Výměna komponentů kvůli zrychlení
OBNOVA VLÁKNA:
Ahoj přátelé, mám dotaz a nerad bych zakládal nové vlákno, tak využiji jedno starší. Pár let jezdím na MTB Kellys Gate 30, dostal jsem se do fáze, kdy bych chtěl kolo o něco zrychlit na rovině na asfaltu. Důvodem je to, že když vyrážíme na kola s kamarády ve složení 3x gravel, 1x cross a 1x můj MTB, absolutně nestíhám. Většina cest je po silnici a terén tak pár procent. V okolí bydliště se snažím jezdit v terénu co nejvíc, ale většinou je to mix silnic a polních cest, málokdy těžší terén, takže bych to využil i pro klasické ježdění.
změny: 1) Co se týče plášťů, momentálně mám MICHELIN Country Racer 54–622 (29×2.10). Úžší by určitě zrychlení pomohly - kámoši doporučují TUFO GRAVEL THUNDERO 700x44C TR plášť - jaký názor máte na tyto, případně jaké alternativy byste doporučili?
- doporučeno mi bylo též vyměnit převodník, v tom už se nevyznám vůbec, ale prý abych získal větší rozsah, více lehčích , což by mě taky mělo zrychlit.
Samozřejmě chápu, že na MTB nelze těmito změnami dosáhnout zázraků, protože jde o celkem těžké kolo, ale i tak bych ocenil i menší zrychlení. Protože i když jsem jezdil na kole víc, tak jsem stejně měl průmernou rychlost nejvíc 20-22 km/hod.
Pokud si myslíte, že je to celé blbost a měl bych si rovnou koupit gravel, tak mi to klidně také napište :D
Za to, že absolutně nestíháš, jak píšeš, nemůže kolo, ale tvoje nohy. Kamarádi je mají prostě o hodně lepší.
Nejenom. Určitě je to o pláštích, převodech, ...
Malinko nestíhám = mohou pomoci rychlejší pláště, lepší kolo. Absolutně nestíhám = nepomůže nic, slabé nohy.
Když jede na biku průměr 20-22 ať dělá, co dělá, tak je to o nohách a né o kole.
Může být, nicméně na rovině jsem schopen vyvinout maximálně tak 25-26 km na nejtěžší převod a víc už mě to kolo nepustí, čehož si i kámoši všimli. Právě proto mi tyhle změny poradili. Oni když na gravelu do toho šlápnou, tak se v klidu dostanou na o dost vyšší rychlosti a já jim můžu jen zamávat. Pocitově ten rozdíl je fakt velký, ale nerozporuju, že to není i nohama a řazením, špatnou kadencí..
S převodem 34x10 to musí jít na 35km/h. Mám převodník 30T a na 30km/h se dostanu. Bude to o té výkonnosti. S větším převodníkem(pokud tam půjde) budeš zase trpět v kopcích.
35 km/h na tomhle horákovi jezdím tak z kopce :D v nadsázce... takže pokud je to takhle, tak to asi o kondici bude, ale i tak bych uvítal rady, jak si trochu k té větší rychlosti pomoci, pokud to není úplná kravina. Obecně nevím, jestli tyhle přestavby dávají smysl, když to kolo je dělané na něco trochu jiného.
Radši si kup lacinější gravel a stávající kolo si nech na sólo výlety do terénu. Abys na toho Kellyse kupoval drahá lehká kola a dělal z toho prasopsa, je finančně i funkčně nesmysl.
S daným nejtěžším převodem jedeš při kadenci 80 ot/m cca 37km/h. Jestli je tohle maximum, tak je to hodně málo. Pokud nejsi nějaká výjimka (jeden můj známý je), tak kadenci 80 bys měl mít průměrnou a ne maximální (nemusí platit pro kopce v terénu).
Edit: dosáhnout minimálně kadenci 100 (rychlost 46km/h) by neměl být problém
Je to úplně kravina, pokud na převod 34x10 nejsi schopen jet rychleji po rovině než 22km/h tak je to čistě o výkonosti.
