Tip na výlet: Tišnovsko - kraj severozápadně od Brna

Cyklovýlet na volné odpoledne krajem hlubokých lesů, potoků a zlatavého moku. Krajem proslulým svým Vítáním jara, které miloval i Petr Bezruč.

Parametry trasy:

  • Určení: horské HT, krosové, gravel
  • Náročnost: mírná až střední
  • Kdy jet: V sezóně ideálně mimo víkend (zejména úsek Bítýška – Šmelcovna bývá o víkendu frekventovaný). Trasa sjízdná celoročně.
  • Povrch: 80 % zpevněné lesní cesty, 15 % silnice, 5 % nezpevněné lesní a polní cesty
  • Délka trasy: 40 km
  • Převýšení: 700 m
  • Trasa: na Mapy.cz

Cesta do Bítýšky

Na náš výchozí bod do Veverské Bítýšky můžete přicestovat buď tradičně autem, nebo na tuto cestu lze využít netradičně parník. Z brněnské části Bystrc je možné se i s kolem vypravit na lodní cestu, která trvá něco přes hodinu, a ještě před vyjetím na kolo tak máte příležitost poznat něco z okolí Brněnské přehrady.

Cesta z města

Po nasednutí na kolo ve Veverské Bítýšce se vydáte přes náměstí okolo Jarošova mlýna dále do údolí Bílého potoka. Cesta z Bítýšky se line údolím po zpevněné asfaltové cestě mírně zvlněnou krajinou v těsném sousedství Bílého potoka. Lehké stoupání střídá klesání a cesta pomalu ubíhá v monotónním duchu. Díky blízkosti zurčícího vodního toku je místní klima přes léto příjemně chladivé, ovšem v období mimo letní sezónu doporučuji se přiobléct a přibalit minimálně lehčí vestu.


Po ujetí necelých sedmi kilometrů smíšeným lesem se před vámi otevře rozlehlá louka s nově vybudovaným rybníčkem, na které se nachází Hálův mlýn. Nynější rekreační středisko leží na území někdejšího Mlýna na Podolí z roku 1570. Středisko v dnešní době prochází bujnou přestavbou a modernizací. Vzniká zde skvělé místo pro vypnutí a rekreaci. Ovšem pro cyklistu, který nevyhledává požitky oddychu a relaxace u bazénu, nabízí možnost dodržení pitného režimu a případného doplnění kalorií. V případě preference doplnění pouze tekutin je zde také možnost využít, a to bych doporučoval, necelé dva kilometry vzdálenou kultovní osvěžovnu U Čadíků na Šmelcovně. Nepřipravíte se tak o atmosféru „dědinské“ hospůdky, která zejména v letních měsících skýtá útočiště desítkám cyklistů.


Stoupání k vrcholu

Jakmile se svlažíte u Šmelcovny, vrhnete se plni sil do táhlého, pro méně zdatné až nepříjemně, tříkilometrového stoupání. Po příkré asfaltové cestě podél Salašského potoka a Maršovských vodopádů dupeme do pedálů směrem k dědince Maršov, která je zároveň nejvýše položeným místem našeho dnešního cykloputování. Po nekonečném výjezdu se před vámi otevře krajina, která vás jistě nadchne a svým rázem již dává vědět, že se blíží Vysočina. Z okolí stojí zcela jistě za zmínku malebné jezírko, které vzniklo po někdejší těžbě kaolinu a kde je možné v horkých letních dnech svlažit upocené tělo cyklistovo v průzračně čisté vodě.

Žlebem až k prameni

Z Maršova pokračujeme severně po polní cestě značené červenou turistickou značkou až k nedalekému lesíku. Zde přichází na řadu lehce technicky náročný sjezd, který potěší zaryté bikery. Okolo nově vystavěné retenční nádrže Spirálka a dále již po zpevněné lesní cestě kolem, v lese ukrytých, nádrží Horní Slunná a Slunná. Za připomenutí jistě stojí, že na této lesní stezce probíhající Lažánecko – Heroltickým žlebem nachází čtyři menší částečně přístupné jeskyně, které lze také navštívit.

Po výjezdu od Pejškovského potoka pokračujeme dále po žluté značce silnicí, která ovšem nepřekypuje dopravou, takže je možné ji v klidu využít i pro kolo. Sjedeme z kopce přes Heroltice a dále za obcí Březina proti proudu řeky Svratky chatovou kolonií po polní cestě značené červeně až do Tišnova.


Tišnovská pěna dní

Jelikož se již nacházíme lehce za polovinou našeho cestování, doporučuji v Tišnově setrvat trošku déle a navštívit zde jeden z minipivovarů či restaurací, kde je možné poobědvat. Ze své vlastní zkušenosti mohu doporučit například Pivovar Grádo čí Restauraci Na Humpolce. V rámci „poobědové siesty“ je možné spočinout na odpočinkovém místě nad, ano opakuji nad, tišnovským hřbitovem, kde se nachází menší bikepark s odpočinkovým posezením. Místní „cyklokoutek“ nabídne hravé pumptracky, a to nejen vám, ale také třeba vašim ratolestem, pokud s vámi cestují.

Po chvilce zpestření a oddechu pokračujeme dále po cyklostezce Tišnovsko směrem na obec Drásov, Čebín až do obce Sentice. V tomhle úseku cesty se bohužel nevyhneme jízdě po běžné komunikaci nižší třídy. Lehce monotónní jízdu šedí a asfaltem si můžete zpestřit návštěvou jedné ze zdejších rozhleden. Budete postupně míjet kamennou rozhlednu Klucanina kousek za Tišnovem a kovovou rozhlednu Čebínka, která leží, jak již název napovídá, u Čebína, výběr je jen na vás.

Medový závěr

Po opuštění Čebína se budete ubírat po asfaltové cyklostezce směr Sentice. Tahle nenápadná vesnice je zajímavá, jak jinak než v tomhle kraji, opět pivem. Nachází se zde jeden z prvních minipivovarů na Moravě. A tenhle stojí opravdu za vaši návštěvu. Místní minipivovarník pan Jelínek, v dnes již v nově postaveném pivovaru, nabízí produkt, který snoubí chuť piva a medu, a to proslulý Sentický Kvasar. Tohle patnáctistupňové pivo, které si zde svého času dával i první český prezident Václav Havel, prostě musíte ochutnat. Konzumace je doporučena ovšem pouze v přiměřeném množství, a to nejen pro jeho stupňovitost, ale také proto, že nás po opuštění Sentic čeká stoupání na kopec Sokolí. Jakmile ho zdoláte, tak se již napojíte na modrou turistickou značku, která vás dovede rozlehlým lesem přes Dlouhou nivu a Sokolí stezku, poté mírně technickým klesáním zpět do Veverské Bítýšky.

Shrnutí

Cyklovýlet doporučuji jako jednodenní víkendovou vyjížďku pro všechny, kteří si rádi zpestří své cyklo-poznávací výlety i gastro-regionálními zážitky. Je vhodná i pro rodiny s dětmi. Doporučené kolo horské, krosové a na gravelu se zde také neztratíte. Cestou je „nutné“ navštívit množství jeskyní, poznání obohatit o nádherné výhledy do krajin z místních rozhleden a žaludek odměnit některým z produktů, který nabízí tento zajímavý kus krajiny kousek za Brnem!
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Vymýšlíte, kam na kole na výlet nebo na dovolenou, ale nemáte rádi kopce? Nebo máte malé děti a rádi byste se projeli i s nimi? Cyklostezka Bečva pro vás bude to pravé.
keyboard_arrow_up