Technické rychlodotazy 7
Gravelové ráfky DT Swiss GR 531, vnitřní šířka 24 mm: jak širokou pásku pro bezduše bych měl koupit? Někde uvádějí, že by měla být širší, jinde to neupřesňují. Díky.
Širší o 2 mm.
Z jakýho důvodu? To je něco spešl pro gravel/silniční ráfky? Na mtb ráfku 27mm totiž bez problému provozuju pásku 21mm a přijde mi to naopak lepší, že se plášť nepřilepuje tmelem ke kraji pásky a nemusím ji tak pokaždé vyměňovat.
Obecně platné pravidlo. Páska by měla být až do kraje ráfku, aby se při montáži pneumatiky nemohla shrnout. Ty mm navíc jsou na vyrovnání prohlubně v ráfku.
- haky, pokud se nejedna o hookless.
Tak tak, záleží jak se měří vnitřní šířka u ráfku s háčkem.
Jasně, že by to mělo být do kraje, já myslel že myslíš do kraje + 1mm ještě na boku na každé straně jakoby. Ty 2mm navíc k šířce jsou takové hodně obecné, protože prohloubení ráfku může být dost různé a pak to vůbec nemusí sedět.
Negativní palečky proč? Prostě jsem neměl po ruce širší pásku, tak jsem tam dal co byla a světe div se, žádné drama se neděje ;-)
Jak se ti co prilepuju? Proc bys neco menil?
U některých starších kombinací...patka pláště ke krajům pásky, která je až ke krajům ráfku. Páska sice za provozu drží ok, ale pak při výměně pláště ji plášt vezme s sebou a odlepí, takže pak musím nalepit novou.
To se mi nikdy nestalo, zvlastni. Co pouzivas za pasku, ze nedrzi? Davam zlutou, nebo ted modrou od Hanak Trade, pri instalaci nahrivam fenem, nebo horkovzduskou, na dobre odmasteny rafek. Tmel pouzivam Notubes, driv klasickej, nyni takovej ten s kouskama cehosi.
Dřív klasiku Notubes pásku, ale zhruba od předloňska tu žlutou Tesu taky z Hanak-trade právě proto, že líp lepí a je levnější. Plus dlouhodobě tmel Notubes (obyč i race). Ráfek taky vždy odmašťuju, ale pásku jen lepím a přitlačím...horkovzdušku nemám a s fénem se mi s tím nechce drbat. Nedávno jsem ale na kamošově ráfku zkoušel pásku Zeroflats a přišla mi super, dobře se s ní pracovalo a hned krásně držela.
+2 mm bych bral jako minimum, ja davam +3, ale zalezi i na tvaru, jak bylo receno.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41