Při normální kadenci 80 by jsi měl mít na rychlost 22km/h zařazeno 34x16
Tak že žádná přestavba tady smysl nedává, pokud to kolo míá v pořádku ložiska, nikde nic nedrhne, třeba brzdy, tak je to čistě o výkonnosti a technice šlapání
ja mam ten stejny rozsah 34 + 10-51 a na rovince neni problem rozjet na 40km/h.
rozjet to na tolik problém není, chleba se láme když to chtš vydržet déle než 30s :-)
nj, letmej kilak je fuska :D
Jako myslis tech 25-26 jako prumernou, nebo maximalni rychlost? Pokud maximalni, tak problem je kondice. pak bych doporucil, dat lehci prevod a jet vic kadencne.
"Může být, nicméně na rovině jsem schopen vyvinout maximálně tak 25–26 km na nejtěžší převod a víc už mě to kolo nepustí."
Tohle není problém kola ani převodů. Pro představu - běžně po rovině jezdím na MTB rychlostma kolem 32-33 km/h. Zařazený převod dříve prakticky pořád 34 / 12, teď na novém kole 38 / 14 nebo 12.
Rychlost 25-26 km/h na převodu 34/10 s plášti 29"x2.1" odpovídá kadenci <60. To je strašně málo. Rveš to všechno přes sílu, kterou vlastně ani nedisponuješ.
Ve vyšších rychlostech hraje roli i aerodynamika.
Pohybuje se v rychlostech, kdy je aerodynamika vlastně úplně šumák
Ano, ale pokud chce jezdit rychleji, což dle zadání skutečně je jeho cílem, bude aerodynamika hrát roli.
To sice bude, ale až vyřeší vše ostatní (a především kondici) Aerodynamiku bych řadil až na úplně poslední místo.
A co je to vše ostatní? Kromě kondice. Jinak při rychlosti 25kmh tvoří odpor vzduchu 50-70 % celkového odporu, to mi nepřijde zanedbatelné.
Ano, ale on neuspori 50-70% zmenou posedu, ale spis tak par procent z tech 50-70% celkoveho odporu:) Protoze si asi nekoupi nove obleceni, helmu a neda ruce o 10cm nize a nezaujme aero pozici. Nejspise si na soucasnem kole prenda dve podlozky nad riditka a tim jsou moznosti vycerpany - proste pro "absolutne nestiham kamosum" je to vcelku sumak...
Tu nejde o to, že by snad uspořil celých 50-70%, ale že z této části má každá úspora největší efekt. Pokud ti gumy uspoří 10% z valivého odporu a lepší posed 10% z odporu vzduchu, tak co se ve výsledku projeví více? 10% z 35% valivého odporu nebo 10% ze 60% odporu vzduchu? Navíc s rostoucí rychlostí se tento poměr ještě více překlápí na stranu odporu vzduchu.
Pořád jde ve výsledku jen o pár procent, takže tě to nevystřelí o několik kmh. Nejvíc udělá fyzička, ale pokud se budeme bavit o úpravách kola, tak aero udělá nejvíc i na MTB. Samozřejmě se může kombinovat obojí, tedy lepší gumy i lepší aero, a často se to tak dělá, ale pokud se má něčím začít, tak aero. Jediný případ, kdy by gumy byly priorita, jsou nějaké EN nebo DH drapáky se šíleným odporem, ale to není tento případ.
No jo, jako teoreticka myslenka to je zajimava uvaha, nic proti tomu, ale prakticky? Kolik tedy myslis, ze na stavajicim kole usetri agresivnejsim posedem?
Podle me to vychazi zhruba tak, ze pri velke zmene posedu dokaze pri vyssich rychlostech usetrit tak 20W. Takze rekneme tak 12% celkoveho vykonu? A to jeste nevime, jestli pri takove zmene posedu bude schopnen slapat stejne efektivne a zda ji vubec zvladne. Navic uspori na rovine a z kopce - vykonnost se ale velmi casto lame prave do kopce, kde mu to v nizkych rychlostech bude k prdu.
