Uložení miláčků v paneláku :-)
Zdravím, zkusím vykopat mrtvolu. Chceme si v paneláku zřídit kolárnu. Pro pobouřené, co by kolo do sklepa nikdy nedali popíšu: Nejedná se o sklep. Je to v přízemí, v podstatě jeden nevyužitý byt, který v minulosti sloužil jako mandlovna, chodí se kolem k výtahům, takže případný zloděj by klid na práci u dveří neměl. Mandl je již roky nepoužívaný, tudíž se bude likvidovat a byl nápad udělat tam kolárnu i se servisním koutem. Vstup do domu je přes dveře s magnetickým zámkem na čip. To stejné by bylo u kolárny s tím, že vstup do kolárny by měl povolen je ten, kdo tam bude mít kolo ( čipový systém mám na starost já, obsluha je jednoduchá). V domě je celkem rozsáhlý kamerový systém, 2 kamery už jsou i v budoucí kolárně. Tolik k bezpečnosti =) Stejně bych tam dal asi jen kolo a koloběžku manželky, které mají cenu chleba s máslem. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda má někdo zkušenost, jak uskladnit x kol, tak, aby k nim byl přístup, neničily se o sebe, neničily se o stojan a případně se ještě každé kolo dalo zabezpečit. A nestálo to šílenou raketu. Děkuji za nápady =)
Kola na zeď, do zdi oko Abus s řetězem Abus a pořádným zámkem.
Jak na zeď? Nějaké háky a za přední kolo? Budou tam chtít dávat kola i důchodci, to pro ně schůdné nebude...
Nějaká forma oka by byla asi fajn, ale to Abus stojí přes litr. Musím ještě podotknout, že náš panelák má 16 pater a skoro 80 bytů, kol bude asi celkem dost...
Klasický stojan na kola se mi nelíbí, nikdy nevím jak šetrně se ke kolu bude chovat někdo jiný a když spadne sousedovo kolo na moje, tak to hrozí poškozením výpletu. Napadla mě klasická tyč, na které se kolo pověsí za sedlo, ale tam je zase nevýhoda různé velikosti kol + nedá se tam koloběžka
Takhle to mám já. V případě potřeby na to jdou dát i kola dvě. Pro důchodce to ale moc není, no. Unese to v pohodě i mopeda.
Takhle je to pěkné, ale nic pro slabé a bezmocné =) a zabírá to dost místa
Na jeden "držák" dáš dvě kola, pod to na zem dáš další kola. Místa bych řekl, že to právě zabírá míň. Kola zdatných nahoru, pro důchodce dolů. I tak to bude pěkněj teris, při tom počtu kol, a přesně jak píše Jirka - když to budou bezmozci, tak ti ***** kolo i tak.
Při takovém množství potenciálních návštěvníků kolárny nemáš šanci uhlídat, aby nějak bezohledný soused při vyndávání svého kola neodrbal některé z vedlejších, to řeší snad jen individuální kóje a ty jsou prostorově náročné. Ostatní řešení s "hromadným" ustájením kol v nějakých držácích apod. by fungovala jen v případě, že máš panelák plný normálních lidí a v tom případě nelze než závidět.
"Při takovém množství potenciálních návštěvníků kolárny nemáš šanci uhlídat, aby nějak bezohledný soused při vyndávání svého kola neodrbal některé z vedlejších" Máš pravdu, proto chci přijít s co nejjednodušším parkováním a vyndaváním kol.
Ostatní řešení s „hromadným“ ustájením kol v nějakých držácích apod. by fungovala jen v případě, že máš panelák plný normálních lidí a v tom případě nelze než závidět. - To nevím, to se teprve uvidí. Doufám, že když přijdeme s jednoduchým systémem, tak budou lidi opatrní (navíc s vševidoucím okem v rohu místnosti)
Navíc jak jsem říkal, je to v podstatě byt bez vybavení a bez sociálního zařízení, vnitřní místnosti a dveře to má. Takže počítáme s tím, že do místnosti hned za vchod by se daly plečky a nespolehliví lidé, do další místnosti za další zamčené dveře potom "prověření" obyvatelé.
Cau, v Baraku jsme to take resili, ale u to byl panelak se 72 byty, tudiz na zacaku jsme resili, kolik lidi tam bude chtit uskladnik kolik kol. Tezko rici, pro kolik lidi / kol to chces delat.
Nakonec, protoze poptavka vysoce prevysovala kapacitu, jsme pridelili mista dle velikosti bytu.
Stojany jsme pouzili od kacerle -** nevyhoda** - kola jsou dost blizko u sebe, VYHODA - das jich tam hodne a navic i starsi tam kolo nasune (pokud ho dokaze zvednou na zadni na najet tam.)
Nedej si ale iluze, ze kazdy se ke svemu a k ostatnim kolum chova jak nejlip muze (ne-li stejne). Proste je to o lidech, jestli mezi ty kola, sve kolo nastrci inteligentne nebo ne.
