KUPKOLO MTB Trilogy – poctivá bajkovačka

O prvním červencovém prodlouženém víkendu se v Teplicích nad Metují mezi adršpašskými skálami sešli bajkeři i enduristé a společně se vydali na záludnou trať MTB Trilogy. Ta letos neměla tradičně prolog plus tři etapy, přibyla čtvrtá etapa, která bajkery přivedla na Trutnovské traily, které technikou potrápily nejednoho bajkera. MTB Trilogy je etapový závod horských kol, jehož etapy lze jet jako maraton, komplet od startu do cíle, nebo si jednotlivé etapy rozčlenit do erzet jako na enduru.


Celé zázemí, starty a cíle i podojezdové párty se odehrávají v malebném městečku mezi skálami v Teplicích nad Metují. Odtud v pátek v podvečerních hodinách odstartovala desetikilometrová časovka, která bajkery zavedla do borových lesů okolo Teplic a borce zasvětila do náročnosti celého závodu.


První plnotučná etapa přinesla to nejlepší ze Sudet. Rychlé technické sjezdy, které vyplaví spousty adrenalinu, například ikonický sjezd Hvězda. Zatímco maratonci si dávali do těla, enduristé se při cestě mezi erzetami mohli kochat krásnou přírodou Teplicka a zahlédnout třeba kapli panny Marie nad Hvězdou.


Druhá etapa s názvem „Kleine Alpen“ (Malé Alpy) se názvem opravdu nemýlí. Hrabanka, štěrk, brody. Nepřipomíná vám to něco? Ani profilem trati se název nemýlí. Už na nejkratší dvacetikilometrové trase s průměrným sklonem 2,5 procenta, a tedy i na nejdelší, 74 km dlouhé trase s průměrným sklonem 3,8 procenta, si opravdu budete připadat jako v Alpách. Ovšem nebudete kvůli tomu muset cestovat dlouhé hodiny autem, ale pouze přejedete kopec do Javořických hor a delší trasy nakouknou i k našim polským sousedům do Suchych Gór. A ještě jedna perlička: Už jste někdy jeli na kole starým železničním tunelem? Na Trilogy je možné vše!


Bavily vás jednotlivé části předchozích etap? Třetí etapa je výborná kombinace etap předchozích. Hravé dlouhé traily vedoucí přes česko-polské pomezí. A kdo se vyškrábe až na vrchol Královeckého špičáku, čeká ho dechberoucí, pokud teda ještě nějaký dech zbude, výhled na Krkonoše s hlavní dominantou Sněžkou. Pokochat, pomodlit a vydat se na Jánský vrch. Obávaný trail vedoucí po hraně skály, motající se mezi kameny a zakončený strmým prašným sjezdem nebyl nic pro bábovky.


Poslední den. Není škoda, že už se Trilogy blíží ke konci? Za odměnu si pro vás pořadatelé přichystali etapu, která se podívala na známé a oblíbené Trutnov Trails. Ale že by se jednalo o odpočinkovou etapu, to se říct nedalo. Trutnov Trails byly ovšem krásným završením celého ročníku a všichni už se těší, až se zase sejdou příští rok v Teplicích nad Metují!


A jak to celé dopadlo?

Enduro verzi vyhrál Vojta Bláha z továrního týmu Rock Machine. V maraton verzi zvítězil a obhájil Filip Adel, se kterým vám přinášíme krátký rozhovor.

Ahoj Filipe, moc děkuji, že jsi přijal pozvání k rozhovoru, a hned na úvod ti gratuluji k obhajobě vítězství na MTB Trilogy. Jak se ti jelo?
Ahoj, děkuju. Jelo se mi dobře, forma byla slušná, když se k tomu přidá skvěle fungující kolo a trocha štěstí, tak asi vítězný recept.

Jak se vlastně Trilogy liší od klasického maratonu?
Když pominu to, že je to vícedenní záležitost, tak především technickou náročností. Směrem dolů je to pro běžný XC kola na samotný hraně sjízdnosti.

Připravuješ se nějak speciálně na tento závod?
Na žádnou speciální přípravu nebyl čas. Týden před startem Trilogy jsem se vrátil z mistrovství Evropy, takže jsem se dával spíš dohromady.

Sjedeš během závodu všechny technické úseky? (Hlavně Hvězdu?)
S Hvězdou problém nemám, ta patří v rámci Trilogy svou náročností spíš mezi průměr. Hlavně ji už znám, tak zhruba vím, co tam očekávat a kudy jet. Letos jsem nesjel za celý závod 2 krátký místa. Při mojí premiéře na Trilogy v roce 2017 jsem šel směrem dolů za první etapu snad úplně všechno, to mě tenkrát úplně zlomilo, a tak jsem ze závodu odstoupil. Pro sjezdy na Trilogy je důležitá i hlava.


Letos se dokonce přidala netradičně i čtvrtá etapa a závod byl zařazen do UCI rankingu. Jak si myslíš, že tyto dvě změny ovlivnily závod?
Tak oboje jen pozitivně. Zařazení do UCI přilákalo nový závodníky. Prodloužení na celkových 5 závodních dní udělalo ze závodu plnohodnotný etapák.

Moc děkuji za krátký rozhovor a přeji mnoho štěstí i nadále.

Další čtení a zajímavosti:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Bikeforum 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

BIKECORE Bikerally Otrokovice 2023

BIKECORE Bikerally Otrokovice 2023

V neděli 30.4. se pojede v Otrokovicích již 15. ročník závodu ve sjezdu horských kol BIKECORE Bikerally 2023, který je zařazen do šampionátu Wood Bikerally series, tedy seriálu, který se jede po celé Moravě.
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH – kde je rozdíl?

Horská cyklistika se dělí na několik disciplín – od běžného lesního/asfaltového ježdění do kopců až po extrémně náročné sjezdy. Které disciplíny známe a jak se jmenují?
keyboard_arrow_up