Kdezto pri vymene tech zakladnich slupek od Michelinu za Thundera dokaze usetrit cca 15w (mereni jsem nenasel, ale odhadem se srovnatelnym plastem) na jednom plasti a hlavne porad, nehlede na rychlost. Takze teroreticky usetri k 20% vykonu -> jasna volba, kam to smerovat.
Ale - pokud absolutne nestiha, nemyslim, ze ho to spasi...
Díváš se na to moc jednostranně. Těch 20W s posedem je reálných, jestli mu ten posed bude vyhovovat nevíme, ale dá se to vyzkoušet doslova za pár korun (delší představec do negativu nebo o pár podložek níže). K tomu sedlo do správné výšky. Neznáme výchozí stav, může to být změna drastická, nebo v pohodě. A s každým dalším kmh bude úspora větší a větší.
Rozdíl 15W na gumě by znamenalo, že ty současné gumy budou někde na úrovni hands dampf a magic mary, což mi úplně nepřijde. Spíš bych to viděl na 15W celkově, ne na gumu. A to za předpokladu, že tam dá thunder burt (i na předek), což ho dost omezí v terénu. Bude to chtít?
Rohy by mohly udělat dalších 5W, správně nastavené sedlo 5W, efektivnější šlapání klidně až 15W (záleží jak moc blbě šlape). Když to všechno sečteš, můžeš se dostat až na 60W což už není málo. Neznamená to, že při stejné námaze pojede najednou +5 kmh, ale může mu to pomoct držet tempo, protože tělo funguje stylem, že určité W udržíš a o pár desítek víc už ne. Ale nevíme, kolik to jeho "absolutně nestíhá" vlastně znamená, jestli se bavíme o 50W, 100W, 150W...
Ty gumy budou horsi nez soucasny HansDampf - staci kouknout na bicycle rolling resistance:) Je to zakladni sragorka od Michelinu, navic s dusi. Nesrovnavam to s TB ale s Tufem, ktere tam sam chce dat.
No a tak by se dalo pokracovat - ty sis vysnil, ze ted sedi blbe, ze mu zmena posedu nejak zasadne pomuze.. Proti tomu stoji tvrda fakta v tom, ze prosta vymena plastu udela cca 2x zmeny posedu, navic po celou dobu jizdy...
Aero at klidne nekdy resi, ale ted fakt ma jine priority. Dal asi nemam, co bych dodal...
TB a tuffo vychází podobně s odporem. A obojí je podobně nesmyslné, pokud na tom chce jezdit do terénu jak píše, ale to je na něm. Ale ano, pokud půjde do takového extrému, gumy udělají hodně (ty micheliny jsou na tom hůř, než jsem myslel). Pokud by zvolil kvalitní XC gumy se kterýma se dá pohodlně do terénu, bude rád i za těch 15W.
Posed není žádné snění, spousta lidí má nevhodně nastavený posed. A to nejen ve smyslu aera, ale i efektivity šlapání. Určitě má smysl to řešit a zkusit, nestojí to moc a potenciál tam je. Je nesmysl vyměnit gumy a na posed se ani nepodívat.
Nejdřív ale bude muset zapracovat na tom, jak správně šlapat, dýchat, a na fyzičce celkově.
Sám jsem zkoušel porovnávat na v podstatě rovinatým 10km (na trase dvě světelný křižovatky) úseku mtb se silničkou, kterou jsem si ve výprodeji v nadšení koupil (nadšení už vyprchalo). Opakováno dvakrát, s mtb jsem měl průměr asi 19,5 km/h, silnička asi 20,5 km/h. V obou případech jsme se snažil jet svižně a hlídat si abych se neflákal, ale zároveň jsem nejel na krev, takový udržitelný tempo.
Na rekreačního jezdce (kterým zhruba jsem optikou místní komunity) myslím nemám špatnou fyzičku (pokud odmyslím svou váhu), ale frekvenci šlapání nijak neřeším, ani dýchání, prostě nějak jedu, převody držím tak abych necítil špatný signály z nohou. Ale pokud bych měl jezdit na vyjížďky se silničkářema/gravelistama, tak bych to sakra musel řešit, protože tyhle typy to už mají naučený. A dokud bych se to nenaučil/nezažil si to, klidně by mě mohli pujčit kolo z TdF, ale pochybuju že bych na něm já, tak jak teď jsem, na své testovací trase dal výrazně víc, než jsem dal na té výprodejové lowend silničce (na které jsem přitom jel sotva rychleji než na mtb, kde mám hodně vzpřímenej posed).
