Zdravím všechny, nějak začínám a pořizuju nové kolo 29”ale nevím pro co se rozhodnout ohledně komponentů.
Chci jezdit spíše v rámci kondice a zábavy, žádné závodění ale vyjížďky cca 30-50km taková všehochuť kde se to mísí od asfaltu turistické cesty a les kde se najdou i občasné sjezdíky tak abych se vrátil živý a zdravý :-)
Osazení var 1 je určitě lepší... ALE - obrovský rozdíl může být třeba použitá vidlice... pokud jsou ve variantě 2 o něco horší komponenty, ale výrazně lepší vidle, šel bych v tomto výběru do lepší vidle. Bižuterii jako řazení případně vyměníš mnohem levněji.
A podobný efekt mají i zapletená kola - lehčí a tužší pojedou znatelně lépe.
Fajn, hele funkční rozdíl je minimální. Jestli neřešíš pár gramů méně/více, nebo nepotřebuješ multi release, tak si myslím, že jsou lepší způsoby, jak využít 5000 korun.
Sl-m7000 to zcela jistě neumi, ani u m7100 to shimano neuvádí. Některé české e-shopy píšou, že m7100 umí multirelease, ale myslim že jde o chybu v popisu.
Ono je to zaměňované za 2 Way Release (odřazení ukazovákem nebo palcem). Multirelease umí až XT a XTR, stejně jako Instant Release (odřazení proběhne ihned při stisku páčky, ne až po jejím uvolnění).
SLX multi release nemá a v přímém porovnání má nové XT o dost tužší a ostřejší chod. Na rozdíl od 8000 se ti tady nestane, že si omylem při drncnutí odřadíš o dva dolů.
XT 8000 a přijde mi právě že chodí docela ztuha, ale vyhovuje mi to. Spíš se divím předchozí informaci, když se Shimano chvástá, že snížili odpor řazení o 25% u 8100 oproti 8000.
Takže 8100 je tužší? Jinak odřazování ukazovákem jsem po přechodu z SLX na XT skoro přestal používat, jelikož za to musíš fakt zapáčit i u té 8000, navíc palcem odřadíš o dva, což byl hlavní důvod přechodu na XT. U 8000 mi ta tuhost přijde celkem dobrý kompromis mezi pohodlím, přesností a abys to nezmáčkl omylem.
to si ani neumím představit. XT8000 mám a cca po 100km už mi to docela vadí. na enduru mám XT780-10sp a to chodí znatelně lehčejc. naopak se mi nestane, že bych přeřadil omylem o dva, protože za to nemusím tak brát.
Jo, myslim ze treba holky se slabymi prsty uz by s tuhosti mohly mit problem. Ja jsem si prvni jizdu trochu zvykal a musim rict, ze zpet na mekci uz by se mi nechtelo. Prave v tezsim terenu je to hezky citelne.
To snížili odpor řazení na větší pastorky a je to pravda. Na těch starších 11spd sadách jsi musel palcem do spodní páčky dost tlačit aby si brzdu ramínka "přetlačil" (u 10spd to bylo ještě horší), nové 12spd sady vyžadují o dost menší sílu ale mají lepší kulisu, je tam lépe cítit to cvaknutí.
mysllím, že novas řeší odpor na páčce při aktivaci brzdy na hazce. Kdy u 10s to pak jde dost ztuha oproti 11s (záleží samozřejmě jak moc máš dotaženou brzdu) Pokud máš hazku bez brzdy (RD-M780/781) nebo máš 786 a brzdu máš off tak to samozřejmě nemůžeš úplně posoudit...
tak mám to samozřejmě vyzkoušeno s i bez brzdy (brzdu si nastavuju uvnitř hazky dle vlastní preference). dokonce jsem to zkoušel i bez lanka, ta pružina uvnitř je brutus.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
takže verze 1 má lepší řadící páčky a brzdy a přitom je o 5000 levnější? v čem je schovaná přidaná hodnota u té druhé verze?
Daleko víc bych řešil geometrii a kvalitu rámu, hmotnost a pevnost zapletených kol, případně vidli.
Čistě komponentově je #1 lepší než #2. Nicméně užitnou hodnotu kola neurčuje slx/xt.
Osazení var 1 je určitě lepší... ALE - obrovský rozdíl může být třeba použitá vidlice... pokud jsou ve variantě 2 o něco horší komponenty, ale výrazně lepší vidle, šel bych v tomto výběru do lepší vidle. Bižuterii jako řazení případně vyměníš mnohem levněji.
A podobný efekt mají i zapletená kola - lehčí a tužší pojedou znatelně lépe.
Co se týče řazení, je lepší varianta 1. Ale rozdíl skutečně poznáš asi jen v řadící páčce, zbytek je funkčně podobný, jen z lepšího matroše = lehčí.
Brzdy jsou také trochu lepší u 1.
Otázkou je jak je vybaven zbytek kola.
Obojí dobrý, varianta 1 lepší, myslím že funkčně nepoznáš rozdíl, obecně bych řekl že shimano od řady 6000 výš je super, ve funkci jen drobné rozdíly
Zamne 1 ale ani u 2 bych neviděl žádný problém .
Omlouvám se všem spletl jsem se záměna 2 za 1.
Samozřejmě XT vychází dráž
Zbytek kola je totožný stejný Alu rám, stejná Reba i kola jen prostě to osazení.
Proto mě zajímalo jestli mám doplatit těch 5tis na to Xt nebo si vystačim s SLX a brzdy 6100.
