Představení: RockShox Vivid - vzduchový tlumič s citem pružiny

Americký RockShox to toto léto celkem slušně rozběhl s novinkami. Po sjezdovém Boxxeru, XC vidlici SID a tlumiči SID Luxe spatřil světlo světa i nový Vivid.

Řeč je o vzduchovém tlumiči určeném primárně pro enduro a sjezdová kola, neztratí se však ani na e-bicích. V dnešním článku si přiblížíme všechna vylepšení a nové technologie, které nová generace dostala do vínku.

tlmič Rock Shox Vivid

Vivid – vyvinut pro gravity disciplíny

Nový Vivid je kus robustního tlumiče, který vzbuzuje respekt už při pohledu na něj. Při vývoji tohoto tlumiče byl brán ohled zejména na jeho sjezdové použití a maximální možnou míru nastavitelnosti. Druhým důležitým požadavkem bylo vyrobit vzduchový tlumič, který by měl chod jako pružinový tlumič.

Aby toto všechno bylo možné, musel narůst objem vzduchové komory DebonAir, který dává tlumiči větší pocit linearity a o zbytek kouzla se stará „fungl“ nová tlumící patrona s přívlastkem TouchDown spolu s nastavitelným hydraulickým dorazem (Hydraulic Bottom Out).

Rock Shox Vivid touchdown vs standard damper

Tačdaun! – nová tlumící patrona

Nová technologie pod názvem TouchDown jako by nepatřila do cyklistiky, ale do amerického fotbalu. Skrývá se za ní ale nový systém třízónové komprese, kde citlivost závisí na fázi zdvihu. Ve zkratce se jedná o technologii, díky které nový Vivid vyžehlí každý terén od rolet po dopady skoků.

V praxi to funguje tak, že prvních 10% zdvihu tlumení obchází kompresi generovanou hlavním pístem, aby se zabezpečila počáteční citlivost. Dalších 70% zdvihu je již plně kontrolováno stabilní kompresí tlumení. Tvrdost posledních 20% zdvihu umíte nastavit pomocí hydraulického dorazu.

Canyoy s Rock Shox Vivid tlmičom
Výsledkem je tlumič, který je na začátku zdvihu citlivý, má skvělou podporu uprostřed zdvihu a na konci zdvihu nedostane vaše pozadí nepříjemný kopanec při špatném doskoku.

K tomu všemu si domyslete ještě nezávislé nastavení rychlé a pomalé komprese a threshold páčku, kterou si štelujete pohupování tlumiče při šlapání. Pokud by nestačilo ani to, samozřejmě si můžete vyhrát ještě s počtem tokenů ve vzduchové komoře.

Nastavení odskoku disponuje dvaceti kliky. Pomalou, rychlou kompresi, stejně jako HBO lze nastavit v rozmezí pěti kliků.

Rock Shox Vivid detaildetail tlmiča Rock Shox Vivid

Maxima Plush = více ježdění a méně servisu

Příjemnou změnou pro uživatele je také přechod na prémiové Maxima Plush Dynamic mazivo, díky kterému se jednak zlepšil chod a mazání a hlavně bylo možné prodloužit servisní interval „malého servisu” z 50 na 100 hodin jízdy, což ocení každý jezdec. V praxi potěší i přítomnost 3milimetrového imbusu schovaného v nastavovacím kolečku odskoku, který vám poslouží k nastavení rychlé komprese, jakož i hydraulického dorazu.

Pokud by vás zajímala hmotnost, tak ta má podle údajů výrobce pro rozměr 230x65 mm - 670 gramů.


Vylepšení nové generace

  • Nová TouchDown tlumící patrona
  • Použití Maxima plush Dynamic oleje v pružící části
  • Prodloužení servisního intervalu z 50 hodin na 100 hodin
  • Hydraulické nastavení dorazu
  • Větší objem DebonAir komory
  • 3 mm imbus skrytý pod kolečkem odskoku

Canyon bicykel s tlmičom Rock Shox Vivid

Modely a ceny

K dispozici je celkem 5 modelů a jeden upgrade kit „selata“ (expanzní rezervoár).

Z toho nižší verze Vivid Select+, Vivid Select a Vivid jsou dostupné pouze jako součást kol a samostatně jsou aktuálně neprodejné.

Všechny tlumiče disponují novou DebonAir komorou s větším objemem vzduchové komory i nastavením hydraulického dorazu (HBO). Liší se použitím tlumící patrony a možnostmi nastavení. Sjezdová verze Vivid nedisponuje threshold páčkou, jelikož se nepředpokládá, že si budete šlapat nahoru kopcem za vlastní.

  • Vivid Ultimate: TouchDown RC2T (odskok, pomalá a rychlá komprese, threshold páčka Open/Firm), HBO, 839 – 874 €
  • Vivid DH Ultimate: TouchDown RC2 (odskok, pomalá a rychlá komprese), HBO, 839 – 874 €
  • Vivid Select+: TouchDown RCT (odskok, pomalá komprese, threshold páčka Open/Firm), HBO (Pouze OEM verze)
  • Vivid Select: TouchDown RT (odskok, threshold páčka Open/Firm), Jen OEM verze
  • Vivid: TouchDown R (odskok), HBO, Jen OEM verze
  • RC2T rezervoár upgrade (odskok, pomalá a rychlá komprese, threshold páčka Open/Firm), HBO, 245 €

Nový vzduchový Vivid bude pravděpodobně skvělou alternativou pro ty, kteří nedají dopustit na chod pružiny, ale zároveň požadují tlumič, na kterém lze pěkně vyhrát s nastavením, nebo chtějí ušetřit nějaké ty gramy. O ostatních novinkách zmíněných v úvodu článku si můžete přečíst více na tomto odkazu .
Zdroj fotografií: RockShox
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bimjeam 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Představení: Nový SRAM Flight Attendant – vyždímejte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpružení pod názvem Flight Attendant dostal novou verzi, která přináší jeden zásadní rozdíl oproti verzi předchozí.
Představení: Nová generace vidlic RockShox SID 2024 a jiné novinky

Představení: Nová generace vidlic RockShox SID 2024 a jiné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalonem v XC a maratonském segmentu. Konstruktéři SRAM však nespí na vavřínech, ale poctivě makají. Výsledkem je nová generace vidlic a tlumičů s logem SID.
RockShox ButterCups - co to je a k čemu je to dobré?

RockShox ButterCups - co to je a k čemu je to dobré?

Dalo by se říct, že americký výrobce SRAM má máslo poměrně v oblibě. Ve vidlicích RockShox jej totiž najdete jak v podobě SRAM Butter, tak v podobě ButterCups. Víte ale, o co jde?
keyboard_arrow_up