Technické rychlodotazy 6
Co používat na patky plášťů aby snadněji zaskočily?
Mýdlová voda a ?
Silikonový sprej nebo oživovač pneu
cim foukas? ja uz jsem presel na < Tire Booster > protoze nekdy jeto takovej o_ser, ze jsem nato uz nemel naboje, jinak jenom mydlovou vodu, hustou
Kompresorem. Já loni neměl po ruce klasické mýdlo a zkoušel jsem hustou jarovou vodu a na jaře jsem se zděsil jak zoxidovaly některé niple a ventilek.
A tu oxidaci prikladas te jarove vode?
to musela bejt asi NANO voda, protoze prosla zkrz pasku, nebo nevim jak seto mohlo podarit
Okolo ventilku. I ten dural ráfku to zaoxidovalo. Nejhorší to bylo pár cm od ventilku.
a tmel tam byl :D
Ne, duše.
S dusema jsi to asi nejezdiol, takze to sezral tmel, jako mnohym jinym.
Duše. To je low cost kolo
Hm, tak to potom jo. Ale tomu jaru a jeho vlivu na oxidaci se mi verit nechce.
To je ta duše. Zítra cvaknu ráfek. Niple jsem očistil a střík olejíčkem. 3 blízko ventilku praskly. To kolo bylo v garáži. Není to zimák. Ani na tom nejezdím, tak jsem na to dal drátové pláště ze synovo kola a jemu staré skládací co tam byly.
Tu největší oxidaci z ventilku stáhla páska.
Se zasekla kristalova koule :)
To bude spíš tou zimou než jarovou vodou. :-)
Reaguju na sebe, ale odpovídám všem 3. Opravdu to bylo tím jarem. Já to udělal před zimou a na tom kole je až do teď nejezdilo. 3 niple praskly. Kola jsou z Authora 2009. Dával jsem na to drátové šrot pláště a pořád házely. Dal jsem skoro jen jar a když jsem to foukal, tak okolo ventilů a niplů probublaval jar s vodou ven. Aby zaskočily patky, tak jsem to dělal snad 5x. Potom jsem to jen ostříkl vodou. Po pár měsících oxidace v místě probublávání. Když jsem měnil niple a duši a celé to omýval vodou. Tak to ještě bublalo jak tam byly zbytky jaru.
Hodně jsem to očistil, ale zítra dám fotku, něco vidět bude.
No i s dusema mydlo. Pouzivam cokoliv zrovna pouzivam na ruce - misto abych flasku vyplachl a vyhodil, naplnim ji vodou, dam na ni sprej a pomer je tak akorat. Nicmene i neco jako jar jsem uz pouzil bez problemu.
Problem tve koroze podle mne bude v tom, ze jsi to odmastil, nejezdil a ono to tam zustalo s vodou pod tlakem, takze se mohla odparovat dost pomalu a tim, ze povrch nemel zadnou mastnotu se tam holt dlouho udrzely dobry podminky pro korozi.
Spekulant ale zadnou vedu v tom nevidim :)
Jar už každopádně používat nebudu. Jsem zvědav jestli ulítnou ještě nějaké niple. Vím že v pneuservisech používají nějaký tuk. Zkusím pohledat na nettu. Fotka vnitřku ráfku a druhé kolo, které dopadlo mnohem lépe.
EDIT: tak toho v autodílech mají mraky.
mas recht, ja taky na vsechno pouzival JAR, ale jen do doby, kdy jsem si nechal zaplest nova kola na motorku - chrom rafky, draty nerez a niple obyc (nerez na Jawu se nedelaji) do pul roku byly vsechny niple orezly.
Tenkrat jsem netusil, ze na moto neni zadny klouzek treba - staci jen nasadit gumu a parkrat tim hodit o zem.
Pro extremni pripady jsem si koupil tekuty klouzek od Ferdus.
Jsem rád že nejsem blázen. Já sedl na kolo a jak jsem se rozjel, tak se rafkove brzdy zbláznily. Když jsem se podíval vzad, tak 3 dráty trčely ven. To na fotkách je po očištění. Ten jar vyžral úplně důlky do té ALU slitiny ráfku.
Hele mi to spíše připomíná jako by proběhla elektrolýza.
netroufam si hadat, ze to tobe udelal jar, ale myslim, ze jar bude zasadity podobne jako mejdlo a na dlouhodoby pusobeni urcite dobry neni. Koneckoncu vime, co s hlinikem umi udelat tmel.
V nouzi třeba i slunečnicový olej od manželky
"Normálně šlapu, zadní kolo se točí, ale plášť stojí na místě. Nevíte čím to může být?" :-)
"A při brždění to funguje přesně obráceně. Kolo stojí ale plášť se stále točí." :-D
Dobré tak do komiksu, reálně to nic nedělá
Akorát těch urvanejch ventilků z duší co už jsem viděl. Ale nic to nedělá.
Nikdy bych tomu nevři že se to muže stát, ale viděl jsem to.
jo, jo, a nekdy to slo i bez oleje.
Teď mi došlo, že jsme se blbě pochopili. Nemyslím nahazování bezduší.
Mě nezaskočily patky levných drátových plastů s dušema. Ten plášť házel a povedlo se mi to snad až na 5 pokus. To jsem to foukal na max povoleného tlaku.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41