TENZOMETR
Ahoj. Chci se zeptat, zda by to takhle mohlo fungovat?
Zavěsim špici, za ní dám závěsnou váhu/ např rybářskou/, za ní ještě napínací šroub, kterej budu otáčet a tím natahovat špici s váhou, dokud mi neukáže váha například 100 kg. Pak vezmu tenzometr a změřím napětí na špici při těch 100 kg, na které to chci vyplétat. Tím bych měl prakticky vždy zkalibrovaný tenzometr na různé špice. Jestli mi ukáže tenzometr na stupnici 21, nebo 24 je jedno, protože by to bylo právě těch 100 kg. Teda jestli jsem někde v této představě neudělal chybu. Díky za vaše názory.
To mu se říká kalibrační stolice na dráty. Shitovou jsem si vyrobil, kluci tu měli udelanou lepsi
Super. Já mám teda tu váhu mechanickou, takže to bude poněkud monstróznější. Díky
Ano, bude to fungovat.
Již ti bylo správně odpovězeno. Jen nevím, co myslíš tvým - tím bych měl prakticky vždy zkalibrovaný tenzometr na různé špice. Pokud natáhneš na sto kilo lehký aerodrát o hmotnosti cca 4,5 gr. a poté stejně zatížíš standardní drát o průměru 2 mm a hmotnosti přes 7 gr., tak tenzometr ukáže dva rozdílné údaje. Dokonce v některých případech k tomuto může dojít například i u dvou nerezových drátů o stejném průřezu, jen od rozdílných výrobců.
Myslel tím, že si to zkalibruje na ten daný drát, co zrovna bude plést.