Blinduro Podzim 2019 - podzim ve znamení pravého endura

V průběhu jednoho z posledních říjnových víkendů se konalo pověstné, skutečně „mautinbajkové“ podujetí. Blinduro, konající se v Červené vodě - Ski Bukovce, přilákalo skutečně silnou konkurenci a o zážitky tak nebyla nouze.


O kvalitě samotného závodu hovoří kromě organizačně zvládlého zázemí i počet účastníků. Více jak tři sta připravených enduro jezdců stálo v sobotu a následně i neděli na startu sedmi “erzet”. Samozřejmě ne každému se podařilo úspěšně absolvovat všechny erzety.

Důvodem mohlo být i počasí, které částečně okořenilo dvoudenní závodění v hustých listnatých lesích. Kromě mlhy a vlhkosti, která jezdce doprovázela už od ranních hodin, se tento scénář opakoval i druhý den. Slunce bylo nedostatkovým zbožím a mystická atmosféra v srdci lesa podtrhla výjimečnost tohoto závodu.


Celá trať spočívala, jak už jsme napsali, v sedmi rychlostních zkouškách. První tři patřily do sobotní části závodu, zbylé čtyři erzety pak na jezdce čekaly v neděli. Celkově museli závodníci zvládnout 50 km s 1 800 metry převýšení.

Skupinový start pomohl k plynulosti průběhu. Jak už to v lese, a především na trailech určených vyznavačům agresivnějšího ježdění bývá, kořeny, kameny a nečekané změny směru či sklonu jsou jejich neodmyslitelnou součástí. Vzhledem k poloze v blízkosti polských hranic se jezdce nemuseli bát o to, že šířka trailů bude přesahovat šířku jejich řídítek.


Sobota - mlha, vlhko a temný les

Už vjezd do první erzety napovídal o vysloveně černém dni. Viditelnost sotva několik metrů překvapila nejednoho závodníka. Snad nejkratší rychlostní zkouška byla plná tmavého podkladu, kořenů a úzkých přejezdů mezi stromy. Nejrychlejším jezdcem byl M. Špalek.


I přesto, že druhá erzeta nabízela o něco lepší viditelnost, technický charakter korespondoval s erzetou předchozí. Díky její délce postupně vyčerpávala každého jezdce, takže se začínaly objevovat chyby v jezdeckém projevu některých zvodníků. Po čtyřech minutách ovládl druhou erzetu jen 18 letý M. Adami.


Poslední trail dne byl na jedné straně odměnou, no na druhou stranu výzvou. Její charakter zčásti rychlého a přímého chodníku dovoloval “pustit to,” avšak v druhé polovině zaúřadovala kombinace vlhkého podloží a nemalých kamenů. Travnatý závěr na konec a sobota byla oficiálně ukončena. Se slušným náskokem na této zkoušce zvítězil P. Tejchman.

Neděle - sobota vol. 2

Start úvodní rychlostní zkoušky se nacházel na hřebeni, který nabízel majestátní výhled na nejbližších 10 metrů. No co, mlha nepolevila ani do druhého dne.


Táto “hřebenovka” nabízela raw-zážitek z jízdy. Úzká a zatáčkami propletená pěšinka se v druhé polovině překlopila do lesa plného klouzavých pasáží. O odklopené části nebyla nouze. Vyhrál opět P. Tejchman.


Pětka byla o něco lehčí, především v tom, že mlha na chvíli pominula a řidší les ve spojení s částečně sušším podkladem a předvídatelným vývojem trailu. Nejrychlejším se stal opět P. Tejchman, který si tím upevňoval první místo.

Předposlední úsek dne měl ze začátku pozvolný nástup, který se však postupně překlopil do rubaniska s nejednou kaluží či spadlým stromem. Ještě poslední šlapavá pasáž a hurá do poslední erzety.


Směs jehličnatého lesa na vrchu a listnatého ve spodní části - i takto by se dala popsat sedmá “etapa” Blindura. Už o něco jednodušší terén dovolil jezdcům alespoň trošku nabrat síly a dobojovat závod do konce naplno. Tuto etapu vyhrál opět P. Tejchman.

Výsledky

Celkovým vítězem se stal P. Tejchman s jen 6 sekundovým náskokem taktéž “veterána” F. Žiláka. Třetí skončil mladík M. Adami. Mezi ženami dominovala A. Drengubaková třičtvrtě minutovým náskokem před Š. F. Nestlerovou a P. Balíkovou.


Na celou výsledkovou listinu se můžete podívat zde: sportsofttiming.cz. Fotogalerie je dostupná na Facebooku Blinduro.

Foto: David Peška & Robin Nevřala
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

BIKECORE Bikerally Otrokovice 2023

BIKECORE Bikerally Otrokovice 2023

V neděli 30.4. se pojede v Otrokovicích již 15. ročník závodu ve sjezdu horských kol BIKECORE Bikerally 2023, který je zařazen do šampionátu Wood Bikerally series, tedy seriálu, který se jede po celé Moravě.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip PR článek

Pláště do těžkého terénu - spolehni se na grip

Jarní podmínky jsou spojeny zejména s promočeným terénem. Na druhé straně jsou zde disciplíny jako trail a enduro, kde je přilnavost na prvním místě. Máš správné pláště?
keyboard_arrow_up