Český ultracyklistický závod RACAS je kvalifikací pro americký RAAM!

Ultracyklistický závod RACAS se stal jedním z několika závodů na světě, které slouží jako kvalifikace pro nejprestižnější a nejstarší závod tohoto typu RAAM - Race Across America. Není divu. RACAS se svými parametry velmi přibližuje tomuto ikonickému závodu napříč Amerikou. Bude to tedy kvalitní prověrka účastníků!


“Poté, co nám Dan Polman po dojezdu prologu našeho závodu okolo Česka a Slovenska řekl, že je možná víc unavený než po 4000 km dlouhém RAAMu, jsme se rozhodli s jeho pomocí oslovit pořadatele s tím, zda bychom se nemohli stát kvalifikátorem. Půl roku jsme se o tom bavili, až jsme se objevili v seznamu kvalifikačních závodů na webu RAAM,” řekl jeden z pořadatelů Libor Procházka.


Délka českého závodu na celé trase okolo Česka i Slovenska je 3540 km s převýšením zhruba 36 000 metrů, což je profilem velmi podobné americkému závodu. “V Americe jsou jen velké rozdíly v teplotách a samozřejmě i nadmořské výšky jsou extrémnější. Ale vše kompenzují náročnější české silnice a v roce 2020 to bylo i počasí, které nás skoro celých osm dnů na trase vytrvale zavlažovalo, takže náročnost těchto závodů musím vyhodnotit jako srovnatelnou,” doplnil Dan Polman, elitní český ultracyklista, který v roce 2019 okusil RAAM a v roce 2020 projel jako první v tzv. prologu i trasu RACAS.


Ovšem RACAS nenabízí jen tuto extrémním variantu, zájemci mají další volbu trasy. “Tím, že je trasa hezky vedena kolem české a slovenské hranice a zázemí je ve Vsetíně, nabízí se zkrácená varianta závodu jen okolo Česka, která je dlouhá bezmála 2000 km”, vysvětlil další z pořadatelů Jiří Severa. A pokud si někdo na takovou porci kilometrů netroufá, může k sobě přibrat jednoho nebo tři parťáky a vyzkoušet si týmový závod. Ten je vypsaný na obou trasách pro dvou- a čtyřčlenné týmy.


Já když jsem mluvil s Liborem Procházkou, napadla mě i varianta, kdy českou část objede cyklista z Česka a pak si se slovenským “kolegou” předá pomyslný štafetový kolík a ten pak objede slovenskou část. Anebo naopak. Co vy na to? Sám Libor řekl, že i taková varianta může připadat v úvahu a určitě je zajímavá. Samozřejmě však vše závisí na aktuální situaci.


“Přestože složitá situace s pandemií Covid-19 komplikuje organizaci závodu, pokračujeme v přípravách a těšíme se na první ostrý ročník,” uvedl pořadatel Libor Procházka. Termín pro první ročník vychází z loňského prologu. Startovat se bude ze Vsetína po skupinách dle výkonnosti a zvolené trasy od pátku 13. 8. 2021. Veškeré potřebné a aktuální informace najdete na http://www.racas.cz .

Libor závěrem potvrdil i to, že na závod se už někteří borci přihlásili. Přidáte se k nim? Co říkáte na takový závod? Zúčastnili jste se podobného závodu? Pokud jste se na start podobného závodu již v minulosti postavili, napište do komentářů svoji zkušenost a podělte se o zážitek s ostatními klidně článkem.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

První dubnovou sobotu se uskutečnil jednodenní gravelový závod Hanácké Roubaix. „Nikdy bych nevěřil, kolik druhů kočičích hlav existuje,“ byla má první slova k pořadateli po dodrncání se do cíle.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Bláto. Sníh. Písek. Hlína. Toto vše na maximálně 33 mm pláštích. Vítejte v cyklokrosu, který měl minulý víkend v Táboře svůj největší svátek.
keyboard_arrow_up