Závodící děti, technika, komponenty
Zajímavý článek na téma dětské závodění. Doporučuju k přečtení.
https://www.joycycling.cz/predcasna-specializace-zrusene-detske-kategorie/
Amen...
Dobré čtení, to by si zasloužilo vlastní vlákno.
Co si pamatuju, tak se takovéhle výkřiky které jsou "křišťálová pravda" a "měly by se tesat do kamene" objevují se železnou pravidelností. Pokaždé se vzedme vlna podpory a za pár dní je ticho po pěšině.
Čím déle se kolem tohohle mumraje motám, tak se na to mění i můj pohled a bylo by to na dlouhou debatu.
Proto si dovolím jen pár výkřiků k lehkému zamyšlení.
- dokud se pod hlavičkou ČSC budou udělovat mistrovské dresy už od kategorií odrážedel, tak se nemáme moc o čem bavit.
- Podkud jsou aktuálně silné tlaky na rušení kategorii U23 a neudělování mistrovských dresů v těchto kategoriích, tak se zas nemůžeme divit ztrátě motivace těch dospívajících. V cyklokrosu spojená kategorie juniorek se ženami je další třešnička na dortu. Tam skočí mladé holky mezi dospělé, začnou jezdit o víc než polovinu delší závody než v kadetkách a měly by si vyjíždět UCI body kvůli řazení na startu v SP, ME a MS.
- Zaznamenal jsem mezi rodiči i úvahy v duchu - žiju přítomnosti, chci si užít mládežnické úspěchy a tituly svého potomka a co bude pak mě nezajímá.
- Šíře základny od kategorie U23, kde končí většina dotací na mládež nedává moc velkou naději na to, že budeme úspěšní v Elite. Světlo v tunelu by snad mohly být zacinajici aktivity třeba Štybyho.
- "Ondřej Lampík Paur – táhne AC Heating cup UCI, Pohár Plzeňského kraje, Horská kola Stupno, pomáhá VIF bike týmu Stupno......" když vidím, v jakých kategoriích má Stupno v závodech zastoupení, tak mi to malinko přijde jako střelba i do vlastní nohy ;-)
- A tak dále, a tak dále.....
Berte to jen jako postřehy stárnoucího boomera ;-) a otce dvou dospívajících cyklistů a ne jako snahu proudit, nebo se hádat.
Ja myslim, zes to pekne doplnil. Ty dresy mistra pro male decka to je totalni ulet. Stejne tak mistri na draze a silnici i pro mladsi zaky co driv taky nebylo. A on neni problem, ze decka zavodi, ale to co se kolem toho deje.
Ale i kdyz vezmes detsky zavod typu Jekolka, tak tam rozdil uvidis :(
Na Jekolce jsem nikdy nebyl a ani to neplánuju, tak nedokážu soudit, ale pamatuju tak možná už 12 ročníků Poháru Drahanské Vrchoviny a tam je ta změna přístupu k závodění hodně vidět. Zároveň jsem jeden z pořadatelů malého seriálu závodu a pokaždé si oddechneme, když je první kategorie nejmenších pryč a celé se to uklidní. Tam zažíváme věci jako blokování startovního místa v první řadě kočárkem nebo fyzicky rodičem klidně půl hodiny před startem. Hustění do děcek do poslední chvíle. Protláčení děcka do první řady, protože je rychlý a pak stejně dojede předposlední a hromadu dalšího. Já dlouhodobě navrhuju nevyhlašovat u těch malých vítěze, ale všem dát tatranku za účast a tradá. Ale co dělat s těmi rodiči, kromě průběžné edukace to fakt nevím.
Ja na Jekolku vzal kluky, at maji zazitek. Ale kdyz pak vidis start a rozmery kol: 16, 20, 20, 20, 26...
Tak to dite na 16 je fakt v super stavu.
PDV jsem byl naposledy pred 13 lety :D...
Mne se libila Cyklobrana do prazdnin. I kategorie rodice-deti.
Co pises: jo, chapu, to je mazec.
Ohledne tatranky/maleho poharku/medaile pro vsechny - jasne. Ma to ty prtata bavit.
Když ale dítě nemá trenéra, kdo jiný než rodič by ho měl doprovodit na start (rozuměj vzít mu před startem např. dlouhý dres, pláštěnku atd? Na velkých závodech se to později hází, ale ti prcci?
A není přeci smyslem vychovávat jen Kulhavce, Cinky, Jágry, logicky to ani není možné. Dokážu si představit, že na takovém závodě, kde se najednou děti nebudou vyhlašovat nepřijede určitě polovina děcek. Kdyby to bylo plošně, možná by je to i přestalo bavit. A ne jen ty co bojují o první místa. Protože děcka jsou soutěživá a jedou závodit. Jedou na závod. Za mě lepší soutěžit než trávit víkend na tabletu.
Jinak s článkem souhlasím, bylo by to hezký, ale je to spíš takové ohlédnutí se do minulosti, bylo to fajn, KDYBY to bylo jako dřív, když si vzpomenu, našel jsem se v tom, ale dnes je doba jiná a nikdy se to bohužel nevrátí.
Zkusim hodit zkusenost i z jinych sportu - jako aktivni trener, co temer kazdy vikend vidi soutezit 100+ deti si na to troufam:) A vidi, ze si deti chodi hrat, strasne je to bavi a to bez jakehokoliv pocitani vysledku a dokonce i bez horalky za ucast.
