Test: Tretry KLS Edge - tuhosti mají na rozdávání

Slovenského výrobce Kellys není potřeba představovat. Snad každý cyklista si vybaví kola z jeho produkce, mnoho lidí si vybaví příslušenství a oblečení, ale už jen hrstka lidí na vás vyhrkne, že Kellys mimo jiné vyrábí i tretry.

První pohled

Tradičně začneme u balení, které ale rychle jen rychle proletím, protože tady není nad čím se pozastavovat. Kromě samotných treter v krabici naleznete i sadu kolíků k našroubování do špiček. Osobně nejezdím (resp. nechodím) v podmínkách, kde bych kolíky využil, takže je tradičně nechávám v krabici a raději se podrobněji podívám na samotné tretry.

V podstatě celý svršek treter je vyroben z hladké syntetické kůže a postrádá jakékoliv vystouplé švy či větrací otvory vyplněné síťovinou. Nebudu hodnotit, jestli je to dobře nebo ne, ale já tento styl konstrukce mám u treter rád. A je to z jednoho důvodu - údržba a čištění je velice jednoduchá. Špinavé tretry stačí otřít hadrem, případně osprchovat a otřít, a tretry jsou i po absolvování bahenních lázní opět jako nové. Žádné bahno zacpané v mezírkách ve větrací síťce či kolem švů, které jednoduše nesmyjete ani neutřete…

Tento materiál svršku ovšem přináší i svoje nevýhody. Ta nejcitelnější je z mého pohledu omezené větrání. Umělá kůže je prostě neprodyšná. Někteří výrobci ke zlepšení větrání přidávají na inkriminovaná místa větrací síťky (které pak ale znesnadňují údržbu), Kellys vsadil na drobné dírky. KLS Edge jsou po svém povrchu tedy výrazně perforované. Větrací dírky naleznete nejen na klasickém místě ve špičce nad prsty, ale rovněž na obou stranách tretry takřka po celé jejich délce. Ale v teplém počasí i přesto cítíte, že se noha potí více než v prodyšnějších tretrách.

Kvůli zlepšení větrání je tretra takřka po celém svém povrchu perforovaná.
Kapitolou samou pro sebe bývá u treter způsob jejich zapínání. Zjednodušeně řešeno, na trhu najdete v podstatě čtyři hlavní způsoby - tkaničky, suché zipy, přezky a lanka. Často rovněž narazíte na kombinaci těchto systémů. Každému cyklistovi bude vyhovovat něco jiného, osobně nedám dopustit na lanko, které z mého pohledu nabízí nejjednodušší a nejrychlejší zapnutí či odepnutí tretry. Kellys v případě svých treter vsadil na pravděpodobně nejvíce rozšířenou kombinaci, kterou je jedna přezka a dva suché zipy.

Proti tomuto způsobu upnutí nelze nic namítat, suché zipy jsou jednoduchým a funkčním řešením, “ráčnová” přezka pak nabízí možnost opravdu silného utažení horní části tretry. U přezky od Kellysu mi ale chybělo povolení po jednotlivých krocích (po jednotlivých zoubcích, chcete-li). To považuju za příjemný prvek zvláště při delších jízdách, kdy má noha tendenci otékat. U Kellys Edge stisknutím uvolňovacího tlačítka úplně odjistíte upínací mechanismus a ozubený pásek vyjede o větší vzdálenost, vám pak nezbývá než znovu “nacvakat” a utáhnout tretru na požadovanou sílu.

Jelikož se jedná o tretry spíše nižší cenové relace, nečekejte žádné sofistikované obejmutí chodidla. Upínací proužky jsou pouze jednoduše našité na vršku tretry. Nicméně trošku zaskočený jsem byl délkou upínacích pásků. Z dřívějších zkušeností vím, že mám chodidlo středně široké a spíše s nižším nártem. Zkrátka konfekční velikost, sedne mi na nohu většina treter a délka upínacích pásků mi spíše nadbývá. U KLS Edge tomu ale bylo naopak, pásky na suchý zip jsem měl při zapnutí tak nějak akorát a horního pásku s přezkou mi ven čouhala zhruba jeho třetina, což je pro mě při porovnání s konkurencí nezvykle málo. Toto v mém případě na funkčnosti samozřejmě nijak neubralo, ale cyklisté s vyšším nártem by mohli narazit na problém.

