Tip na výlet: Přes Husu a Čapa k Ptačím domkům do Úštěku

Sever Kokořínska stranou od turisticky vytíženého Kokořínského dolu a okolí hradu nabízí možnost příjemné vyjížďky v zapomenutých roklích krajem pověstí.

Parametry trasy:

  • Určení: MTB / gravel
  • Náročnost: běžný terén pro MTB, pro gravel nutností zvládat jízdu v hlubokém písku, velmi strmá stoupání a kořenové sjezdy.
  • Kdy jet: I po dešti či za sněhu je trasa sjízdná. Bláta minimum, pískový podklad vsákne déšť rychle. Nesjízdné části za velkého množství sněhu - Vlhošť, části kolem Čapu a výjezdy Hrádeckým dolem.
  • Povrch: 40 % lesní cesty, 10 % silnice, 30 % singletrack, 20 % makadam a štěrk
  • Délka trasy: 52 km
  • Převýšení: 1100 m
  • Link na trasu
  • Jídlo a pití po cestě: Občerstvení v Pavličkách v sezóně. V Úštěku několik restaurací a pizzerie. Doporučuji ale spíše restauraci U Gregorů na Skalce. Vodu je možné nabrat v přírodě s jistotou jen u pramene v Hrádeckém dole.

Naši vyjížďku startujeme z Pavliček, konkrétně z ústí Čapského dolu, kde je možné zaparkovat. Pavličky samotné stojí alespoň za zběžný průzkum. Vesnička se může pochlubit pěknými roubenými chalupami. Ve východní části v lese můžete za domy najít velikou skalní bránu a na severovýchodě na modré turistické pak reliéfní plastiky s náboženskými motivy vytesané do skal kolem cesty.
Ale zpět k tomu, proč jsme sem přijeli. Vyrazíme na západ po asfaltce a panelce do Čapského dolu, která nás po dvou kilometrech dovede na rozcestí značek. Odbočíme vlevo po zelené, která nám bude průvodcem dalších několik kilometrů. Postupně vystoupáme téměř až na vrch Kostelec po širokých šotolinových cestách vinoucích se borovicovým lesem. Ze stejnojmenného rozcestí se pak spustíme mírným sjezdem okořeněným několika prudšími pasážemi až k ostré odbočce u rozcestí Kostelíček, kde se dáme vlevo k převisu Krápník. Krápník patří k největším z nespočtu převisů v blízkém i vzdálenějším okolí. Ty nejsou využívány jen v současnosti trampy a turisty, ale jsou i bohatými nalezišti artefaktů z doby kamenné. Přespání pod převisem má určitě své kouzlo a díky slušnosti a ohleduplnosti návštěvníků se stále daří zachovávat toleranci ze strany CHKO.

Majestátní převis Krápník

Husa

Turistická značka sice končí u druhého převisu Tisícový kámen, nabízí se ale možnost pokračovat po vyšlapané pěšině a obkroužit celý vrch, který dal tomuto převisu jméno. Vrátíme se tak zpět na zelenou, znovu sjedeme dolů, neodbočíme, ale tentokrát budeme pokračovat po hřebenu na severozápad, kudy vede Husí cesta. Dorazíme na rozcestí Pod Husou, u kterého naleznete pomník Járy Cimrmana, který zde prý zahynul ve svém vozidle na vodíkový pohon. Výbuch přežilo jen hejno husí, podle kterých je prý cesta pojmenovaná
Ať už to bylo jakkoli, pokračujeme po červené turistické na rozcestí Sedlo pod Husou, kde je možné nechat kola a vyběhnout si mezi skalami k samotné Huse, vzniklé nerovnoměrným zvětráváním pískovce a železitých inkrustací.
Pokračujeme vytyčeným směrem po červené, napojujeme se na cyklostezku a nyní se nabízí několik možností, jak pokračovat. Buď v nejnižším bodě stezky odbočíme vpravo stezkou mezi stromy a sjedeme do Heřmáneckého dolu (viz trasa). Tento sjezd je nejpohodlnější a nejméně náročný. Druhá možnost je pokračovat po cyklostezce do kopce a odbočit až nahoře na kopci doprava. Pokračujete pak po bývalé lesní cestě, dnes pěkném singlu, až do místa, kde cesta padá vpravo dolů. Tam je třeba kolo přenést přes klády zabraňující erozi. Pak už jen nasednout a sjet přes skalní amfiteátr, mezi balvany a přes menší drop dolů do údolí. Zní to snadno, ale na gravel už to moc není.

