Tip na výlet: Polabský gravel

Máte-li rádi postavy a prostředí filmů Bohumila Hrabala, tak v této trase projedeme vesnicemi ze Slavností sněženek i místy, kde autor žil a psal své knihy. Projedeme polabské písky i pravou dunu a zastavíme u zajímavých architektonických památek.

Pražákům, těm je hej. Začínáme totiž přímo od metra Černý Most. Dá se zde docela pohodlně zaparkovat, nebo sem i s kolem dojet metrem.

Úvodní část trasy vede po cyklostezce A44 na sever lesoparkem Arborka a pak už docela přesně kopíruje již popsanou cestu Satalickou bažantnicí do Vinoře a kolem Vinořského potoka až do Jenštejna. Před Jenštejnem jsem to tehdy otáčel na hranici Prahy kvůli kovidovým karanténním opatřením, ale dnes budeme pokračovat po cyklostezce 0034 do Cvrčovic. Před kostelem Stětí sv. Jana Křtitele odbočíme vlevo a dojedeme ke kapličce mezi poli. Odtud můžete za dobré viditelnosti snadno spatřit Bezděz, Ralsko i Ještěd. Za skvělé viditelnosti dohlédnete až do Krkonoš. U modelářského letiště následujeme vpravo odbočující cestu a dojedeme po ní až do Popovic. Popovice mineme a najedeme na ujetý singl po mezi, který nás dovede do Brandýsa. Pokud pojedete po trase, dojedete k Labi kolem Židovského muzea, synagogy a Katovny. Po břehu pak dojedeme až ke starému mostu přes Labe a přes ten nový přejedeme do Staré Boleslavi.

Pod novým mostem v Brandýse.Připomínka Zátopkových rekordů v Houšťce.

Zátopkova Stará Boleslav

Po novém mostě přes Labe se dostaneme k parkurovému závodišti a pěknou lipovou alejí zamíříme do lesoparku Houšťka. Po levé ruce tu míjíme letní kino a po pravé máme zdevastovanou budovu Slunečních lázní, která si zahrála v jednom z dílů kriminalistického seriálu Panoptika města pražského. Odbočíme doleva a jsme u atletického areálu Stará Boleslav. Právě tady Emil Zátopek zaběhl několik svých rekordů a nebyl sám. Skvělé sportovní výkony připomíná nejen Zátopkova socha, ale i deska, kde jsou všechny vyjmenovány.

Jeden z podvečerů u Labe.
Od atletického oválu se vrátíme zpět na modrou turistickou a pokračujeme po ní směrem na Káraný. Široké šotoliny chvílemi střídá hravý singl, který nás dovede k mostu přes Jizeru. Je z něj pěkný výhled na poslední část řeky protékající lužním lesem a tvořící štěrkové lavice. My ale zůstaneme na levém břehu i modré turistické a proti proudu se vydáme na sever k jezu přes Jizeru, kde je možné ji zároveň i překonat. Jez tu slouží pro vzdutí, aby bylo možné čerpat vodu do vsakovacích nádrží, ke kterým se dostaneme záhy poté, co dojedeme k úpravně vody a poté, co odbočíme vlevo. Jednu z nádrží uvidíte za plotem po pravé straně. Vsakováním vody z Jizery přes pískové lože se uměle zvyšuje hladina spodní vody, která se pak čerpá na mnoha místech ze studní, upravuje a zásobuje pak sever Prahy kvalitní pitnou vodou. Někdy jsou tak plné vody, jindy je vidět jen suchý písek.

Vsakovací nádrže ve vodárenském pásmu.Jez na Jizeře slouží pro zásobování vodou vsakovacích nádží.

Kolem svatého Václava do Byšiček

Suchý písek a v létě na troud suchý borovicový les nás pak po odbočení z asfaltky dovede k sousoší svatého Václava. Nechal ho zbudovat Antonín Špork spolu s poustevnou. Kousek za železničními kolejemi tehdy teklo Labe.
Další písčitá cesta, měnící se v pískový hladký trail, nás po červené dovede na asfaltku u dostihového závodiště v Lysé nad Labem. Přes přejezd odbočíme vpravo a uděláme si, zjara oslnivě kvetoucí třešňovou alejí, malou zajížďku do Byšiček. Do krásné vísky s kruhovým náměstím, v jehož středu se pod lipami krčí kaplička svatého Václava.