Aero ho teď, když mu podle popisu ujíždí někdo na crossu, kterej má taky vzpřímenej posed, nezachrání.
Podle všeho jezdíš zbytečně těžké převody.
Klidně si zařaď o jeden až dva stupně lehčí a šlapej víc frekvenčně.
To je podle mě dle tvého popisu základní problém.
Pomuze snizit rotacni hmoty. Ja presel z klasickych dusi na TPU a bylo to poznat. Jakou mas celou specifikaci kola?
Je to Kellys Gate 30 verze 2022, takže specifikace je tato, nic jsem zatím neměnil:
RÁM KELLYS Dynamic RRC 29, tapered HT, internal routing, 12×148mm Boost thru axle
VELIKOST RÁMU S / M / L / XL
VIDLICE ROCK SHOX Recon Silver RL (29) Boost, 100mm, Solo Air / Motion Control / OneLoc Remote Lockout / Maxle Lite 15mm thru axle
HLAV.SLOŽENÍ FSA 1.5 integrated
STŘED.SLOŽENÍ SAMOX cartridge
KLIKY SAMOX (34T) – length 170mm (S), 175mm (M – XL)
ŘAZENÍ SHIMANO Deore (021) SL-M6100-IR Rapidfire Plus (I-Spec EV)
MĚNIČ SHIMANO Deore (021) M6100 (direct mount)
POČET PŘEVODŮ 12
KAZETOVÉ PASTORKY SHIMANO (021) CS-M6100–12 (10–51T)
ŘETĚZ KMC X12 (114 links)
BRZDY SHIMANO Deore (021) MT410 Hydraulic Disc
BRZDOVÉ KOTOUČE 180mm front / 160mm rear
BRZDOVÉ PÁKY SHIMANO Deore (021) BL-M4100
NÁBOJE SHIMANO MT400-B / Deore MT410-B Disc Center Lock (15×110mm / 12×148mm / 32 holes)
PEVNÁ OSA ROCK SHOX Maxle Lite 15×110mm front / NOVATEC 12×148mm rear
RÁFKY KLS Cartel Disc 622×21 (32 holes)
VÝPLET KOLA stainless steel black
PLÁŠTĚ MICHELIN Country Race´r 54–622 (29×2.10)
PŘEDSTAVEC KLS Advanced – diam 28.6mm / bar bore 31.8mm / 7° / length 80mm (S – M), 100mm (L – XL)
ŘÍDÍTKA KLS Advanced FlatBar – diam 31.8mm / width 720mm
RUKOJETE KLS Advancer 2Density
SEDLOVKA KLS Active – diam 30.9mm / length 350mm (S), 400mm (M – XL)
SEDLO KLS Avenger
PEDÁLY plastic
Ty gumy co máš nevypadají jako přehnané brzdy. Jezdivější gumy lehce pomůžou, ale nečekej zázraky. V rychlosti cca 25 kmh po rovině už aero hraje velkou roli, takže nižší a nataženější posed pomůže. Ale zase aby tě nelimitoval v terénu, do kterého jak píšeš jezdíš. Najít kompromis v posedu mezi terénem a asfaltem je na MTB těžké. Nejvíc stejně vždy pomůže:
- fyzička
- naučit se šlapat (ano, naučit se správně kadenčně šlapat do oblouku tě na rovině zrychlí ze všeho nejvíc)
- aero (posed, rohy)
.
.
(dlouho nic)
.
.
- gumy
.
.
(mnohem déle nic)
.
.