Zacnu kontroverzne - na zadnem jinem sportu, jsem nezazil toxictejsi prostredi nez pri zavodech na kolech. Byl jsem se synem doslova parkrat a vim - oprava "oba dva vime" - ze uz nikdy vic. Bylo mu v te dobe 6. Rodice se chovali doslova jako spina. Bylo mi z toho fakt smutno...
Deti - a ted budu mluvit o kategorii do cca 11 let (a osobne si myslim, ze i starsi) vubec nemusi chodit na souteze vyhravat. Staci ucast, radost ze sportu, pohybu, atmosfery, byt tam s kamarady. Pokud ji cyklistika na svych akcich neumi predat a nestaci to (a ze potencial ma), tak dela neco hodne spatne. Proc? Protoze si sama pod sebou podrezava vetev a odrazuje potencialne kvalitni zavodniky, co maji jen jiny mentalni a fyzicky vek nez vrstevnici. Zaroven si brutalne zmensuje zakladnu - a ze zakladny ji porostou budouci treneri, cinovnici, fanousci, rodice budoucich zavodniku a i ti sponzori. Pokud neverite, zkuste se podivat na systemy ve sportu treba v severskych zemich.
Spousta lidi vypravi o soutezivosti deti apod. jak se v nich musi podporovat, vychovavat vitezna mentalita - nesmysl. Ti, co to v sobe maji uz ted, o to neprijdou. Stejne ta decka vnitrne vi, ze Marusku porazila o parnik a Verunku jen taktak. Nepotrebujou pro to jeste medaile a tituly pro potvrzeni.
Mam v teamu dva kluky, co jezdili na kole. V 10-11 letech bezne predepsane treninky na silnicce 60km+. Nedivim se, ze uz s tim oba seknuli.
Pohled laicky z jine strany na cyklistiku, konkretne terenni. Ucim uz ted cvrty rok u Pepy Dresslera (ponechme stranou ze nekomu sedet nemusi) .. ale uz jsme se potkali v lese s par oddilama MTB kdy nebylo vyjimkou ze na ty deti fakt byli hnusni ve stylu: "koukej tohle vyjet, to dokaze kazdej, tak makej at neco zvladnes, jinak umis hovno". Obecne z 80% ten pristup byl takhle videt. Coz mi prijde jako obrovska skoda, hlavne pro ty deti. Chapu ze rodice chteji mit vysledek "kdyz za ten oddil platim tak sakra musi jezdit bednu". Coz je problem obecne - presne jak pises - tlak na vykon. Jak ze strany rodicu (hlavne) tak i treneru (musim vykazat vysledky). Ono cele soutezive nastaveni spolecnosti si myslim ze je solidni cesta do pekel. Ale to uz je jina pohadka.
Nicmene k tomuhle Pepa ma nazor - deti si musi hlavne hrat, kolo je musi bavit, kolo musi byt hracka co jim ukaze ze se na tom da delat sousta veci. Proste si hrat. Na vykony je cas, detstvi ma clovek jen jedno. Coz tak nejak rezonuje i u me a jsem rad, ze mam moznost tem detem ukazovat zabavu .. a ne vykony. A ano, mam tam deti co musi byt vzdy prvni, vzdy nejlepsi, nejrychlejsi ... snazim se jim ukazat ze ano, muzou byt, ale nemusi machrovat na ostatni deti (coz se celkem dari - udelat jim to jako ze si chodi hrat s partou). Ale obcas jdes proti tlaku vychovy a je to narez.
Jednou jsem tam mel kluka, tak 13 let, jezdili jsme tezsi sjezdik, skalku, a on ji nedal. Strasne se klepal a sel do toho pres zavit. Rikal jsem mu, ze to neni zadarmo a ze proste na nektery veci je dobry byt vic srovnanej a ze rozhodne se tam jeste vratime, ze vim ze na to ma. Jen musi jet v klidu. Na to mi rekl, ze to chape, ale ze az se to dozvi tata, tak na nem bude rvat ze to nedal, ze preci na takovym kole to da kazdej. No, tatinek byl hustokrutoprisnej endurista. Bohuzel tlacil na syna tak moc, ze si myslim ze mu to uplne zprotivil.
Vsechno je o hlave a o rozumnym pristupu. Spoustu zajimavejch podcastu z BezFrazi bych temhle lidem doporucil. Kde mluvi spickovi sportovci a velice casto se sklonuje ze na zacatku jejich kariery nebyl tak velky tlak na vykon. Bohuzel je to ale za paywallem ...
+1
Hodne znamych se mne pta, jake kolo a tak.
Automaticky rikam, at minimalne sleduji JD, protoze clanky a prispevky maji smysl. Je to hracka a ma to byt zabava.
Navic mi prijde, ze neucite nic vyhranene 1 smerem. Ale zaklady pouzitelne pro kolovou az Downhill...
Diky, snazime se ucit tak aby deti mely zaklad na vse - tzn, pohled, postoj, pouzivani obou brzd. zbytek se proste tak nejak dostavi kdyz si s tim hrajes.
Ale jako JD (on je punker) nesedi uplne vsem a obcas se stane ze to proste neni uplne ono - to myslim vikendovy campy a tak. Ale letos uz by to melo byt lepsi, lektoru uz zacina byt tak akorat. Krouzky a primestaky jsou standartne na dobry urovni.
Pro mne a kluky casove nedostupne. Bohuzel.
A zrovna u nej mas pekny posun. Z Mistra vsehomozneho hlasa: je to hracka :)
Viz i ostatni vyse.