Tip na výlet: Praha – krajina cyklistům zaslíbená?

Není to ani měsíc, co jsem opustila rodné hnízdo a přestěhovala se do hlavního města Prahy. Jedna z největších obav při stěhování byla ta, zda v Praze najdu místa, kde si budu moci užít lesních cest a přitom si dát do těla v kopcích.

Pocházím z Lanškrouna, malého městečka na úpatí Orlických hor. Znalcům cyklistiky by toto město mohlo něco málo říci. Jezdí se zde jeden z největších českých etapových závodů pro juniory – Regionem Orlicka a také zde vyrostlo mnoho cyklistických talentů, jako je například René Andrle.


Strach z neznámého

Jelikož jsem byla zvyklá na krajinu, kde rovin najdete pomálu, mé obavy byly o to větší. Z Lanškrouna do Orlických hor jsem to měla hodinu cesty, a ať jsem jela kamkoliv, musela jsem vždy zdolat nějaký ten brdek, co vás přinejmenším pěkně rozdýchá před vyjížďkou. Vzhledem k tomu, že jsem poblíž Prahy doposud nezávodila, bylo pro mě její okolí velkou neznámou.

Představa o Praze jako takové byla pouze ta, že jsou zde mraky lidí, aut, semaforů, všeho… A myšlenka na to, že budu bydlet de facto v centru, mě zrovna moc neuklidňovala. “Když pojedu trénovat, budu se muset motat po městě, to bude katastrofa”, pomyslela jsem si. Ale nic není tak strašné, jak se na první pohled zdá.


Předčila moje očekávání

Po pár vyjížďkách v okolí Prahy jsem byla velice příjemně překvapena. Nejvíce z toho, že je tu dost členitý terén, který mám takřka pod nosem. Abych byla konkrétnější - na rozhlednu Petřín to mám přesně dva kilometry. Není to sice kopec s parametry, které by se mohly rovnat výjezdu na Alpe-dHuez, ale při ostřejším tempu to je rozhodně cítit. Navíc pro intervalové tréninky na sílu je to ideální. Sklon kopce také není zanedbatelný.


Možnosti za rohem

Další z míst, které je de facto v centru Prahy a naprosto mě uchvátilo, je Divoká Šárka. Nachází se v západní části Prahy, kde najdou vyžití i náročnější bikeři. Skvělé cesty, ostré sjezdy a ještě ostřejší výjezdy, které mě občas donutí kolo tlačit.


Divoká Šárka nabízí mnoho krásných vyhlídek, odkud máte Prahu jako na dlani. Nejlepší na tom je to, že lidí zde potkáte poskrovnu. Ne všichni jsou ochotni se drápat s kolem po cestách, které nejsou zcela sjízdné. Ovšem ty výhledy za to opravdu stojí.
Pro méně zdatné cyklisty nabízí Divoká Šárka i vodní nádrž, kde si můžete v letních dnech vyvalit pupek a doopálit své “stále oblečené cyklooblečky”.


Pakliže vás Divoká Šárka omrzí, okolí Malé a Velké Chuchle nabízí pro bikery také mnoho možností, jak si slušně “posekat” nohy. Půlkilometrová stoupání se sklonem přes 16 % taktéž nejsou k zahození. Vyžití zde najdou ale i rodiny s dětmi, neboť se tam nachází zookoutek a přírodní dětská hřišťátka. Chuchelský háj vás ovšem odmění i svými výhledy na hlavní město.


Posledním “městským” místem, které bych ráda zmínila, je Prokopské údolí, nacházející se v části Praha - Hlubočepy. V tomto údolí můžete najít spoustu zábavných singlů nebo vás také může přilákat Pražská plošina - Děvín. Nevýhodou tohoto údolí je zvýšený pohyb lidí od pejskařů po bruslaře, který je hlavně po široké vyasfaltované cyklostezce. Toto místo je vzdálené pouze pár minut jízdy od Malé Chuchle, takže není špatný nápad tato místa spojit v jedné vyjížďce dohromady.


Okolí Prahy

Jedno z prvních míst, které jsem navštívila v širším okolí Prahy, byl Karlštejn. Středověký hrad ze 14. století láká hodně cyklo nadšenců i turistů. Na kole až nahoru k hradu jet však nemůžete a výlet si tak spojíte s cca 3 km dlouhou procházkou, kdy se po asfaltové pěší zóně dostanete až na nádvoří hradu. Vycházka v cyklistických tretrách není zrovna to, o čem cyklisté sní, ale pro jednou se to vydržet dá.

Trasu na Karlštejn jsme zvolili přes Ořech a Kuchař. Cestu zpět podél řeky Berounka. První polovina trasy vede ve zvlněném terénu, kde o brdky není nouze. Druhá část vede po rovině až do Prahy po obou stranách řeky. Švih čítá 70 km a na trasu se můžete podívat na tomto odkazu.


Dalším malebným místem, které určitě stojí za to navštívit, je vyhlídka Máj. Z této skalní vyhlídky je jeden z nejznámějších a nejkrásnějších pohledů na meandry řeky Vltavy. Trasa není nijak náročná. Jenom pár kilometrů k vyhlídce je ve zvlněném terénu, jinak se dá jet stále podél vody. Bohužel na vyhlídku se není možné dostat se silničním kolem, pouze kdybyste si chtěli dát tříkilometrovou cyklokrosovou vložku. Vyjížďka je dlouhá 80 km a na trasu se se můžete podívat na tomto odkazu.


Co tím chtěl básník říci?

Tímto článkem Vám chci ukázat, že bydlení v Praze není pro cyklisty tak strašné. Člověk si tu najde vyžití i v okolí svého domu. Těmito krásnými místy to ovšem nekončí a na další tipy se můžete těšit zase příště.

Autor textu a fotografií: Kateřina Obstová
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaObstova 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Vymýšlíte, kam na kole na výlet nebo na dovolenou, ale nemáte rádi kopce? Nebo máte malé děti a rádi byste se projeli i s nimi? Cyklostezka Bečva pro vás bude to pravé.
Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
keyboard_arrow_up