Mám spíše nižší nárt a obvykle stahovací pásky mívám příliš dlouhé, ale u Kellys Edge tomu tak nebylo.
Špička tretry je pro zvýšení odolnosti překryta dostatečně silnou gumovou vrstvou, což oceníte zejména při občasném tlačení v kamenitém terénu. Pokud se mi předchozí tretry někde poškodily, tak to nejdříve bylo zpravidla právě na špičce, která se okopala a potrhala o kameny. Z tohoto pohledu tedy tretrám od Kellysu nemám co vytknout.

Prvkem, kterému však naopak mám co vytknout, je jazyk. Poslední dobou jsem si u treter a třeba i outdoorové obuvi zvykl na to, že jazyk má nějaký prvek, který mu brání sesouvání do boku. Ať už jde třeba o přišití jazyku ke svršku po celé délce jedné jeho strany nebo aspoň našitého očka, kterým je provlečený prostřední pásek. U testovaných Edge něco takového úplně chybí, jazyk je ke svršku přišitý jednoduše pouze v jeho spodní části.

Ať jsem se snažil, jak jsem chtěl, během jízdy se mi jazyk vždy postupně sesunul na jednu stranu. Prakticky to snad ani ničemu nevadí, ale hodně z vás si dokáže představit ten nervy drásající pocit, kdy výřez uprostřed horní části jazyka není přesně uprostřed zánártí… K přišití jazyku bych měl ještě jednu drobnou výtku - šev, resp. přesah jazyku po přišití, je příliš mohutný a během prvních kilometrů mě tlačil na místa, kde začínají prsty. Tenhle nepříjemný pocit ale po několika desítkách kilometrů vymizel.

Jazyk měl tendenci se stále posouvat ke vnitřnímu kraji tretry.
Posledním prvkem, který na vršku treter stojí za povšimnutí, je oblast paty. Ta je vyztužena vnějším plastovým krytím, což nejen zvyšuje odolnost vnějšku, ale současně je celá pata skvěle stabilizovaná během šlapání. Ze zadní strany jsou navíc zapuštěné dva reflexní prvky oblého tvaru. Tenhle drobný praktický detail oceňuji, protože nelze si představit lepší oblast pro reflexku, než je pohybující se noha. Bohužel většina výrobců treter tenhle jednoduchý, levný a účinný prvek pasivní bezpečnosti naprosto ignoruje.

Na patě tretry si všimněte dvou oválných prohlubní vyplněných reflexním materiálem.
Svršek tretry máme probraný a teď se podíváme na část, která mě překvapila, ba až zaskočila. A to v dobrém slova smyslu. Kdo tipuje podrážku, resp. podešev, ten tipuje správně. A proč mě překvapila? Je tuhá, hodně tuhá. Rozhodně výrazně více, než bych očekával u treter v této cenové třídě. Když tuhost srovnám se svými Scott MTB Team BOA, tak nad nimi Kellys vyhrává na plné čáře. Tuhost treter od Kellysu bych se, možná až rouhačsky, nebál postavit na úroveň třeba Sidi Eagle 10. A to i přesto, že podešev je samozřejmě nylonová, karbon v této ceně nehledejte.

