Zimní Praděd na kole: šílenost nebo úžas?

Cesta 3 hodiny pro nejistý výsledek? Jak vybrat kdy vyrazit a na co si dát pozor? Máte rádi výzvy a východy slunce jako z pohádky? Tak tohle je přímo pro vás.

S bratrem rádi překonáváme sami sebe a jednou nás napadlo - co takhle si zajet na Praděd na východ slunce. No jo, ale máme to 3 hodiny cesty autem a nejistý výjezd po sněhu nahoru.

Odjezd

Koukají na nás jako na nějaké blázny, ale to tak nějak chápeme.
Budíček okolo 1 ráno, lehká snídaně a vyrážíme. Teplota je okolo -3° stupňů, a tak už cesta autem je z důvodu bezpečnosti pomalejší než například v létě. Byla by možnost ubytovat se někde poblíž, ale to by znamenalo další náklady. Cesta i tak ubíhá rychle, až více na severu se potýkáme s namrzlou silnicí. Kolem 4 ráno dojíždíme na parkoviště pod hotel Hvězda. Teploměr ukazuje -10°. Připojujeme se na webku na vysílači a kontrolujeme počasí nahoře. Vše vypadá dobře. Sundáme kola, drobná svačina a jedeme.

Praděd

Výjezd nahoru

Cesta nahoru nám dává od prvních metrů zabrat. Nerozjeté nohy přímo do kopce v takové zimě nejsou ideální začátek, ale nedá se nic dělat a je potřeba máknout. Zastavujeme snad každé dva kilometry. Mráz a sníh jsou těžký soupeř. Cesta je sice ujetá s kamínky, ale i tak je ve tmě nutné dávat velký pozor, například na ledová místa.

Po hodině dojíždíme k Ovčárně a po pravé ruce vidíme vysílač. Z černočerné tmy se stává jasnější modř a čas začíná tlačit. Přece nejedeme takovou dálku, abychom prošvihli východ. Od Ovčárny je však cesta o poznání náročnější. Zde už silničáři nejezdí a jediná úprava cesty je od rolby. Místy se sníh boří, jinde se jede jako po asfaltu.

zimní PradědPraděd

Cestou nahoru potkáváme pár ranních běžců a běžkařů, kteří mají stejný cíl jako my. Koukají na nás jako na nějaké blázny, ale to tak nějak chápeme. Kdo by jel uprostřed zimy na Praděd na kole.

Po půl hodince už jsem promrzlý skrz naskrz.
U odbočky na Švýcárnu si dáváme poslední pauzu. Kocháme se výhledem na vysílač a najednou přijíždí rolba, která upravuje běžkařskou stopu. Samozřejmě na kole se této stopě vyhýbáme. K našemu překvapení jet za rolbou po utlačené cestě není až tak příjemné, jak by se mohlo zdát. Nafoukaný sníh rolba nedokáže utlačit a jízda připomíná jízdu v písku.

Občas se jede po povrchu, ale někdy se kolo zaboří.

PradědPraděd

Vrchol

Konečně! 15 minut před východem slunce jsme nahoře. Mráz okolo -14° stupňů prolézá vším, co máme na sobě, a tak si oblékáme všechno, co vezeme s sebou. Termoska s teplým čajem přijde vhod. Restaurace je totiž ráno zavřená. Čekáme na to, proč tu jsme, ale přichází mráček a nevidíme téměř nic. Kolo a vše kolem je okamžitě pokryté námrazou, jako by tu stálo celou noc.

Pradědzimní Praděd

Naštěstí trochu fouká, mrak odlétá a slunce vychází. Neskutečnou nádheru si s námi užívá pouze pár dalších lidí. Po půl hodince už jsem promrzlý skrz naskrz. Čas nasednout a hurá dolů.

