Technické rychlodotazy 6
Zdar, rád bych požádal o radu, nebo skončím v servisních kiksech...
Na starém treku jsem si chtěl vyměnit řetěz i kazetu. První úraz nastal, když jsem zjistil, že tu starou nedokážu sundat. Mám jen ten klasický stahovák na kazety typu Hvězdná brána, plochý klíč a bič ve tvaru kleští, což mi vždy stačilo. Ale nakonec jsem doběhl do servisu, který mám ve vedlejší ulici a bylo to. Jenže ouha, objevil se jiný problém. Kazeta i řetěz nasazeny, kolo nasazeno do rámu, rychloupínák zašroubován, páka zamknuta. Ale to kolo tam nedrží, viklá se ve vidlici. Tak jsem koupil novou osičku s rychloupínákem v domnění, že ta stará je vyčvachtaná. Jenže to dělá i ta nová, zkrátka se v tomu usazení pohybuje...
Podělal jsem to nějak nebo mi tam něco chybí?
Díky moc za nápady.
Že by dlouhej rychloupínák? Co tam zkusit dát pár podložek a uvidíš co se stane.
Na prvni pohled to vypada jako 130mm naba a upinak pro 135mm.
Ale je divne, ze predtim to asi fungovalo. Takze bud ti vyndavali osu a zapomneli na nejakou podlozku, nebo jsi mel nejakou podlozku mezi nabou a ramem.
Kdyz to vytahnes, tak kolik precniva osy naboje za kontramatkou konusu?
Díky na náměty, posílám další fotky.
Nába je asi 130 nebo 135 mm a nový upínák je 150mm. Předpokládal jsem, že nebude vadit, když je delší. Hlavní je, že prokluzuje úplně stejně jako ten starý-kratší.
Ale při bližším ohledání jsem zjistil, že jsem asi dost ohladil tu upevňovací matku na nábě. Když jsem se snažil sundat tu starou kazetu, páčil jsem to ze všech stran a tu matku jsem držel sikovkami. Byla taková dokulata a teď je prostě ohlazená a mám pocit, že právě ona tam proti té vidlici nedrží. Snad by se dala sehnat nová, to je teď jediné, co mě napadá. Anebo celá nová nába i s celým výpletem na starém ráfku...
Jo a jsem si celkem jistý, že jsem tam další podložky nebo nějakou matku neměl. Když jsem to přinesl tomu servisákovi, ten jenom odmontoval ten rychloupínák (ten starý kratší) a pak jenom páčil tu kazetu. Nic jiného tam nebylo a nevypadlo...
Zkus premerit, zda neni precnivajici cast osy, od kontramatky po konec osy delsi nez je tloustka patek ramu. U zeleza to neni moc pravdepododne, ale mohly se vymackat patky a osa precniva, tudiz nejde dotahnout.
Zkusil jsem to změřit pravítkem, ale výsledek nic moc, asi je to shodné. Změna by musela nastat během jednoho dne, ve středu jsem přijel z práce na přeskakujícím pastorku, pak se hmoždil s jeho sundáváním, pak jsem skočil do toho servisu, kde mi to povolili a ve čtvrtek jsem s nově nasazenou kazetou zjistil, že se mi hejbe zadní kolo...
Jako laik pořád podezřívám tu konusovou matku, kterou jsem ohlodal, ale nevím, jak ji povolit a vyměnit. Rád bych na to přišel, ale asi budu muset do toho servisu...
Zelená šipka - sikovky, červená šipka - klíč na konusy. Je tenčí, než běžnej klíč. Normálně to od sebe povolíš, klasický pravý závit, bývá to někdy dorvaný a jindy v pohodě. Držím palce! :-)
Není náhodou danou obráceně tu pružinku co je na každé straně RU? Ta fotka je dost neostrá. Jinak já bych to za tu matici chytil do svěráku a konusovým klíčem povolit (ve skutečnosti dotáhl) konus. Kuličkám to neublíží.
Ano, ta kontramatka by to delat mohla, normalne ma pomerne velko u stycnou plochu, tys z toho vyrobil nejaky bramboroid, ktery kdovi jak sedi na patce ramu.
Upínák je nový ještě s ním nejezdils?
Asi máš MTB upínák na 135mm rám, potřebuješ silniční ten je kratší a na tvůj 130mm rám
Ten rychloupínák je tenhle:
https://www.vseprokolo.cz/rychloupinak-zadni-force-al-fe-cerny-151-mm-391211
Ptal jsem na typ pro starého treka a dali mi tenhleten. Problém je, že se starý i nový chovají stejně, takže v nich asi problém nebude. A ten starý jsem jezdil snad 10 let, už ani nevím...
Díky všem za pomoc, záhada starého bicyklu je vyřešena. Přišel jsem se se zadním ráfkem zeptat do prodejny na tu konusovou matku a klíč a tam mi poradili, že bude nejlepší přivézt celé kolo. Čili jsem potlačil stud a staříka tam dotlačil. Nejdřív mi doporučili, abych si radši koupil nové kolo a když to pan mistr obhlédl a vyzkoušel, vrazil mi tam podložku a bylo to. Zkušené oko se nezapře, zřejmě viděl, že ta osa přečuhuje patku rámu, což jsem já neviděl.
Ještě jednou díky.