Klidne muzes koupit nejaky drzaky na zed a navrtat je cca 50-60cm (u otacneho) od sebe (jeden vis a druhy niz, kuli riditkum - nejblizsi mira co to jde)
Pokud ale v baraku mate budget dost velky na to - doporucim ti od topeaku":https://www.muziker.cz/topeak-swing-up?gclid=Cj0KCQiA-oqdBhDfARIsAO0TrGFNhZL9_X6m4sPHhVWq8evssd4YpYCGbMASyQA_TUYvrarjXptTAaMaAimcEALw_wcB
nebo levnejsi varianta
s nema si lide otoci kolo do stran a budou mit vic mista na sve kolo. (Ale i tak vse je o lidech)
Kazdopadne ti i tak doporucuji, zjistit kolik kol tam kdo bude davat a spocitat si kolik kol jsi schopen tam vubec lidem dat. Na schuzi ti tuto otazku urcite daji. Jo a dulezite pak je sepsta pravidla kolarny (Jako kolo tam muzes dat pouze v pojizdnem stavu, clovek by mel jezdit na skladovat kola, etc...) to ti mohu pripadne sehnat az tam pujdu za kamosem (uz jsem mimo tento barak)
Posílám nákres, jak by to mohlo vypadat. V první fázi se počítá s využitím místností 1 a 2, po případném naplnění se využijí další místnosti. V oknech budou samozřejmě neprůhledné folie a zevnitř mříže. Rozpočet asi nebude tak velký abychom na každé kolo dali drahý držák. Ale jsem rád za každý podnět, až dáme se sousedem poradu na toto téma, budeme mít co probírat =)
Edit: Obrázek jsem blbě ořízl, není vidět, že místnosti jsou široké 3,4m
reseni neni dle meho moc vhodne, vsechny kola musi viset na zdi za kolo, jinak to ulickou neprojdes s kolem. Pokud je jen zasunes prednim kolem do drzaku, tak na protejsi zdi uz kola mit nemuzes. Muzes si to zkusit, jen par kol postavit, a uvidis ze to bude problem.
Takhle to nakreslil soused, který je projektant, tak vzal asi nějaké normy. Prakticky jsem to ale nezkoušel. To bude určitě důležité. Vezmeme svoje kola a zkusíme to.
Ale jinak ty kola jsou tam spíše jen ilustrativně. To rozložení a uchycení a uzamčení právě budeme teprve řešit, tak jsem se tady přišel ochytřit.
jinak jsem to umisteni resil v tomto odstavci tu ve vlakne :
Uložení miláčků v paneláku :-)
VPA tam dal i fotky drzaku od Kacerleho.
Díky, toho jsem si nevšiml. To člověče vůbec nevypadá blbě. Sice mě nejdříve napadlo, že to je celkem způsob, jak mi někdo ***** kolo, ale pak jsem si uvědomil, že bych v podstatě sám s rodinnými koly obsadil jeden celý stojan a pak už by mi tam nikdo neměl sahat =)
Kolik tam máte bytů ve vchodě? Na co tolik držáků? Úplně běžné je pro cca 24 bytů 16 držáků, dětská kola dáš do běžné kolárny. Podle toho tvého nákresu to vypadá, že ten váš panelák osídlil minimálně kompletní tým Bora :)
Kdybys pročetl všechny chytrosti, které jsem tady vyplodil, tak bys věděl, že máme 16 pater, cca 80 bytů. Takže ano, je to taková menší vesnice =)
Tak to jo, to je masakr...
16 pater, 80 bytů? To je tam samé 4+1?
My máme 7 pater a 72 bytů.
Co je na tom divného? Dva až čtyři byty na patře je běžnější varianta, než třeba deset.
Taky bych to bral..
Zřejmě bydlím v ultra králíkárně:-))
Máme samostatně stojící věžák, kde je až na 2 výjimky 5 bytů na patře.
No ale to neni jeden vchod žejo.
Soudruzi zkoušeli různé varianty. Postavili např. panelák, kde byl jen jeden vchod a na patře snad 25 bytů. Použili dva výtahy, jeden jezdil do sudých a druhý do lichých podlaží. Po vystoupení z výtahu to člověk měl třeba 50 metrů ke svému bytu. Asi chtěli ušetřit na zařízeních (menší počty výtahů) a mít více bytů (odpadly prostory pro výtahy i schodiště). Bydlet bych tam nechtěl.
Jeden vchod. Dokonce opravdu jenom jeden, ani zadní vchod nemáme:-D
Současné standardy náš dům nesplňuje ve více ohledech. Ale podle předsedy SVJ je to prostě sorry jako. Tenkrát to bylo tak a dnes by to ani náhodou neprošlo. U nás nejdou ve stoupačkách udělat ani protipožární přepážky, prý kdyby dole hořelo, tak je náš barák jeden velký komín :-D
My 8 pater 32 bytů
Vertikálně na zeď s nějakým mechanizmem co pomůže to kolo přizvednout jako třeba tohle
Produkty pro pohodlné a bezpečné uložení kol ve veřejných kolárnách z cyklisticky vyspělejších zemí určitě najdeš, jen to chce googlit, googlit a googlit. Ale asi to nebude úplně za pusu.
Ten Parkis vypadá parádně. Ovšem tak bohatý barák zase nejsme. Teda možná jo, ale nebude ochota investovat tolik peněz =)
Při nákupu 4+ kusů mají slevu 15 % :-). Ale i tak je jeden kus za desítku, to chápu, že nebude každý chtít dát.
Počítej s tím, že dost lidí to pověsit nedokáže.
S tím samozřejmě počítáme
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41