Technické rychlodotazy 6
Ahoj. Rychlý lama dotaz. Mám nové kolo Cube Stereo ONE77 C:68X SLT 29, které přišlo ze zahraničí složené prodejcem. Při sebemenším pohybu řídítek hlasitě vržou (asi) hadičky u řídítek v tom hlavovém složení. Je to takový zvuk, jak když vrže měkký plast o sebe.
Je to u tohoto vedení normální? Přestane to časem? Nebo to někdo spíš blbě složil? Nebo...?
Nemám s tímto žádné zkušenosti.
(Předesílám, že rozebírat to nebudu, kdyžtak profi servis, protože jsem technický antitalent a už rozebráním mnou by to kolo ztratilo půlku hodnoty :-) Proto jsem to tedy už/ještě nerozebral a proto píšu tento dotaz.)
Děkuji.
V technické specifikaci se píše: Headset: ACROS Integrated, Top 1 1/1", Bottom 1 1/2", Fiber Inserts for 0.4° Angle Adjustment
Ať žije vedení skrz hlavový složení! Uvnitř je to plastový a jak se ty díly vůči sobě hýbou tak to lupe/vrže. Rozebrat, vyčistit a namazat by mělo pomoci, alespoň dočasně.
Osobně bych si kolo s timhle způsobem vedení nekoupil.
Děkuji za reakci. Nechám to tedy rozebrat. Popř. kdyby to k něčemu bylo, tak se dá vymyslet bezdrátová sedlovka a zbavit se tak jedné hadičky.
Že je to vedení naprd, jsem zachytil na vícero místech na netu, ale všude se jen opakovalo, že je to horší na řekněme manipulaci (výměny/opravy), což mě netrápilo ze dvou důvodů (jednak by mi to dělal servis, jednak jsem na dvou posledních kolech - tzn. dlouhé roky - nepotřeboval nějaké rozebírání hlavového složení řešit).
O vrzání jsem právě nikde nic nezachytil, to by pro mě byl argument, proč to nechtít.
PS. Ještě jsem si vzpomněl, to jsem zapomněl uvést, ono to nejen vrže, ale cítím, že to klade nějaký odpor, že to nejde úplně volně, jako otáčení běžných řídítek.
Ono je to u Acrossu takový normální - lupou a brzy se sypou i jejich klasický hlávka, první mi začalo drhnout asi po 3 měsícich, vyměněno za kovový CaneCreek a od té doby byl 5 let klid. Z dalšího novýho rámu jsem pak Across hlávko vymlátil rovnou. Bohužel se to teď vyskytuje na většině německých kol.
U toho vedení skrz hlávko to ale měnit moc nejde - kvalitní značky na to hlávka zatím nedělají.
nemaji to vsechny drazsi kola?
Všechny naštěstí ne. Vyjímky se najdou a snad budou i přibývat.
Naštěstí ne. Minimálně americké značky tomu na mtb moc nefandí.
tak u silnicnich kol uz jde jen o 1 brzdovou hadicku, to uz by snad problemy nemuselo delat
2 Vede pres to jak zadni tak i predni hadicka.
aha.... a vyleza ven nekde z boku nad spodnim loziskem rizeni, nebo snad az dole z vidlice?
Až dole z vidlice:
tak to je dobra kravina. To uz asi tak bezproblemovy nebude
porad jednodussi, nez az to nekdo vymysli dat i pres odpruzenou vidlici :)
To se už dlouho dělá na kolech na skakání triků. Ježek s větší dírou a do něj dutý šroub s dírou pro hadici, to je celý.
ale tim se dostane nad kolo, ne az dolu....
Ten detail laku toho gravelu teda nic moc.
Je to čína, je to vnitřní strana nohy vidle, zakryje to hadica.
Já vím co to je za rám - teda jestli se nedělá víc rámu ve stejných barvách. A mám několik čína rámu doma. Ta (ne)kvalita mně na čínu právě dost překvapila. Ničemu to nevadí, ale na to od nich nejsem zvyklý.
A když nemá bezdrátové řazení, tak ještě nějaké ty dráty.
jo nejaky 1 drat - slaby a snadno ohebny
Nebo raději dva.
odriditek uz jen 1, ostani se propoji navzajem zkrz riditka
Nějaké ty dráty? Pak to není bezdrátové řazení :-D
precti si to jeste jednou. V klidu, nespechej :-)
A jo :-D Sorry.
Není to jednoduchý. Vařit, čumět na TdF, čumět na BF .... :-)
Jo jo, vedení vnitřkem a ještě skrz hlávko je snem každého mechanika. :-)
Mám taky Stereo 0ne155 a nic mi nevrže. Začal bych trochou silikonového oleje na ty kabely.
Pokud to dáš mechanikovi, tak bych nechal ložiska hlávka naplnit vazelinou a možná krk vidlice kolem bovdenů nechat oblepit elektrikářskou páskou
Pak by měl být klid....
Ještě jednou díky všem za reakce.
Nechal jsem pořešit v servisu. Technik se nejdřív na vaše rady netvářil, že to bude vrzat furt, alá tohle není chyba ale vlastnost :-) Hned "diagnostikoval" uvolněné "hlávko". Údajně ale promazal. Víc podrobností a zpětnou vazbu od něj nemám. Odpor při otáčení řídítek oproti jinému kolu s jiným vedením lanek vnímám (v určitých situacích - asi když mám čas řešit blbosti), ale otravné vrzání přestalo. Uvidím tedy, na jak dlouho.