Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE - na traily i maratony

Moderní XC kolo by mělo nabídnout víc, než jen rychlost. Technicky náročné tratě vyžadují moderní geometrii i vyšší zdvih. Splňuje tohle všechno Fourstroke LT ONE?

Pokud bychom škatulkovali, tak kolo můžeme zařadit do nejmladší MTB kategorie - DC, tedy „down country“. Karbonový rám s vnitřním vedením kabeláže má zadní zdvih 120 mm. Se stejným rozsahem pracuje také přední vidlice RockShox SID Select+. Celek dotváří moderní geometrie s položeným 66,5° hlavovým úhlem, doplněná strmějším 76,7° úhlem sedlové trubky pro snazší manévrovatelnost. Jednopřevodník s 12rychlostní kazetou a 29” kola dodají dostatek rychlosti, ať je terén jakýkoli.

Kolo se vyrábí ve čtyřech velikostech - S, M, L a XL. My si poskládáme velikost M, kterou momentálně najdete i v naší nové žilinské prodejně .

Specifikace

  • Rám: Fourstroke LT Carbon, APS Suspension System, 120 mm zdvih, vnitřní vedení kabeláže s vodícími kanály, hlavové složení s ochranou proti přetočení řidítek, středové složení Press Fit 92, Post Mount úchyt třmenu, 12x148 mm Boost pevná osa, integrované vodítko řetězu
  • Vidlice: RockShox SID Select+, 120 mm zdvih
  • Tlumič: RockShox SIDLUXE Select+
  • Kliky: Shimano SLX FC-M7100-1. Převodník 34 zubů
  • Kazeta: Shimano SLX CS-M7100 12rychlostní, rozsah 10-51
  • Řetěz: Shimano Deore CN-M6100 12rychlostní
  • Přehazovačka: Shimano SLX RD-M7100 12rychlostní
  • Řazení: Shimano SLX SL-M7100 12rychlostní
  • Brzdy: Shimano BL-M7100 páky + BR-M7120 brzdový třmen, kotouče: Shimano SM-RT66 180 mm/180 mm
  • Řídítka: BMC MRB03, šířka 760 mm
  • Představec: Truvativ Atmos 7K
  • Sedlovka: BikeYoke Divine, zdvih 150 mm
  • Sedlo: Fizik Antares R7
  • Náboje: DT Swiss 370, 18zubový ratchet
  • Pláště: Maxxis Rekon 29x2,4", TR, EXO

Geometrie


Unboxing

Někdy je nejnáročnější „operací“ vysvobození kola ze všech obalových materiálů a stahovacích pásků. Je to znamení, že výrobce dbá na to, aby se kolo během transportu nepoškodilo.

krabica BMC

Ke kolu patří i další příslušenství, které máme v menší krabici. Najdeme zde představec, ovládání teleskopické sedlovky, bezdušové ventily, pedály, bezpečnostní prvky, ale například i zvonek.


Jako první věc po odbalení namontujeme představec Truvativ Atmos 7K o průměru 31,8 mm a délce 50 mm. Hned po něm přicházejí na řadu hliníková řídítka BMC MRB03 o šířce 760 mm.

Truvativ Atmos 7KBMC MRB03 760 mm

Další montážní práce již pokračují v montážním stojanu . Nejprve osadíme přední kolo do vidlice RockShox SID Select+ pomocí pevné osy a hned na to se přesuneme k sedlové trubce, kde zapojíme a osadíme teleskopickou sedlovku BikeYoke Divine se zdvihem 150 mm.

RockShox SID Select+, Maxxis Rekon TR EXOBikeyoke Divine travel 150 mm, zdvih 150 mm

Nastává moment vážení a závěsná váha ukazuje hodnotu 12,9 kg pro velikost M.

hmotnosť BMC Fourstroke Stroke LT ONE veľkosť M
BMC Fourstroke LT ONE kombinuje bílou a pískovou barvu. K tomu jsou barevně sladěny i polepy na vidlici. Zbytek komponent je v neutrální černé, čímž nechávají vyniknout designu samotného rámu.

down-country bicykel, BMC Fourstroke Stroke LT ONEdown-country bicykel, BMC Fourstroke Stroke LT ONE

Rám pracuje s progresivní geometrií pod označením písmeny BWC, která je uzpůsobena pro rámy s velkými 29” koly. Virtuální systém odpružení zadní stavby nese název APS dual-link a pracuje se zdvihem 120 mm. Odpružení a tlumení zadní části rámu má na starost gramařský tlumič RockShox SIDLuxe+.

BMC Fourstroke Stroke LT ONE, APS Dual LinkRockShox SIDLuxe+

Tandem s tlumičem tvoří vidlice RockShox SID Select+ se stejným zdvihem, tedy 120 mm.

RockShox SID Select+
Tak jako samotná značka BMC i kola DT Swiss M1900 pocházejí ze Švýcarska, ale Fourstroke LT ONE by si určitě rozuměl i s něčím lehčím. „DT-čka“ mají vnitřní šířku ráfku 30 mm, což pomůže udržet na uzdě hlavně objemné, 62 mm široké, pláště Maxxis Rekon o rozměru 29 x 2,40” vpředu i vzadu.

kolesá DT Swiss M1900Maxxis Rekon 29x2,4” EXO TR

Uvést kola do pohybu se vám podaří díky dvanácti rychlostnímu pohonu v podání spolehlivé a výkonné sady Shimano SLX. Ta zahrnuje kliky s 34zubovým převodníkem, kazetu s rozsahem 10 – 51 zubů a samozřejmě adekvátní přehazovačku a řazení z této sady. Symbiózu systému SLX narušuje pouze řetěz Deore z o patro nižší sady, která však svým výkonem a výdrží nejednou konkuruje i dražším modelům.

kľuky Shimano SLX FC-M7100-1 34T
kazeta Shimano SLX CS-M7100 10-51T, prehadzovačka Shimano SLX RD-M7100reťaz Shimano Deore CN-M6100

Pro agresivnější jízdu jsou přizpůsobeny čtyřpístové brzdy Shimano SLX BR-M7120. Spolupracují s kotouči SM-RT66 o průměru 180 mm vpředu i vzadu.

brzdy Shimano BR-M7120brzdy Shimano BR-M7100

Fotogalerie

bicykel BMC Fourstroke Stroke LT ONE

bicykel BMC Fourstroke Stroke LT ONEFizik Antares R7


Fourstroke LT ONE je moderní „down country“ kolo. Znamená to, že s ním můžete vyrazit na závody i na traily. Soutěžit, i se bavit. MOC kola je 145 999 Kč. S naším věrnostním programem se však umíte dostat na daleko zajímavější ceny. BMC naleznete v našem MTBIKER eshopu. Pokud momentálně nemáme požadovanou velikost, neváhejte si ji přidat do Wishlistu. Po jejím naskladnění vám přistane na vašem účtu notifikace.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Stoupat s lehkostí do kopců, projet hřebenovku a potom si užít sjezd. Je jedno, jestli to budou závody, trénink nebo výjezd s partou. Je Orbea OIZ M11 ideálním kolem?
Unboxing: Cannondale Habit 4 - zábavný trailový „Amík“

Unboxing: Cannondale Habit 4 - zábavný trailový „Amík“

Trialové kolo, které podle výrobce lehce stoupá, dobře udržuje rychlost na rovinách, na cestě z kopce je zábavné a nekompromisní. Jak je vybavené? Podívejme se na to.
keyboard_arrow_up