Reportáž: Kouty nad Desnou aneb další kolo moravsko-slovenského downhill Cupu

Letošní ročník MSDH Cupu začal neplánovaně až poslední květnový víkend v Bílé, načež se hned týden po tomto závodě jel další. Jak to proběhlo?

Protože byl tento závod zároveň i prvním letošním podnikem Českého poháru, nemohli jsme na něm chybět. Pohodlně se usaďte, přinášíme vám malé ohlédnutí za tímto vydařeným víkendem. Oproti podniku na Bílé slibovali meteorologové v Koutech lepší počasí, no i tak byly hlavně na neděli, tedy den závodu, hlášeny přeháňky. Občas se nějaký mrak objevil, občas lehce zapršelo, ale nebyla to taková hrůza. A tak se v Koutech sešlo mnohem více závodníků než právě na Bílé. Bylo to samozřejmě dáno i tím, že šlo o první kolo Českého poháru, což samo o sobě má pořádnou váhu. Přece jen bojovat o body v tomto seriálu není legrace.

Zdroj fotografie: Dan Černoch, @dan.cerno

Jaká trať čekala na závodníky?

Už nějakou dobu se tento závod jezdí v místním bikeparku po trati pojmenované jako Koutníkův sen. Jde o “černou” trasu o délce cca 2,5 km s převýšením bezmála 500 výškových metrů. Trať začíná zhruba 100 metrů vpravo od horní stanice lanové dráhy “Medvědí hora”. Hned po startu čeká na závodníky letecká pasáž v podobě několika dvojáků a poté, co se dostanou zpět na zem, ztratí se v lese, kde mj. kříží asfaltku z Loučné na Medvědí horu, aby následně přejeli sjezdovku a pokračovali přes rychlou sekci s rock gardenem do klikaté a rozbité pasáže pod lanovku. No a pod lanovkou vede trať prudkými místy v lese přes šlapavé a poměrně ulítané úseky. Takto tomu je až ke spodní stanici lanové dráhy, kde je prudký sjezd po skále do blízkosti cíle. Tam na závodníky čeká opět šlapavá a skákavá pasáž. Podle popisu to vypadá docela jednoduše. Pravda je ovšem úplně jiná. Koneckonců jde o jednu z nejtěžších tratí v Česku.

Už v pátek se na místo sjela převážná většina závodníků, takže už ten den bylo k vidění to, jak někteří trénují, ladí své stroje, nebo jen tak postávají a povídají si, případně sedí v blízké hospůdce či u ohně s pivkem v ruce. No jo, víkend začal velmi slibně.

Zdroj fotografie: Pavel Kupka, @paul.cze a Petr Mazura

Hned od sobotního rána probíhala registrace a bylo jasné, že dojde na velký boj, protože na startu se objevila absolutní česká a slovenská špička, a to ve všech kategoriích. Do Koutů zavítala například kompletní sestava Kellys Factory, samozřejmě nechyběla parta ze Specialized CZ. Dorazily i talentované slečny a ženy, například juniorská mistryně světa Vanesa Petrovská nebo vítězka prvního kola MSDH Cupu na Bílé Simona Kuchyňková. Kromě známých a ostřílených jezdců a jezdkyň se na start postavili i začínající bajkeři. Za pozornost určitě stálo to, že se závodu zúčastnila i mladá bikrosařka Sabina Košárková ze Studénky. Byl to pro ni vůbec první sjezdový závod. To, že si pro svoji premiéru vybrala zrovna Kouty, určitě zaslouží obdiv.

Sobotní tréninky se nesly v příjemném duchu i tempu, nicméně to, jak se komu dařilo v tréninku, ještě nic neznamenalo. Přece jen byl na závod slíben déšť a ten umí pořádně zamíchat kartami.

