silničku.
Jo ten rozdíl spd x look jde cítit při sprintech a tak,na to naše sračkování okolo baráku nebo na tréninky to stačí,na zimákovi vozím spdčka,looky nasadím až bude teplejš ,přece jenom ti bajkové tretry jsou víc zateplené :-).
hi, tak to já si raději dopřeju kvůli delším švihům větší komfort silničních pedálů i za cenu chvilkového upoutání pozornosti návštěvníků restaurace..;-)
jo, v Tvém případě to je taky něco jiného, s mojí vyzáží se spíš divím, že mne do restaurace ještě pustěj…
:-D
O jakým komfortu je to řeč? Na silnici můžu jet třeba pět hodin a nohy od pedálů (MTB pedály, MTB tretry) je asi to poslední co by mě mohlo tlačit nebo bolet…
Silnicni pedaly maji sirokou zakladnu, kufru jsou siroke. Pri slapani se noha nekrouti do stran jako u spd. Setri to kolena.
Mas nejake divne pedaly, kdyz se ti krouti pedaly do stran. Nemas kufry nejak moc na stranu?
aha, zrovna tahle vůle je u MTB brána jako velké plus, takže jsem rád že to mám na silnici i mtb stejný
Taky proto vozím silniční SPD.
Mozna jste me spatne pochopili. Zminene krouceni nelze zamenovat s v jiste mire pozitivni bocni a uhlovou vuli pedalu.
Jde o krouceni pedalu vlivem spolupusobeni slozky sily ve smeru osy(nikdy neslapete presne kolmo ku ose pedalu), nezadouci pruznou deformaci materialu (pedalu, osy, kufru a tretry).
U SPD mate uzsi zakladnu pedalu, uzsi kufry a mensi roztec sroubu na bote. Sily tam pusobi vetsi a dochazi ve vetsi mire ke „krouceni“.
Jedna se o negativni jev, nebot prenasi zatez na kolena.
Chozeni s SPD kufry na silnicni obuvi mi prijde jako asi ta nejhorsi varianta. Hluk to dela nejvetsi a v restauraci je to tak zrale na rozrypani podlahy.
spíš myslím,že tu psali MTB tretry s SPD,teda aspoň tak to vyznělo :)
Na silniční tretry se SPD kufry ani nedají přidělat. Jestli se nepletu:)
Nektere silnicni tretry maji na podrazce i otvory pro spd kufry.
já měl na mysli boty, které vypadají na první pohled jako silniční, mají také tak pevnou podrážku, ale jsou nachystané na SPD. Mají po obvodě rantlík, takže chůze v nich není problém (- na vysvětlení pro TomášeJ…)
ja som predvcerom dostal defekt a domov som musel peso,nebolo to najblizsie,ale dalo sa…mam MTB tretry (SH-MT21)
Dají.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41