Vlhošť

Pokračujeme po červené širokými pískovými cestami se spoustou kořenů a pěkným výhledem na pískovcové stěny Vlhoště na rozcestí Vlhošťský důl. Odtud pak úzkou pískovou cestou na rozcestí Pod Vlhoštěm, kam můžeme projet buď přímo po značce skalním průchodem, nebo se nabízí snadnější cesta odbočující z turistické značky vlevo cca 20 m před začátkem skalního průchodu. Jedná se o původní vozovou cestu a dostanete se po ní na stejné místo.
Na rozcestí jsou zajímavé skalní útvary, pozůstatky po těžbě pískovce našimi předky, kteří používali nalámané pískovcové bloky jako základy pro roubenky, sloupy stodol, nebo zídky a podezdívky. Za vidění také stojí vrchol Malého Vlhoště, kam vede nenápadná, ale v Mapy.cz značená stezka. Malý Vlhošť nabízí nerušený výhled na celý sever Kokořínska, Ralsko, Ještěd, Bezděz, Vrátenku a za dobré viditelnosti i mnohem dále.

Vyhlídka na Vlhošti - vlevo v bouřce Házmburk, od něj vpravo pak Středohoří a v popředí vrch Sedlo
Ze sedla pod Vlhoštěm pokračujeme k hájence, kde odbočíme na žlutou turistickou a obkroužíme Vlhošť proti směru hodinových ručiček. Opačně bychom se do kopce spíše prošli, v tomto směru zdatný jezdec zvládne výjezd v sedle kola. Při stoupání si povšimněte, že jsme se při svém putování dostali blízko Českého středohoří - stoupáme po čedičových kamenech a vyhlídka na západním úbočí se tyčí na čedičové skále. Zpět na rozcestí Pod Vlhoštěm a skalním průchodem do Vlhošťského dolu už pak svištíme po pískovci. Zde odbočíme vpravo po zelené na Hvězdu a po značce pokračujeme po pěkném singlu až do vsi Stranné. Odtud pak pokračujeme na Blíževedly po červené po louce s pěkným výhledem na sopečný Ronov, jehož vrchol zdobí veliká zřícenina hradu.

Pod Vlhoštěm - skalní stěny jsou útočištěm netopýrů a hnízdištěm ptáků
V Blíževedlech mineme morový sloup na náměstí (a potraviny) a sjedeme kolem pustého hrádku Hřídelík, abychom z louky prudkým výšlapem vyjeli či vytlačili na hřeben. U Williho studánky se dostaneme na asfaltku vedoucí mírně z kopce. Na afaltu odbočíme po cca 100 m vlevo ostře do kopce na vrstevnicový neznačený trail. Ten nás dovede na žlutou turistickou, po které vystoupáme kolem Opičí hlavy až pod Kalvárii v Ostrém. Křížová cesta nás velmi prudkým výjezdem dovede na vrchol ke kaplím Nalezení a Povýšení svatého Kříže a Boží hrob. Odtud se s barokními sochami v popředí nabízí výhled na Úštěk, rybník Chmelař, okolní chmelnice a sady a vrch Sedlo. Bývá vidět i Buková hora s vysílačem.