A je tady neděle

Den závodu, den D, dnes se rozhodne. Nejprve se staví na start semifinále ti nejmenší, takzvaná kategorie Naděje, pak ženy, kde Vanesa Petrovská ukazuje, v čí moci bude závod. Poté se hlásí o slovo mladí střelci, kadeti a junioři. Závěr patří kategoriím masters, hobby a elite. Tím prvním, kdo se ale na startovní plošině rozjíždí, je předjezdec - žijící a jezdící legenda Vlasta Hynčica Nejrychlejším eliťákem pak je Staňa Sehnal na svém sjezdovém speciálu Kellys Noid 90.

Zdroj fotografie: Dan Černoch, @dan.cerno

Už semifinále napovědělo tomu, jak to na konci dne bude vypadat v cíli. Došlo na pár pádů, technických potíží, které pořadím zamíchaly, ale žádné dramatické změny se oproti semifinále nekonaly. Tím pádem se na trati v Koutech nad Desnou stala nejrychlejší ženou právě Vanesa Petrovská. Vítězem a králem dne byl Staňa Sehnal. Ten dosáhl času 4 minuty a 3 sekundy, přičemž svému týmovému parťákovi a druhému v pořadí Rasťovi Baránkovi nadělil takřka 6 sekund. Stupně vítězů v kategorii elite patřily týmu Kellys Factory, protože vedle Stani a Rasťa se na třetí místo postavil ještě Tonda Král, který, jak asi tušíte, jezdí také za Kellys.

Věřím, že všechny potěšilo hlavně to, že první kapky lehkého deště se na trati objevily až ve chvíli, co Staňa Sehnal dojížděl do cíle, takže obávané počasí vyšlo nakonec na jedničku.

Výsledky

Elite:

  • Stanislav Sehnal, Kellys Factory team
  • Rasťo Baránek, Kellys Factory team
  • Tonda Král, Kellys Factory team

Ženy:

  • Vanesa Petrovská, Deem Racing team
  • Simona Kuchyňková
  • Vilma Gombalová, CTM Racing team

Zdroj fotografie: Petr Mazura

Hobby:

  • Martin Muller, KL Sport Most
  • Jakub Gorecky, Bang DH Team
  • Michal Valaštík

Junior:

  • David Cvinger, OreMtbRacing
  • Kamil Fábry, Kellys Factory team
  • Dušan Horák, X-ride Team Racing Lešná

Kadet:

  • Robin Novotný, Cyklo Klamotec Scott
  • Timotej Ščepko, CTM racing Team
  • Jonáš Stoklasa

Masters 30:

  • Jiří Bínek
  • Petr Novak, FRP - KisakiLes team
  • Petr Pechník

Masters 40:

  • Vladimír Picek
  • Petr Novotný, PHkovo team
  • Jiří Číla
Kompletní výsledky najdete zde.


Reportáž: 1. kolo MSDH Cupu


Český pohár pokračuje dalším podnikem na Špičáku až 12. 07. 2020, MSDH má pauzu ještě delší a další kolo se bude konat až 09. 08. 2020 v Jasenské dolině. Určitě ale nikdo nezapomeňte na poctivý trénink.

Autor: Petr Mazura
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

Vzhledem k tomu, že jsem loňský rok absolvoval všechny závody série Blinduro (kromě jeho gravel odnože), rozhodl jsem se Vám sepsat zážitky a dojmy z pohledu průměrného hobby jezdce, pohybujícího se na konci první poloviny startovního pole.
Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Na Bílé se uplynulý víkend konal už třetí podnik ze seriálu DATART Valachy Tour, po běžkařské Noční stopě a červnovém triatlonu Valachy Man se tentokrát závodilo na kolech. Koho závody přilákaly? A kdo si odváží medaile? Nejen to se dočtete v tomto reportu.
Pojeďte do Velkých Karlovic na Noční stopu Valachy, do 28. 1. je zvýhodněné startovné

Pojeďte do Velkých Karlovic na Noční stopu Valachy, do 28. 1. je zvýhodněné startovné

Namažte běžky, přibalte čelovku a vzhůru do Velkých Karlovic!
keyboard_arrow_up