Technické rychlodotazy 5
Budu za vola, ale zeptám se. Měnil sem na e-biku původní kotouče SM-RT10 160 za SM-RT54 180, včetně nových destiček B01S. Třmeny jsou Shimano M365.
A teď i přes veškeré snahy oba kotouče škrtají. Kotouče jsou rovné. Ještě sem to nebyl projet. Je šance, že si to sedne?
Dík, zlatý kantíky
Nejprve tak nějak seřídit třmeny a krátce zajet - třeba 20x razantně přibrzdit. Pak doseřídit třmeny a dorovnat kotouče rovnákem nebo vhodnýma kleštěma, je to kus plechu.
Pokud jsou kotouče rovné a přitom škrtají, tak máš špatně seřízení třmeny. Takže projet, párkrát prudce zabrzdit a před opětovným seřízením umýt ruce nebo navštívit servis :)
A pisty jsou v jakém stavu co jsi matně pamatuji tak jednou za 1/2 roku jsem musel vyndat desky kola pryč vyčistit a rozhýbat pístky pak zase byl chvilku klid.
na Hayesech jsem taky porad rozhybaval pistky, ale shimano uz je to prece jen jinak.
Když myslíš měl jsme tenhle model a to jsou mé zkušenosti s tímto model .
tak mas podle me smulu
Nemá, to se stává u jakýchkoliv brzd, jakmile má jeden z pístů o něco větší odpor tak prostě nechodí. Vyčištění třmenu a rozhýbání případně rozhýbání pístků je při výměně destiček naprosto běžná všc.
Hele já to z nějakého důvodu skoro neznám. Mám všude shimano, 15 brzd v současném provozu a pistky jsem čistil za 10 let tak na dvou z nich. Až když jsou úplně sjeté desky je někdy vidět že jedna strana je trochu víc ven, ale téměř nikdy jsem s tím nemusel nic dělat.
Ale ty vozíš metaliky ne?
Téměř výhradně ano. Až na nějaký sekundární kola kam dám co kde dostanu zadarmo :)
Myslíš že to souvisí?
Upřímně mne zajímá, objektivně, co dělám jinak že mám tolik brzd bez problémů o kterých často čtu.
Co tak pozoruju na svých tak docela jo. Prach z metalickejch se nelepí ve třmenu zdaleka tolik jako prach z organickejch. Resp. to platí celkově tvrdší vs. měkčí desky. Např. černý Galfer zabordelí třmen daleko víc než fialový Galfer. Sintr Shimano i Sram pak ještě míň.
Zajímavý, díky. I v shopu jsem zákazníkům instaloval 99% sintry, možná to bude velká část proč jsem hodně zde popisovaných problémů neviděl ani v práci?
Na pumpování páky pri jízdě asi začínám přicházet - myslím si, že to je o stylu brzdění. Jen mi přijde že to není unikátní pro shimano, tak tam taky mám ještě co objevovat..
Není, mě pumpovaly i Sramy, snad i víc než Shimana.
O stylu brzdění to trochu je no, jakmile rychle uvolníš páku (= pístek uvolní díru do expanzky) a hned zase brzdu zmáčkneš tak to pumpuje. Když máš během sjezdu brzdu delší dobu namáčklou a jen reguluješ přítlak, tak to najednou nepumpuje - nemá jak.
To krátký uvolnění páky je přesně to, co skoro nikdy nedělám. Buď páku držím někde ve "free stroke" tak, že nebrzdím ale systém je uzavřený, nebo to držím otevřený nějakou chvilku.
Vybavujú si právě jen pár momentů (doslova 2)kdy jsem se s tím setkal na trailu a bylo to nepříjemné, ale nevnímám to jako problém.
U sramu když to zkusím, chová se to stejně, ale tím, že ta páka je měkčí a má delší free stroke ta situace není tolik znát a možná nenastane tak často?
ja pouzivam vyhradne resin a taky pistky nerozhybavam. Delam to jak jsem psal a klidne nechavam kotouc lehce skrtat, protoze vim, ze si to brzy sedne.
Ale chapu, ze mechanici, co se timto zivi, se snazi tomuto predejit, protoze vysvetlit zakaznikovi, ze si to "sedne", nemusi byt jednoduchy.
to jo, ale vetsi odpor ma temer vzdy ten pistek, ktery je vic zalezly, proto porad pisu, ze nejdulezitejsi je, aby byl kotouc uprostred a nejhorsi vec je posouvat trmen a stale ustupovat tomu vylezlymu pistku.
jasne ze je sance, ze si to sedne, hlavne se snaz, aby byl kotouc uprostred trmenu, aby oba pistky vylezaly stejne.
Kantiky byla y skvely, kdyz jsem na ne presel z brzd Favorit, ale to uz bude par desitek let zpatky.
Taky můžeš mít přeplněný brzdy a nejdou pístky dostatečně zatlačit a povylezou ven. Pak také v páce bývá trochu vzduchu a chová se to stejně. Odšroubuj plnící šroub na páce, dej kalíšek a zatleč pístky.
Expanzku jsi otevřel a pístky roztlačil?
Pístky roztlačil, ale expanzku neotevřel a to byla ta chyba. Už sem na to přišel, díky
Není zač :-)