Praděd

Sjezd do údolí

Ačkoliv sjezdy mám rád, tohle byla opravdu výzva. Na sněhu v rychlosti přes 40 km/h, kdy se kolo vlní jak žížala, bylo potřeba být stále ve střehu. Odletující sníh a vítr v této rychlosti řezal do obličeje jako tisíc žiletek. Při dojezdu k Ovčárně jsem ruce už téměř necítil a dokázal jsem udělat jen pár fotek. Cestou dolů je nutné neustále udržovat pozornost, díry na cestě umí nepříjemně rozhodit a místy jsou i ledové úseky. Ráno ještě signalizace na vjezd nefunguje a je třeba si dát pozor i na auta. Po příjezdu k autu nás zajímalo jediné - nastartovat auto, topení naplno a zahřát se. Po půl hodině jsme dokázali tak nějak normálně fungovat.

PradědPraděd

Tipy na zamyšlení

Odhodlat se vylézt z teplé postele a vystoupit z komfortní zóny není pro každého...
Při sjezdu fouká opravdu ledový vítr a lyžařské rukavice jsou potřeba. To platí i pro zbytek oblečení, na sjezd si vezměte opravdu neprofukující a teplé věci. Nákrčník či šála je samozřejmostí. Pořádná teplá čepice a čaj také nesmí chybět. Celkově se připravte na zimu tak o 10° až 20° stupňů nižší, než ukazuje teploměr. Lepší je si vzít lyžařské brýle, protože odletující sníh od předního kola bude všude. Pokud máte hřejivé polštářky nebo cokoliv podobného, tak si je určitě přibalte s sebou.

zimní výbavazimní výbava

Dobře nachystané kolo je základ, cokoliv řešit na kole v takové zimě by znamenalo velký problém a pokud jedete na čas, mohlo by vám to zkazit i celý výlet. Tlak v pláštích je zásadní, společně se samotnými plášti, a rozhoduje, jestli vaše cesta bude utrpení nebo se pojede na pohodu. Čím hrubší vzorek, tím se jede po sněhu lépe, protože budete mít větší grip. Pro tyto výlety bych doporučil fatbike nebo nasadit co nejširší gumy s nižším tlakem. Já měl 29x2.4 s tlakem okolo 1.3 baru, ale při sjezdu už se guma občas žvýkala.

PradědPraděd

Závěr

Chtěl bych dodat, že tohle nebyla naše první cesta a ne vždy to musí takhle vyjít, s čímž je třeba počítat. 2x se nám stalo, že byly mraky a východ slunce nebyl vidět. Poprvé jsme nečekali takovou zimu a jeli jen v tenkých rukavicích a v oblečení, jako bychom jeli kolem komína. Na tyhle věci je potřeba myslet a nevzdávat se. Jednou to prostě vyjde a pak to stojí za to. Pokud plánujete stejnou akci, doporučuji sledovat předpověď i pár hodin předem, a i tak nemusí vždy odpovídat realitě. Občas se, i když je hlášeno bezmračno, objeví oblačnost a je po východu.

Odhodlat se vylézt z teplé postele a vystoupit z komfortní zóny není pro každého, ale pokud milujete východy slunce, nebo se chystáte poprvé, nenechte se odradit prvním neúspěchem. Když to jednou vyjde, tak na to už nikdy nezapomenete.

Parametry trasy:

  • Určení: Horské kolo
  • Náročnost: Vysoká
  • Povrch: asfalt, štěrk, sníh
  • Délka: 20 km
  • Převýšení: 629
  • Mapa trasy
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Skitouring jako alternativa zimního pohybu k cyklistice

Pokud bereme cyklistiku vážně a naší ambicí jsou i sem tam nějaké závody, snažíme se trénovat pravidelně a systematicky během celého roku. Zimní příprava je neméně důležitou součástí celoročního tréninkového plánu.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Noční stopa Valachy: zázraky na technickém sněhu

Noční stopa Valachy: zázraky na technickém sněhu

V sobotu 3. 2. ve Velkých Karlovicích proběhl první ze série závodů Valachy Tour, ale protože počasí běžkařům rozhodně nepřeje, nebylo to s jeho konáním jen tak…
keyboard_arrow_up