- hmotnost kola
Jen zkusim rozborit par urbanlegend, co se na kola hodne lepi
- vaha je spis k chlubeni v hospode nez k zrychleni (ano, 10kg poznas, ale 2kg jsou spis placebo) -vztazeno ke kategorii kol o ktere je rec
- uzsi plaste neznamenaji rychlejsi, rozhoduje vzorek a smes
- relativne dost udela, kdyz dobre nafoukas - coz u vetsiny lidi znamena nafoukat mene
- nejvic pomuze, kdyz se naucis slapat frekvencne a budes jezdit, jezdit, jezdit , proste jsou ted kamosi lepsi
Když už je tady o tom řeč, myslíte si, že změna sedla (mtb -> starší silniční úzké, tvrdé) mohla změnit trochu rychlost? Mě se zdá že mě tak o 0,4-0,9 kmh zrychlilo. Subjektivně teda
Urcite, blbe se ti sedi a tesis se, az to bude za tebou. Takze si prislapnes a jsi doma drive:)
Jo, to bude ono! :-)
Díky všem za rady, jaký pláště tam teda dát? I menší zrychlení pomůže, byť beru v úvahu všechny vaše postřehy a budu muset víc najezdit + nakoukat na YT jak správně šlapat, abych příště lépe udržel tempo.
A ještě jeden dotaz do pléna - šahali byste i do té placky, nebo stačí výměna plášťů a je to kravina?
Dle popisu výše ti tyhle změny na kole prakticky nic nepřinesou.
Spíše se rozjezdi
Tvoji kamarádi nejen, že asi mají lepší výkon, ale tvé kolo jednoznačně pokud jezdíte převážně asfalt je na tom s těmi širokými plašti určitě nejhůře. Kdyby si měl jejich kola možná bys na tom byl trochu lépe. Samotný plášť určitě nějaký posun udělá ale gravel a jeho geometrie na tom vždy bude na tomto typu povrchu vždy lepší.
Sirka plaste vubec nema smysl resit, zalezi na vzorku, smesi, nahusteni - na sirce az v posledni rade... Pri prumerkach 20-22 je nejaka geometrie posedu vzhledem k aeru ziskum vcelku sumak - nezrychli ho ani o kousek. Tohle je tak dobre k tomu sama sebe presvedcit o tom, ze potrebuju nove kolo:) Coz ale neni vubec spatny! S takovim tim "Pak zacnu fakt trenovat, abych opravdu zrychlil...":)
"A když už mám to kolo za 150 tak teď ženo jistě chápeš, že na něm musím jezdit často!" :-)
Prumerka 20-22 znamena, ze se po rovinkach klidne jezdi 25 nebo jeste o chlup vice. A tam uz vetsinu odporu tvori vzduch. I tak ale souhlasim, ze sirku gumy nema cenu resit (mnohem vic udela vzorek, smes a bezduse. A i tak redukujes odpor, ktery v te rychlosti uz nehraje takovou roli). Agresivnejsi posed by ale pomoct mohl.
Akorát že "agresivnější" posed zase může přinést toto: brnění prstů.
Zase srovnavame Kellys Gate 30 a nejspise “tatikovsky” gravel. Tam se zadne drama v posedu neodehrava… Nerikam ze to nebude lepsi, ale nebude to marginalne lepsi. Navic pokud na tom Kellysu tazatel nedava po rovine vic nez 25, tak je problem uplne nekde jinde nez v aero odporu.
Nicmene ho muzem klidne presvedcit, ze to nove kolo fakt potrebuje:)
Ano, nebude to marginálně lepší a přesto to bude úprava s největším vlivem. To jen poukazuje na to, že ostatní úpravy se projeví ještě méně a nejvíc stejně udělají nohy :)
Neřekl bych ale, že je to zbytečné. Agresivnější poloha má sice svá úskalí (jak poznamenal -b-n-x-) ale krom aera se mu v ní může lépe šlapat a může to být pro něj příjemnější poloha pro dosažení vyšší kadence. Ve výsledku ho to tedy může zrychlit více, než odpovídá rozdílu v aeru. K tomu nové kolo nepotřebuje, to se dá vyzkoušet i na stávajícím a proto mi to dává smysl zkusit.
Doporučil bych univerzální pláště Pirelli Cinturato Gravel M, SmartEVO GR, 50-622 mm ve skutečnosti mají 52 mm.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41