Technické rychlodotazy 7
Praska mne spice na zadnim kole na mestkem kole na kterem vozim sedacku. To by asi nebylo tak divne, ale praska mne stale ta jedna. Uz jsem dal 2x novou a znovu praskly. Prasknou u naboje v ohnuti. Naboj se zda byt ok, neni tam nic kvuli cemu by to melo prasknout. Napeti na spici bylo +- stejne jako na ostatnich. Nebyla pretazena. Jedine co je tam jine, ze je tam delsi nipl (kratsi jsem nemel). Napada nekoho cim by to mohlo byt?
Rikam si, zda by nemohly byt spatne ty nove spice. Spatna varka, ale to se mne nezda. Spice jsou obyc Force nerez 2mm.
Měl jsem podobný problém na zadním kole cca rok vypleteným nerez špicemi (vážil jsem v té době rovný metrák) a pomohla rada "Vyměnil bych dráty za Sapim Race a niple za Sapim Polyax a přepletl kolo". Pak už 2 sezóny nepraskl ani jeden drát.
Pro jistotu ještě upozornění "Na stránkách Sapimu je upozornění že Laser nepatří na kola s kotoučovkama."
Ja vazim jeste vice a k tomu ta sedacka s ditetem, takze se nedivim, ze praskne spice. Jen jsem prekvapeny ze to praskne vzdy na stejne miste a ta nova spice. Zkusim koupit kvalitnejsi a uvidim.
Jestli máš černé dráty, zkus dát stříbrný nerez.
Spice jsou stribrne. Jsou levnejsi :-).
Ještě levnější jsou pozink a jednou mi někdo tvrdil, že ta normální ocel je pružnější než nerez a nepraská tolik.
Zacal bych tim, ze bych tam dal drat od vyrobce, tzn klidne Hvezdonice, nebo Sapim, DT, ale ne Force. Pak se uvidi.
Takze myslis, ze by to proste mohly byt nahovno spice? Nic asi jineho nevymyslim, tak to jdu objednat.
Mohly. Proto bych zkusil to co jsem psal. Nemas moznost nekam zabehnout do servisu? Precijen objednavat korunove polozky a platit k tomu postu...
Budu objednavat dalsi veci z eshopu, tak to tam prihodim. Zatim tam dam dalsi force nez to prijde :-).
Je to drat s hlavickou dovnitr, nebo hlavickou ven?
Hlavicka ven. Ted je nemam u sebe, ale vim, ze ta spice tam sla spatne napasovat.
Taky jsou dráty 2,35 mm. Ale to už je hardcore.
Predchozi kola byla dvojte kaliskovana se 36 spicema. S tema nebyl problem. Asi se k tomu vratim :-).
Zkus ráfky Remerx Rx2027 nebo 2030. Slušně drží a cena tě nezrujnuje.
Je to stare trekove kolo, tj. na rafkove brzdy. Drive jsem vozil remerx dragon. Ted mam remerx hit. Ma vetsi sirku, ale jen jedno kaliskovani a 32 spic.
Aha, tak to by nešlo :-)
A co ráfek,je dostatečně tuhý?
A také se mě nezdá,že by nebylo potřeba ten nový drát přepnout aby bylo kolo vycentrované.
Ale píšeš,že je napnutí rovnoměrné ???
Podle me normalne tuhy :-). Je to stare trekove kolo na vcka. Rafek je remerx hit s vnitrni sirkou 21mm, 32spic a jednim kaliskem.
Meril jsem to tenzometrem. Uplne rovnomerne to nenapnes, ale to ani novej rafek, ale zadne velke odchylky to nemelo. Vyplet neni pretazeny a kdyby byl, tak by preci nepraskala nova cerstva spice ale nejaka starsi.
Co poladit hrany díry v náboji? Třeba lehounce vzít vrtáčkem v ruce, aby tam nebyla ostrá hrana.
To by neškodilo. Ikdyž ty hrany v hliníku se asi rychle vymačkají podle drátu.
Právě že když se doplní prasklý drát,tak se musí větsinou přepnout.
Ideální by bylo celý výplet povolit a znova dopnout.
Ja to pak cele kontroluji tenzometrem zda tam nejsou velke vychylky a nebyly. Zkusim tam dat spici jineho vyrobce a kdyz ani to nepomuze, tak to prepletu cele.