Klasické pískové cesty v Polabí.
Z Byšiček pak budeme směřovat do Lysé nad Labem, respektive do její části Litol, po široké písčito-štěrkové cestě. Jestli tady schytáte východní vítr, budete mě proklínat. V Litoli ještě nezapomeňte na kubistickou vilu architekta Králíčka navrženou pro generálního radu Beniese. Dokud ještě stojí. Stejně jako v mnoha kubistických objektech, interiér je mnohem zajímavější než zevnějšek.

Přímo kolem Labe

Trasa nás dál vede pod Litolský most, kde se nachází různé dřevěné skulptury včetně obří sovy. Dále budeme sledovat pravý břeh Labe. Budeme projíždět kolem vsi Ostrá a mineme i zříceninu hradu Mydlovar, která čítá jen pár valů se zbytky zdí a rozkládá se v pěkném lužním lese. Pojedeme tedy mimo velká sídla, a když budete mít štěstí, můžete zahlédnout nad vodou siluetu ledňáčka v podobě blyštivé modré střely. Mineme i obec Hradištko na druhém břehu Labe a po široké šotolině dojedeme do Kostomlátek. Tady šotolinu střídají jedna až dvě úzké vyšlapané či vyjeté stopy v trávě. Chvíli to připomíná pěkný singl a poskytne trochu zpestření, než se dostaneme do Nymburka.

V Mydlovarském luhu.Cestička kolem vody před Nymburkem.

Nymburk a jeho hradby

Do města dojíždíme po cyklostezce podél vody. Podjedeme železniční most a hned za mostkem odbočíme vlevo do ulice Hradební. Obvykle se tak vyhýbám centru, takže pokud chcete, udělejte si pak ještě dodatečně zajížďku na náměstí k mariánskému sloupu. Důvod, proč se centru vyhýbám, je oblíbená kavárna Charlie´s Coffee & Garden v ulici Malé Valy, kde doplňuji energii skvělou kávou a dezertem.
V této ulici je i nedávno rekonstruovaná krásná secesní městská vodárna a ulice mě dovede prakticky až k městským hradbám. Ulice Hradební i Malé Valy tvořily v minulosti spolu s vodním příkopem severní část obrany města.
Pokud na dávnou historii moc nejste, můžete o kus dál nahlédnout do historie trochu modernější v podobě cyklovetešnictví na konci hradeb u Turecké věže. Stačí nahlédnout přes plot na kola a rámy na kupách. Přes novou lávku, postavenou nedávno na místě původní typově stejné jako spadlá lávka v Troji, se dostaneme na levý břeh Labe, na kterém už dnes zůstaneme. Zhruba 150 metrů od lávky směrem po naší trase můžete ještě využít Hrabalovo posezení s výhledem na Labe. V tu chvíli pak budete mít za zády vilu rodiny Hrabalovy.

Hradby v Nymburce.Prosím 30 kilo rámů. Nebo raději 35.

Duna a polabské písky

Pokračujeme po břehu řeky na západ po cyklotrase 019 přes pastviny a jezdecký klub Komárno do Píst. Písty projedeme po červené turistické značce, která nás zavede k duně. Jedná se o jeden z posledních dochovaných písečných přesypů ve středních Čechách. Zajímavé místo tvořené velice jemným pískem je domovem třeba mravkolvů a různých pískomilných rostlin. Nachází se přitom v těsné blízkosti domů a na začátku rozsáhlého borovicového lesa. Tento les nám poskytne stín na několik dalších kilometrů a poskytne nám i dostatek cest s hlubokým pískem, kde se dá dokonale vyřádit a zahrát si trochu na cyklokrosové Koksijde. Z lesa na chvíli vykoukneme u pískovny jezera v Sadské, kde pojedeme přímo po břehu.

Podvečer na duně v Pístech.
Dále se nabízí dvě možnosti podle toho, kolik jste doposud zažili bláta. Pokud je úplně sucho, pokračujte dál po červené turistické do Hradištka. Pokud je ale jen trochu mokro, raději se do Hradištka vydejte po asfaltce ze Sadské, jinak si ten cyklokros užijete si s parádním bahnem ucpávajícím vidlice.

