Test: Crankbrothers - pumpa a nářadí z Ameriky

Když se řekne Crankbrothers, evokuje to ve mně jakousi exkluzivitu. Nevím, proč to takhle vnímám, ale Crankbrothers je pro mě prostě synonymum pro perfektní, zajímavé, promyšlené.

Přiznám se, že když se mi do ruky dostal multiklíč a pumpa od této americké značky, která je tu s námi už čtvrt století, měl jsem fakt radost, že je můžu prozkoumat a otestovat.


Pumpička CRANKBROTHERS Klic HV Gauge CO2 - univerzál pro všechny

Tady si budu chvíli protiřečit s tím, co jsem napsal v úvodu. Když jsem pumpu totiž vybalil z krabičky, první myšlenka byla: ”Není to velké?” Prostě první dojem z tohoto produktu se vymykal tomu všemu, jak jsem dosud jejich výrobky vnímal. Musel jsem mrknout na pár fotek na internetu, abych pochopil, co držím v ruce. Byla totiž větší než moje stará pumpa.


Někde v koutku jsem tušil, že to prostě není všechno. Jasně že nebylo. První plus pumpa získala skládací rukojetí, která v sobě skrývá ještě adaptér na CO2. Sympatický bonus. Druhé plus získala otočnou ochranou magnetické hlavice pro ventilek. To mi přijde velmi praktické, když si představím, v jakém marastu občas člověk jezdí. Třetí velké plus je za hadičku, která je schovaná uvnitř těla pumpy, a disponuje manometrem. Na konci hadičky je potom magnet, který usnadňuje práci při spojování s pumpou. Samozřejmostí je pak možnost foukat jak autoventilek, tak ten galuskový.

V balení nechybí ani držák pro uchycení na rám kola (pod košík na bidon). Dílenské zpracování je na výbornou. Jedná se o kombinaci hliníkové slitiny a plastu. Veškeré pohyblivé části jsou pevné, rukojeť má taky drážku pro pevné spojení se zbytkem těla, takže nikde nic nedrnčí ani na kostkách. Za cenu přibližně 1400 kaček si říkám, že člověk dostane slušné nářadí. Více info najdete v MTBIKER shopu.


Trochu čísel

Výrobce uvádí hmotnost 186 g a délku 26 cm. Já jsem navážil 168 g.

  • 151 g pumpa komplet bez držáku na rám
  • 137 g bez adaptéru na CO2
  • 32 g hadička
  • 105 g pumpa
  • 14 g adaptér na CO2
  • 16 g držák na rám


Maximální tlak je napříč weby uváděn 110 PSI / 7,6 bar, nicméně potisk manometru na hadičce říká 100 PSI / 7 bar. Tak si vyberte. Tak nebo tak, ty 4 atmošky, které maximálně foukám na asfalt, jsem na svém gravelu natlačil v pohodě. Našroubovat hadičku na ventilek a pak teprve na magnet nacvaknout pumpu, je příjemné ulehčení práce a díky pružnosti hadičky, nehrozí riziko “urvání” ventilku z kola ani méně zručným cyklistům.


Multiklíč CRANKBROTHERS Multi-20 Tool - maximum funkcí v kompaktním těle

Co psát o takovém typu nářadí? Každý ví, k čemu slouží a jak se s ním pracuje. Tak si možná jen připomeňme, že takový multiklíč nemá nahradit tu hromadu vercajku ve vaší dílně, ale je to pouze jakási pojistka pro případ nouze, když se vám zrovna něco pokazí na projížďce.

K tomuto nářadí už člověk do brašny nepotřebuje nic navíc. S trochou nadsázky lze říct, že s ním kolo rozeberete na molekuly. Jestli potřebujete cokoliv utáhnout nebo povolit, klíč tady najdete. Nýtovačka na řetězy všech nejpoužívanějších rychlostí je tady taky. Centr klíč - jasně. Nejde povolit ventilek - není problém. Ohnutý disk - není důvod kolabovat. A v plastové nástavbě pak najdete ještě i knoty na bezduše a důmyslný prostor pro uschování rychlospojky. A i pětikilo tam jde poskládat. Možná i litr. Troufám si říct, že chybí už jen montpáky. Ty mi ale stejně přijdou vždy lepší, když jsou sólo, než aby byly součástí klíčů.


Celé nářadí působí velmi bytelně. Jednotlivé klíče se volně neprotáčí a mám pocit, že snesou i hrubší resp. silnější utahování, aniž by se nějak deformovaly či povolily. Tento multiklíč stojí slabou tisícovku, a pro ty, kdo nechtějí “tahat” tolik nářadí, nabízí Crankbrothers ve stejném provedení i méně vybavené varianty.

Nářadí:

  • nýtovač 8/9/10/11/12rychlostních řetězů
  • inbus 2 / 2,5 / 3 / 4 / 5 / 6 / 8 mm
  • šroubováky křížový a plochý
  • torx klíč T10 a T25
  • stranový klíč 8 mm
  • centrovací klíče
  • klíč na ventilek
  • nástroj na rovnání disků
  • jehla na knoty


Výrobce uvádí 89 mm délku a hmotnost 191 g. Já jsem navážil:

  • nástavba 16 g
  • samotné nářadí 186 g

Závěrem už můžu jen doplnit, že jsem s radostí nahradil své prastaré, pratěžké, praopotřebené nářadí za tyhle vymazlené kousky, ale zároveň doufám, že je nebudu na vyjížďkách potřebovat. Cena v MTBIKER shopu je 989 KČ.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Pláště pro štěrkolety, žiletky i enduro mašiny PR článek

Pláště pro štěrkolety, žiletky i enduro mašiny

Každá disciplína vyžaduje své obutí, o podmínkách ani nemluvě, a proto přinášíme několik tipů. Který si zvolíš ty?
5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

Jak zkombinovat zaměstnání, trénink a čas s rodinou

Jsi vášnivý amatérský cyklista/cyklistka? Pokud ano, jsi to právě ty, komu chci ukázat, jak to dělám já a předat ti několik tipů, rad z vlastních zkušeností a způsobů, jak mít kvalitní trénink, čas na rodinu a samozřejmě na zaměstnání. Všechny tyto věci jsou důležité a vzájemně se propojují a doplňují.
keyboard_arrow_up