Unboxing: Giant Trance X E+ 3 - výkonný a zábavný ebike

Zažijte rychlost ve stoupáních a úsměv na tváři cestou dolů. Klidně i několikrát po sobě. Dostatek výkonu a jízda plná zábavy jsou hlavními rysy modelu Trance X E+ 3.

Nastavitelná geometrie díky technologii Flip Chip je bezesporu velkou výhodu tohoto hliníkového modelu. Zdvihy 150 mm vpředu a 140 mm vzadu spolu s 29” koly si poradí i s drsným terénem. Elektropohon SyncDrive Pro vzešel ze spolupráce Giantu a Yamahy.

O efektivní dávkování výkonu se stará vlastní software spolu s ovladačem RideControl. Zbytek výbavy doplňuje dvanáctirychlostní pohon Shimano, hydraulické čtyřpístkové brzdy či teleskopická sedlovka. Pojďme si spolu poskládat elektrokolo od „obra“ cyklistického průmyslu - Giant Trance X E+ 3 .

Specifikace

  • Motor: SyncDrive Pro, točivý moment: 85 Nm, vyrobený značkou Yamaha
  • Ovládací jednotka: RideControl GO, integrovaný displej v horní rámové trubce, RideControl Ergo 3 ovladač
  • Displej: kompatibilní s protokolem ANT+, bezdrátové propojení
  • Baterie: EnergyPak Smart, kapacita: 750 Wh, možnost připojit EnergyPak Plus 250 Wh extendér dojezdu
  • Rám: ALUXX SL-grade, hliníkový, Advanced Forged Composite vahadlo, 140 mm zdvih, systém odpružení: Maestro, zadní osa: Boost, 148x12 mm, UDH patka
  • Vidlice: RockShox 35 Gold RL DebonAir, zdvih: 150 mm, 44 mm offset, MotionControl tlumící patrona, nastavení odskoku a uzamykání, přední osa: Boost, 15x110 mm, Maxle Stealth, optimalizována pro e-MTB použití
  • Tlumič: RockShox Deluxe Select R, DebonAir, rozměr: 185x52,5 mm, Trunnion úchyt, speciálně naladěný na daný model
  • Řídítka: Giant Contact 35 Trail, průměr: 35 mm, šířka: 780 mm
  • Gripy: Giant New trail grip Half-waffle/jednoobjímkové
  • Představec: Giant Contact SL 35
  • Sedlovka: Giant Contact Switch, teleskopická, ovládání z řídítek, průměr: 30,9 mm
  • Sedlo: Giant Romero E
  • Pedály: platformové
  • Řazení: Shimano Deore, 12 rychlostní
  • Přehazovačka: Shimano Deore, 12 rychlostní
  • Brzdy: Shimano BR-M420, 4 pístové, hydraulické, průměr kotoučů: 203/203 mm
  • Brzdové páky: Shimano Deore, I-spec EV úchyty
  • Kazeta: Shimano CS-M6100-12, rozsah: 10-51 zubů, 12 převodů
  • Řetěz: KMC e.12 Turbo, EcoProteq, optimalizována pro ebiky
  • Kliky: Praxis e-Cadet+ custom, hliníkové, kované, převodník: Praxis Wavetm, 36 zubů, za studena kovaný, materiál: prémiová ocel řady 4130
  • Ráfky: Giant AM 29", bezdušové, vnitřní šířka: 30 mm
  • Náboje: Přední: Shimano MT410 Boost, 110x15 mm, Center-Lock úchyt kotouče, Zadní: Shimano MicroSpline ořech, 148x12 mm pevná osa
  • Špice: Sapim E-Lite, vpředu: zadní kolo: Race, přední kolo: optimalizováno na e-bike
  • Pláště: Přední: Maxxis Minion DHF 29x2,6" skládací (kevlar), bezdušový, EXO+, 3C MaxxTerra směs. Zadní: Maxxis Dissector 29x2,6", skládací (kevlar), bezdušový, EXO+, 3C MaxxTerra směs

Geometrie

geometria Giant Trance X E+ 3geometria Giant Trance X E+ 3

Unboxing

Není to náš první unboxing a rozbalování kol máme dostatečně natrénované, tak se směle můžeme pustit i do této „Giant-ické“ krabice, kde je vše důkladně uchyceno proti poškození.


Rám upneme do montážního stojanu a jako první nahodíme přední kolo. Jednoduchý úkon zahrnuje nejprve namazání pevné osy RockShox Maxle Stealth Boost vazelínou, poté založení kola do vidlice a dotažení pomocí imbusového klíče. RockShox vidlice s označením 35 Gold nám dává zdvih 150 mm a je optimalizována pro použití na elektrokolech.


Kokpit, kromě srovnání, nepotřebuje další montážní úkony. Jak už bývá zvykem, je v režii samotného výrobce. Řídítka Giant Contact mají šířku 780 cm, představec stejného jména má 50 mm pro velikost M a společný je také průměr 35 mm.


Čeká nás montáž teleskopické sedlovky. Giant Contact Switch má pro naši velikost rámu zdvih 150 mm. L a XL mají 170 mm zdvihu a nejmenší S 125 mm. Páčka ovládání je určena pro levou stranu řídítek, bowden už je provlečen vnitřkem rámu, stejně jako zbytek kabeláže. Nám stačí lanko převléknout, zkrátit a napojit na ovládací mechanismus.


