Technické rychlodotazy 6
Mám po odvzdušnění brzd (v servisu), k tomu jsem potom vyměnil destičky a hodně mi teď samo přibrzďuje zadní kolo. Opravdu hodně – když ho roztočím rukou, ve volnoběhu neudělá ani půl otáčky. Před výměnou destiček to bylo jen o trochu lepší. Když jsem destičky dal pryč, nic nebrzdilo, takže je příčina opravdu ve třmenu (Shimano GRX BR-RX400) a ne nikde jinde.
Dokážu s tím něco udělat sám, nebo se mám raději zase obrátit na servis?
zkoušel jsi vycentrovat brzdový třemen ?
Nebo roztáhnout brzdové destičky ve třmenu od sebe.
Ano, oboje. Třmen jsem uvolnil, vycentroval. Pístky odtlačil co nejvíc dovnitř. EDIT: Ale bez povoleného odvzdušňovacího šroubu, takže jestli je tam hodně kapaliny, tu jsem nepřetlačil.
Takže jsi mohl prorvat membránu na páce...
Vyndej kolo, vyšroubuj z páky odvzdušňovací šroub, plastovou montpákou toztlač destičky ve třmenu od sebe a prebytečny olej ktery vyteče z otevřené páky setři.
Asi jo, tohle bude cesta. Jen přemýšlím: roztlačovat destičky, nebo je dát pryč a raději tlačit rovnou na pístky? Nebo je to jedno?
Raději přes destičky.
Před výměnou destiček musíš zatlačit pístky zpátky do třmenu. Je lepší to dělat s nasazeným kalíškem, nikdy nevíš, jestli není brzda přeplněná.
Jen potvrzuji, že operace byla vlastně úplně jednoduchá a proběhla úspěšně. Kolo se už opět volně točí.