Jezero Sadská za úplného bezvětří.

Hrabalovo Kersko

Z Hradištka pokračujeme stále po červené turistické a ta nás dovede k pramenu sv. Josefa a k místním tenisovým kurtům. Znalci Slavností sněženek už asi vědí. Na jih od pramene si můžete dát „se zelím“ nebo „s šípkovou“ v Hájence. Jen pozor na zaparkovaná kola, ať nezmění značku na „Zahrádkáři Kersku“. Ať už jste poobědvali, nebo jen ochutnali železitou minerálku, po naší trase po červené značce dojedeme k Hrabalově chatě, kde spisovatel žil a psal. V okolí pak jsou i některé další chaty, které si zahrály ve filmu.

Hrabalova chata.Svatozář svatého Václava.

Budečská hráz v Přerově

Z Kerska nás čeká asfaltový přesun do Přerova (založeno 993). Aspoň za nahlédnutí přes plot stojí místní skanzen architektury polabských vesnic (posloužil jako kulisy mnoha pohádkám). Od skanzenu se pak vrátíme kousek zpět a odbočíme vlevo směrem na sever. Trasa nás dovede na Budečskou hráz, která chránila Přerov před povodněmi. Vzrostlým dubovým lužním lesem se po hrázi dostaneme na zelenou naučnou stezku a k Labi.

Budečská hráz na jaře...... a na podzim.

Polabská cyklostezka

Po proudu projedeme Čelákovice a zamíříme na Toušeň. Cestou se můžete vykoupat v pískovně Mezi Mosty, a to ať už plavky máte nebo ne. Naproti jezeru lze spatřit historickou budovu vodárny z počátku 20. století. Mineme i soutok Labe a Jizery a pokud se chcete na konci jízdy občerstvit a posedět u vody, tak se nabízí i několik podniků přímo u vody.

Zpět k metru

Z Toušeně nás dovede cyklostezka dlouhým mírným stoupáním (bohužel obvykle proti větru) do Zelenče a dále do Horních Počernic. Tady, pokud nechcete jet silným provozem, následujte trasu, která vás provede bludištěm ulic svírajících všechny úhly, jen ne pravé, k rybníkům v jižní části Počernic a po cyklostezce až na Černý Most přímo k metru.

Skanzen Přerov.

Parametry trasy:

  • Určení: lehké XC a gravel
  • Náročnost: lehký terén, šotolinové cesty a asfalt
  • Kdy jet: Sucho a bez silného větru.
  • Povrch: 20 % terén; 60 % polní, lesní cesty; 20 % asfalt.
  • Délka trasy: 100 km
  • Převýšení: 300 m
  • Trasa na Mapy.cz
  • Trasa na Strava.com - drobně zkrácená

Snad se vám tato extra placatá a nenáročná trasa líbila. Snažil jsem se ji plánovat spíše na gravel nebo trekové kolo, ale určitě je zajímavá i na XC stroji. Není úplně pro začátečníky kvůli délce a kvůli občasným pískovým pasážím kolem Píst. Pokud jste v této části středních Čech na kole ještě nebyli, zkuste se po stopách mých vyjížděk vypravit. Objevíte rozsáhlé lesy kolem Labe jako stvořené pro toulání na gravelovém kole.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Tip na výlet: Prajzskou kolem dokola

Prajzská. Zvláštní a pro přespolní těžko uchopitelné slovo, jehož přesný význam znají snad jen obyvatelé Moravskoslezského kraje. Nicméně oblast Prajzské dokáže nabídnout skvělé podmínky pro nenáročnou cyklistiku, jak si ukážeme v dnešním článku.
Jak začít s bikepackingem? Bez extrémů.

Jak začít s bikepackingem? Bez extrémů.

Blíží se letní sezóna, pomalu nám zhnědnou stehna a přijdou nové výzvy. Všichni "bikepackují". I ty bys chtěl, jen těch "ale" je nějak moc? Je to pro tebe příliš velký extrém? Nemusí být.
keyboard_arrow_up