Upgrade brzd
Ja to tady s dovolenim vyuziju a mensi dotaz. Mam na BMC Deore M6100, kotouce XT ice tech. Moje OCD mi veli to mit 100% na SRAMu a Deore brzdy poslat otcovi na jeho horaka, kde ma deset let stare brzdy bez udrzby.
Rad bych si i pomohl s modulaci - urcite nemam nejak super techniku, ale blbe se mi na zadku hleda balanc mezi gripem a jeho ztratou pri rychlejsich sjezdech, kde se snazim jet kudlu a brzdit co nejpozdejc.
Rad bych nove SRAM Stealth. Ma smysl priplacet za ctyrpist? Jezdeni vetsinou technicke traily, prudsi sjezdy, takovy downcountry, ale asi nic uplne dlouhyho… Vaha 73-75kg. Kotouce mam 180/160.
Dal bych 4p, kdyz ne vsude, tak urcite dopredu
Nevím jak to mají ostatní, ale osobně mi přijde 4P vs 2P méně kousavý a lépe dávkovatelný. Takže sice je to těžší, ale klidně bych to lupnul i dozadu :).
Co máš za pláště? Modulace sramů 2p i 4p je lepší než u Deore. 2p sram byly doteď slabší než Deore 2p, sram 4p budou silnější pokud to teda nebude Guide/Guide T.
4pístkové brzdy bych se snažil tam nedávat - 2x vís starostí s pístkama. Radši 2p a větší kotouče, minimálně vzadu.
Rekon Race 2.4 - vozeno na cca 1.3-1.4 barech ????Neni to uplne asi top plast na brzdeni, ale zatim zkousim to kombo semislicku a nizkyho tlaku, aby to trochu lepilo.
Prijde mi, ze dost brzdim zadni, specialne jak nemam teleskop a nemuzu jit tak prdeli dolu, a ze ta 180tka kotouc by asi nebyla spatna volba.
Ze by SRAM Stealth Bronze 2p a k tomu 180tky kotouce? Jsou ted Bronze na Bike24 za 150 eur. Nicmene nasel sem Silver 4p za 220 eur…
Tak tam bych 4p určitě nedával. Ten plášť nemá grip na to přenést výkonnější brzdy na podklad.
Ok, takže pokud budu jezdit tenhle setup, tak asi ideál - SRAM Stealth Bronze/Silver 2p a k tomu 180tky kotouce na předek a zadek.
Kdybych náhodou bral 4p, kromne váhy a toho faktu, že nevyužiju celej výkon, bude tam nějaké další negativum?
Jen servisně je to o 4 ks více pístků a těsnění, páka je stejná
To že nevyužiješ celej výkon je pravě problém - když tu brzdu jen tak šolícháš tak je to špatně zajeté - kotouče i destičky jsou oleštěné a píská to nebo vibruje. Navíc by to bylo kontraproduktivní protože bys z toho rozsahu modulace využíval jen menší část.
Destičky jsou delší = vyžaduje přesnější seřízení. A časem mohou začít zlobit pístky - když na jedné straně začne vyjíždět každý jinak ochotně.
Takže prostě pokud ten výkon nevyužiju tak radši dvoupíst.
Dal bych teleskop, pak budeš 4p potřebovat :-)
Leda že by dal jiné pláště. S timhle se nedá brzdit moc agresivně pokud nemáš fakt dobrou techniku jízdy.
jojo, rekon race je takový no, jak to napsat, na nic...
já četl nejdřív rekon, to by bylo cajk
Ja sem ted koukal i na jine plaste. Vlacet se pres pole a na asfaltu mne na horaku nebavi, na rychlost mam REPETE :)) Takze agresivnejsi plast bych snesl, ale nechci asi nic uplne extremniho zatim. Sice se ta rada meni na komplexnejsi zalezitost, ale tim ze hledam a chci jezdit tezsi tereny (v ramci XC/downcountry kategorie) nedavalo by smysl sehnat neco jako Rekon/Ikon 2.4 WT a k tomu 4pisty brzdy?
V takovém případě bych prvně vyměnil pláště a dost možná nebude třeba měnit brzdy. Větší vzorek nepůjde zdaleka tak brzy do smyku = nebude tolik vadit kratší modulace.
Me ta zavislost brzd na plastich mi pri 75kg vychazi tak, ze:
- Lehke XC plaste Aspen 2,4, Rekon Race 2,34, RaR 2,25, Tufo XC14 - staci 160mm kotouce a SLX 2pist. brzdy, XTR i Level TLM byly slabe
- Trail plaste jako NN, Rekon, Forekaster - SLX 2pist, 180mm, ok
- DHF 2,5 + DHR 2,4 - SLX 2pist, 180mm, da se, ale chtelo by to vic
Problém v terénu bude absence teleskopu a ty gumy, k rekonům p/z by ty 4p slušely víc, to je fakt. Gumy do XC/trail neporadím, moc jsem jich nejel, ale co jsem zkoušel rekony, letělo to jak vítr :-))))
Nejaké Sworks šlupky na xc mě doslova vystřelily na kopec, jak jsem zvyklý na EN/DH gumy.
Rekon je se 4p shimanem tak nějak na hraně. Na suchu dobrý ale jak je vlhko a měkko tak je to moc.
souhlas, guma do sucha :-) xcčkáři by s námi polemizovali, ale oni drtí bahno ikonama...
Tak sem to sel odzkouset a clearance na 180tku disk tam vzadu nemam. Trmen se nevleze do stavby, nebo tak extremne na hrane. Myslim, ze se s tim na ciste XC masine nepocitalo.
Asi nedava smysl na 160tku porizovat 4pist :)) Takze udelam max upgrade desek na Shimano J05A (dava to smysl Nebo ma to nejakej realnej prinos?) a pripadne plastu za vic trail model (neco ve 2.40 s bezovejma bokama?) . Pripadne si jen udelam radost SRAM Stealth 2p kvuli designu ????
za mě pokud to s terénem myslíš vážně, dal bych teleskop, gumy a zkusil jiné desky
Díky, asi to tak dopadne. Teleskop bude muset stačit cca 7-10cm, s 27,2 tam víc nedám. Potřeboval bych prosím poradit s následujícím:
- Desky s chlazením? Shimano J05A, tedy resin s chladičem má smysl měnit? Je tam momentálně základ, co bývá standartně v BR-M6100. H
- Pláště se momentálně dívám na tohle: MAXXIS Rekon 2.4 WT a Pirelli XC M 2.40. Líbí se mi Pirelli, vypadá to jako podobná guma a celkem sympatická značka mne. Určitě chci 2.40, ráfek mám 30mm.
Díky!
Pokud nemáš problém s přehříváním tak je chladič zbytečný. Pokud ano tak bych to stejně nejprve řešil teplu odolnější směsí destiček = např. fialové Galfer.
Osobně bych bral Rekony. Do mokra/měkčího terénu dopředu Forekaster V2.
Nakonec sem uplne neposlechl, cetl sem pekne recenze na Pirelli XC Mko a je mi jejich filozofie blizka. Nekde (na Flow) se popisovalo, ze grip je snad o neco predvidatelnejsi/vetsi nez Rekon.
Tak vyzkousim a dam vedet. Jeste mi tam vysi ten “upgrade” na SRAM Stealth 2p, jen nevim jestli je velky rozdil ve trmenech mezi Silver a Bronze, identitcky nevypadaji…
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41