Na závěr montáže ještě nahodíme sedlo Giant Romero E a doladíme kokpit – zejména délku kabelů a bowdenů. Stejně tak vše podotahujeme pomocí momentového klíče na předepsané hodnoty.


Giant Trance X E+ 3 máme poskládaný a můžeme jej zvážit. Jeho hmotnost je 25,96 kg.

hmotnosť Giant Trance X E+ 3
Barevné provedení má označení cordovan/copper coin, neboli bordó barva, podobná šeříku v kombinaci s měděnou. Nápisy na rámu jsou buď černé nebo v měděné barvě, aby co nejvíce vynikly na tmavém rámu. Spodní rámová trubka je chráněna pomocí plastového krytu, který se táhne téměř od hlavové trubky až po středové složení, čímž chrání nejen baterii, ale také motor.

Systém Maestro zřejmě není třeba zvlášť představovat. Je to virtuální systém odpružení zadní stavby navržený Giantem, kde čtyři čepy vytvářejí jeden virtuální bod otáčení, kolem něhož se zadní stavba pohybuje v rozsahu 140 mm. S nimi si hravě poradí tlumič RockShox Deluxe Select R.

Není to však jediná technologie, kterou tento systém odpružení disponuje. Díky technologii Flip Chip si umí jezdec přizpůsobit geometrii rámu z „více sportovní“ na „více agresivní“ pomocí excentrického dvoupolohového prvku umístěného na vahadle. Má dvě polohy, horní „High“ a dolní „Low“. Jejím otočením o 180° se mění hlavový úhel ze 65,8° na 66,5° a současně úhel sedlové trubky ze 76° na 76,7°.

Giant Trance X E+ 3 cordovan/copper coinGiant Trance X E+ 3 cordovan/copper coin
Giant Trance X E+ 3 cordovan/copper coin, Flip ChipGiant Trance X E+ 3 cordovan/copper coin, Giant SyncDrive Pro2 85 Nm

Motor SyncDrive Pro, jak bylo zmíněno na začátku, vzešel ze spolupráce Giantu a Yamahy. Disponuje maximálním točivým momentem 85 Nm. Energii mu dodává baterie Energypack o kapacitě 750 Wh. Pokud by se vám to zdálo málo, rám je kompatibilní s bateriovým extendrem EnergyPack Plus s dalšími 250 Wh. Dávkování síly, zobrazování a vše potřebné pro fungování elektropohonu má „pod palcem“ systém Giant RideControl, včetně ergonomického ovládání na řídítkách, zobrazovací jednotky na rámu a také stejnojmenné aplikace do telefonu.

Giant SyncDrive Pro2 85 NmGiant RideControl Ergo3

Nechme elektřinu stranou a podívejme se na zbytek výbavy. Řazení má (doslova) pod palcem Shimano s dobře fungující sadou Deore. Jedná se o 12 rychlostní pohon s 36 zubovým převodníkem na kovaných klikách Praxis e-Cadet+ a kazetou CS-M6000 s rozsahem 10-51 zubů. Řetěz KMC e.12 Turbo je přesouván po pastorcích kazety díky přehazovačce Deore RD-M6000-SGS.

Praxis Wavetm 36T, MRP HD2Shimano Deore M6000

Hmotnost jsme již zmiňovali výše. K jejímu udržení „na uzdě“ v terénu a v rychlosti slouží výkonné čtyřpístkové brzdy Shimano BR-M420 s 203 mm brzdovými kotouči vpředu i vzadu.

Shimano BR-M420Shimano Deore BL-M6000 I-spec EV

Nakonec, Trance X E+ 3 stojí na kolech vypletených na ráfcích Giant AM30 a „boostových“ nábojích Shimano MT410. Do terénu se budou zakousávat pláště Maxxis. Vpředu Maxxis Minion DHF 29x2,6" a vzadu Dissector 29x2,6". Jsou samozřejmě v bezdušové verzi. Na předělávku kol na bezdušové už najdete vše potřebné v samostatné krabici přibalené ke kolu.

Maxxis Minion DHF 29x2.6

Galerie fotografií


Giant Trance X E+ 3 cordovan/copper coinGiant RideControl GO
Giant SyncDrive Pro2 85 NmGiant Trance X E+ 3 cordovan/copper coin
Giant Trance X E+ 3 cordovan/copper coin, RockShox Deluxe Select RRockShox 35 Gold RL DebonAir

Giant Trance X E+ 3 je elektrokolo stvořené pro jízdu v terénu ve sportovním tempu, ale změnou geometrie z něj uděláte agresivní trail bike. Navíc se silným motorem, velkou kapacitou baterie a spolehlivou výbavou. Jeho maloobchodní cena je 133 999 Kč, ale na našem MTBIKER eshopu jej s věrnostním systémem najdete za výhodnější cenu. Pokud se vám Trance X nezamlouvá, podívejte se na celou nabídku elektrokol Giant, popřípadě ostatních celoodpružených elektrokol.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 - mullet do těžkého terénu

Hledáš ebike na ty nejtěžší traily, enduro závody a zdolávání náročného terénu? Možná právě Nduro bude pro tebe to pravé. Jsi zvědavý na výbavu? Čti dál.
Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Výkonný motor, snadné ovládání a citlivé odpružení posunou vaše hranice ježdění, zábavy a dobrodružství na zcela novou úroveň. My se nyní podíváme, jak je vybaven.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
keyboard_arrow_up