Chtěl jsem reagovat už včera a pořád mi to házelo eror takže to vypadalo že nereaguji tak se znova omlouvám
Fajn, hele funkční rozdíl je minimální. Jestli neřešíš pár gramů méně/více, nebo nepotřebuješ multi release, tak si myslím, že jsou lepší způsoby, jak využít 5000 korun.
multi má i SLX, nebo se pletu...
.
Sl-m7000 to zcela jistě neumi, ani u m7100 to shimano neuvádí. Některé české e-shopy píšou, že m7100 umí multirelease, ale myslim že jde o chybu v popisu.
Ono je to zaměňované za 2 Way Release (odřazení ukazovákem nebo palcem). Multirelease umí až XT a XTR, stejně jako Instant Release (odřazení proběhne ihned při stisku páčky, ne až po jejím uvolnění).
jo jo, a docela mě to sere, když ani prodejci nechápou rozdíl v těch fíčurách
SLX multi release nemá a v přímém porovnání má nové XT o dost tužší a ostřejší chod. Na rozdíl od 8000 se ti tady nestane, že si omylem při drncnutí odřadíš o dva dolů.
To se mi nikdy omylem nestalo :D
a XTčko máš? :D
XT 8000 a přijde mi právě že chodí docela ztuha, ale vyhovuje mi to. Spíš se divím předchozí informaci, když se Shimano chvástá, že snížili odpor řazení o 25% u 8100 oproti 8000.
Ja mam XT 8000 na zimaku a 8100 na XC HTcku a ten rozdil v tuhosti odrazovaci packy je dost znatelny.
Takže 8100 je tužší? Jinak odřazování ukazovákem jsem po přechodu z SLX na XT skoro přestal používat, jelikož za to musíš fakt zapáčit i u té 8000, navíc palcem odřadíš o dva, což byl hlavní důvod přechodu na XT. U 8000 mi ta tuhost přijde celkem dobrý kompromis mezi pohodlím, přesností a abys to nezmáčkl omylem.
Souhlasim ze u 8000 je ta tuhost celkem akorat, ale ta 8100 je jeste o dost tuzsi a takova ostrejsi. Odrazovani ukazovakem skoro nepouzivam.
to si ani neumím představit. XT8000 mám a cca po 100km už mi to docela vadí. na enduru mám XT780-10sp a to chodí znatelně lehčejc. naopak se mi nestane, že bych přeřadil omylem o dva, protože za to nemusím tak brát.
Jo, myslim ze treba holky se slabymi prsty uz by s tuhosti mohly mit problem. Ja jsem si prvni jizdu trochu zvykal a musim rict, ze zpet na mekci uz by se mi nechtelo. Prave v tezsim terenu je to hezky citelne.
Přesně tak, líbí se mi jak je to přesné a kvalita řazení je jinde, prostě to chodí "po skokách" jak nahoru tak dolů :)
Když pak sednu na kolo s 3x8 Deore tak sice žasnu jak to jde lehce, ale přesnost a cit v tom moc není.
já jsem srovnával s XT 10sp a ta jde taky přesně a rychle (má všechny "-release" funkce), jenom to nemá takovej odpor.
Přesně tak, líbí se mi jak je to přesné a kvalita řazení je jinde, prostě to chodí "po skokách" jak nahoru tak dolů :)
Když pak sednu na kolo s 3x8 Deore tak sice žasnu jak to jde lehce, ale přesnost a cit v tom moc není.
To snížili odpor řazení na větší pastorky a je to pravda. Na těch starších 11spd sadách jsi musel palcem do spodní páčky dost tlačit aby si brzdu ramínka "přetlačil" (u 10spd to bylo ještě horší), nové 12spd sady vyžadují o dost menší sílu ale mají lepší kulisu, je tam lépe cítit to cvaknutí.
Aha, takže u 12s je to lehčí nahoru, těžší dolu?
Lehčí nahoru, dolu zhruba stejné, obě páčky mají jasnější kliknutí.
o jakém 10sp píšeš? mám xt780-10sp a xt8000-11sp a ta 10sp jde mnohem lehčeji
mysllím, že novas řeší odpor na páčce při aktivaci brzdy na hazce. Kdy u 10s to pak jde dost ztuha oproti 11s (záleží samozřejmě jak moc máš dotaženou brzdu) Pokud máš hazku bez brzdy (RD-M780/781) nebo máš 786 a brzdu máš off tak to samozřejmě nemůžeš úplně posoudit...
tak mám to samozřejmě vyzkoušeno s i bez brzdy (brzdu si nastavuju uvnitř hazky dle vlastní preference). dokonce jsem to zkoušel i bez lanka, ta pružina uvnitř je brutus.
Musí tam být ještě další rozdíly. Rozdíl v ceně za páčku, přehazovačku a brzdy je cca 1500 - 1600 Kč maloobchodně. Značná disproporce.
No většinou je druhá polovina rozdílu od výrobce, prostě příplatek za ,,lepší,,kolo
A proc sem nedas odkazy na ty kola at muzeme odhalit rozdil zpusobujici ten cenovy skok?
Abys mu ho nekoupil pod nosem! :D
To nehrozi. Zatim mi kolo vyhovuje a takove jake bych chtel uz nejsou.
Jestli takto,tak koupit řadící páčku Xt,slx se "ztrátou" prodat a se zbytkem je poslat do prdele ,protože jsi ušetřil ;))