Teleskopická sedlovka s offsetem
Zdravím,
oživuji toto staré vlákno, protože řeším podobný problém, a aktuálnější jsem nenašel (kdyžtak mě případně někam naveďte).
Potřeboval bych teleskopickou sedlovku ⌀31,6 se zdvihem min. 150mm a s offsetem min. 20mm. Problém je že se většina sedlovek dělá s nulovým offsetem. Nejlepší co jsem zatím našel je tento KindShock:
...který má 20mm offset, ale bohužel jen 125mm zdvih.
Můžete mi prosím poradit nějakou co má alespoň těch 150mm - ideálně s vnitřním vedením?
Moc díky!
9point8
Díky za tip, vypadá hodně dobře. Jen ta dostupnost - všude jsem našel opět jen s 0-offsetem, s tím 25mm není nikde k dispozici :-(
Viz třeba tady:
Tak pak koupit offsetovou hlavu zvlášť.
https://protocycles.cz/shop/cs/3771-9point8-hlava-offset-25mmb.html
No, tomu říkám řešení! ;-) Díky moc!
Moc bych se dopředu neradoval. Zkusil jsi zjistit proč to výrobci nedělají, i když je potom poptávka?
Třeba taková páka (učivo dnešní 6. třídy) nemusí být docela malá a může přesáhnout třeba mez pevnosti nějaké součástky, tyče apod. A s dynamickým zatížením to jde do kytek hodně rychle.
Jo fungovat ten nástavec jistě bude, ale otázka je, jak dlouho.
za mě si myslím, že je sedlovce jedno, jestli je sedlo posunuté na doraz dozadu na nulovém offsetu, nebo pak v optimální poloze vůči zámku....
No to rozhodně není. Už jen sedlo posunutý v zámku hodně dozadu často způsobuje problémy. Sedlovka se uvnitř při pokusu o zasunuti příčí atd.
Pokud budeš mít sedlo virtuálně ve stejné pozici, přičemž v zámku bez offsetu bude na samém kraji ližin a v zámku s offsetem 25 mm od kraje ližin ( čili na středu sedla ), tak je snad páka působící u obou variant stejná, ne?
No to je no. Ale to by stačil offset třeba 10-15 a zbytek na posunu.
Taky se trochu bojím - KS - 20mm a sedlo musím mít úplně vzadu, zatím podzim - jaro OK. Mám moc krátký rám. Ale dost dostává m.j. objímka sedlovky a fur klepe a vrže. CO dělat, když vyklepnu, máznu a je to tak na 2 hodiny dobré?
Nic, koupit delší rám.
Nemusíš mě zkoušet z učiva 6.třídy, jsem konstruktér v automotive, takže si troufnu říct že o tom trošičku něco vím. Samozřejmě že je asi z pohledu namáhání ideální mít sedlo přímo v ose sedlovky, ale v ideálním světě bohužel nežijeme, a pokud nechci hned kupovat nový bike který by měl větší efektivní délku rámové trubky, tak je myslím offset sedlovky celkem rozumné řešení.
Předpokládám že to má výrobce spočítané a odskoušené na dynamické namáhání včetně náležité bezpečnosti.
Ale abychom se nebavili jen teoreticky, setkal ses někdy s tím že ta sedlovka někomu kvůli offsetu dělala problémy, nebo snad praskla?
Jinak já vozím asi 7let na svém kole starýho KindShocka s offsetem 25mm + posunutým sedlem na lyžinách až úplně dozadu, a nezaznamenal jsem žádný problém.
A mimochodem, když s tím offsetem jezdil i Kulhavý, tak to asi nebude úplně blbý... ;-)
Dobře, běž do toho. Držím palce!
Sedlovky, od některých výrobců, špatně, nebo vůbec nezajíždějí, když je zatlačuješ mimo osu posuvu, což přesně dělá ten offset, ale předpokládám, že když to výrobce vyrábí, tak s tím počítal...
Ktore konkretne sedlovky maju takyto problem?
Kedze vsetky su pod uhlom cca.75°, tak nikdy netlacis pri zasuvani priamo voci piestu ale "offestovo" a tie bocne 2cm navyse by nemuseli byt az taky problem.
Tak si k tomu úhlu, co svírá sedlovka 15° (90-75), přečti úhel offsetu cca. 7° a pak se nediv, že to dře.
Ale ja sa nedivim. Ja mam sedlovku s offsetom a nedre. Tak ma len zaujma, konkrektne ktore s tym maju problem.
A ked si predstavim, aky zahul ta sedlovka dostava pri mojom takmer metraku pri jazde, tak tie 2 cm dozadu by jej nemali extra ublizit. A navyse pri zasuvani nemam problem zatazit viac sedlo vpredu, pripadne ju odlahcit.
Taky jsem měl Giant sedlovku s offsetem a nezaregistroval jsem problém, že by nechtěla zajet, rozdíl by neměl být zásadní. S touhle logikou byste jinak měli vozit i vidlice bez offsetu, jinak nebudou zajíždět..Přitom ty prej moderní mají některé až přes 50 mm offset!
Je to tu starý, ale tak co…
9-point 8 s offsetem po těch pár letech stále fachčí, s tim ze ma za sebou výměnu brzdy na záruku a jeden kompletní repas (těsnění, vymezovaci válečky atd…) .
Nerekl bych, ze to je výrazně poruchovější než jiné sedlovky.
Díky všem za rady a reakce. Půjdu do té 9point8 s offsetovou hlavou, ale nakonec vezmu tu verzi se zdvihem 200mm:
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41