Výhled od kaple na vrchu Kalvárie u vsi Ostré - Úštěk a rybník Chmelař jako na dlani

Úštěk

Sjedeme do vsi a kousek pokračujeme po asfaltu na Úštěk. Po chvíli se ale dáme vlevo na červenou naučnou, po které sjedeme kořenovým sjezdem do Hrádeckého dolu. Po proudu potoka se pak dostaneme až na asfalt, kde odbočíme vpravo a dojedeme do Úštěka.
Malebné náměstí s barokním kostelem, podloubími starých domů bylo kulisami filmů jako Rebelové, Kolja, seriálu První republika nebo zahraniční slátaniny Jojo Rabbit. Nezapomeňte si prohlédnout boční uličky u hradu, dále od náměstí pak synagogu a rabínský dům. Trasa nás pak zavede i do uličky Kamenná, odkud je pěkný pohled na Ptačí domky, jak jsou nazývány domky až pitoreskně nalepené na skalní ostroh.

Z Úštěka se vrátíme na silnici po žluté turistické stejnou cestou do Hrádeckého dolu. Široká šotolina kolem potoka nás dovede až pod zříceninu hradu Helfenburk, respektive žlutá značka až k němu. Hrad stojí za průzkum a i jeho okolí je zajímavé do skály vytesanými místnostmi. Z hradu pak sjedeme zpět do údolí, přejedeme potůček a po pravé straně budeme míjet silný pramen s pitnou osvěžující vodou. Následuje dlouhé prudké stoupání po singlu až na asfalt u Skalky. Na Skalce doporučuji restauraci U Gregorů, kde je možné se o víkendech dobře najíst (i v zimě a mimo sezónu).

Zřícenina hradu Helfenburk
Ze Skalky nám průvodcem po Husí stezce bude nejdříve modrá turistická, kterou vystřídá červená. Budeme míjet už známá místa jako je Husa, projedeme kolem Martinských stěn (na kole zákaz, ale pěšky je to kousek). Široká písková cesta bez větších stoupání vybízí k rychlému tempu, tak dejte pozor na odbočku vpravo na Čap po zelené turistické. Tady široká cesta končí a zase začíná zábava na singlech, které nás dovedou až na Čap.

Čapská palice

Samotnou vyhlídku Čap tvoří skalní plošina s charakteristickou 6 metrů vysokou pískovcovou palicí. Zhruba ve středu plošiny se nachází jediný pozůstatek bývalého hrádku - cisterna na vodu a vchod od zasypaných sklepení. Přesná podoba hrádku není známa, ale nechal ho vystavět Jan Berka z Dubé někdy kolem roku 1400 pro jednoho ze svých tří synů (pohádka ?). Při dobré viditelnosti je odtud dnes krásný výhled na panorama kolem Litoměřic - Házmburk, Říp, Milešovka. Občas tu také někdo přespává, protože v létě je zde krásný ničím nerušený výhled na hvězdy.

Čapská palice - v pozadí Račský hřeben
Nakonec to nejlepší. Od Čapu nás čeká už jen skvělý rychlý sjezd do Čapského dolu po modré turistické (ve starších mapách žlutá). Kořeny, skalní prahy, kameny i vyerodovaná korýtka jsou ve velké rychlosti parádní zábava a jezdec se občas i docela pěkně proletí. Mějte ale ohled na pěší, kterých tu v sezóně bývá docela dost.

Další zajímavé čtení:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony PR článek

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony

Máte už něco natrénováno a za sebou i první soutěžní zkušenosti? Narazili jste na limity svého kola? Vyberte si u nás své nové závodní „náčiní“...
Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Máte rádi cyklistické výzvy? Jste z těch, kdo se raději vydávají na kolo sami nebo v partě než v balíku závodníků, a přitom by se vám líbilo, kdyby vás za výkon někdo odměnil?
Unboxing: Orbea ALMA H30 - univerzální bike na sport i relax

Unboxing: Orbea ALMA H30 - univerzální bike na sport i relax

Univerzálnost hardtailů je něco, co hledá mnoho cyklistů, nemluvě o dostupnějších cenách či údržbě. Zapadne sem i španělská Orbea ALMA H30?
keyboard_arrow_up