Rychlý pohled na oblast kufru by možná neznalého mohl nalomit, že tady karbon přece je, ale jedná se jen o vhodně zvolený vylisovaný vzor, který si hraje s lomem světla. Nechybí samozřejmě vylisované značky usnadňující nastavení kufru. Výrazným prvkem je i výška podrážky v oblasti paty, která je opravdu vysoká. V nejvyšším místě jsem naměřil nějakých 16 mm. Ve špičce pak nechybí dvě závitové díry pro upevnění kolíků usnadňující chůzi v těžším terénu. V běžných podmínkách mi ale kolíky spíše překážejí, takže možnost jejich montáže obvykle nevyužívám. Kolíky včetně potřebného klíče ale samozřejmě naleznete v balení. Jedná se o kolíky vyrobené z plastu, ne kovové.

Podešev je nylonová, ale nečekaně tuhá.

Pocity během jízdy a zhodnocení

Nějak výstižně hodnotit tretry je velice obtížné. Je to podobné jako třeba v případě sedel - každému člověku sedne něco jiného. Osobně mi střih Kellys Edge přišel takový mohutný. Na nohách obuté tretry mi na pohled připomínají dva buřtíky. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že ve středu treter z vnitřní strany chybí ergonomické tvarování či zeštíhlení respektující tvar chodidla. Člověk by dle vnějších rozměrů očekával, že tretry budou prostorné, ale je tomu překvapivě trochu jinak. Jak už jsem zmiňoval, nemám nijak širokou nohu, a přesto mi tretry v oblasti prstů připadaly příliš úzké a nějaký ten milimetr šířky navíc bych snesl. Podobně to je i s výškou treter. Člověk by na první pohled očekával, že nebude mít problém ani cyklista s vysokým nártem, ale jak už jsem popisoval o něco dříve, skutečnost je trochu jiná. Před koupí je dobré si tretry vyzkoušet, i když jako každá obuv, i tyto tretry časem povolí.

Při pohledu shora působí tretry neforemně a mohutně.
S klidným srdcem můžu vyzvednout tuhost treter, která je ve své třídě bezkonkurenční a nebojím se říci, že by může bez obav konkurovat tretrám výrazně dražším. Výška podrážky v oblasti kufru je standardní, kombinace s SPD pedály Shimano XT nečinila žádný problém, spojení fungovalo bezchybně a bez nežádoucího povrzávání apod.

Cena treter v MTBIKER shopu je 2 439 Kč. Pokud tretry sednou na vaši nohu, dostanete za tuto cenu pevnou a odolnou tretru se skvělou tuhostí podešve, jako bonus s povrchem velice snadným na údržbu. Navíc výrobce myslel i na ryze praktický prvek v podobě reflexních prvků.

Tretry KLS Edge mě příjemně překvapily zejména svou tuhostí a solidním zpracováním.

Klady

  • nečekaně vysoká tuhost podešve,
  • povrch snadný na údržbu,
  • osvědčený způsob zapínání v kombinaci přezky a suchých zipů,
  • reflexní prvky.

Zápory

  • nižší prodyšnost,
  • u přezky není možné povolení po jednotlivých krocích,
  • jazyk má tendenci se sesouvat ke straně.


Test treter KLS Edge vznikl díky spolupráci se shopem MTBIKER, kde si můžete vybrat z více než 270 různých MTB treter. Nakupováním v obchodě MTBIKER podporujete redakční tvorbu, proto pokud se vám obsah líbí, budeme rádi, když nás nákupem podpoříte v rozvoji.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Kellys Levante - odolná větrovka volnějšího střihu

Test: Kellys Levante - odolná větrovka volnějšího střihu

Větrovka je jedním ze základu šatníku každého cyklisty. Většinou je její materiál buďto odolný a po sbalení objemný, nebo lehký a dobře sbalitelný. Kellysu se u modelu Levante podařilo tyto dvě vlastnosti zkombinovat takřka ideálně, i když pár much na této větrovce přeci jen najdeme.
Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Test KLS Dare 2 - parťák na traily, ale i celodenní výlety

Trailová helma střední třídy pro běžné použití zaujme cenou, barevnou škálou i pohodlím.
Test: Teleskopka KLS Shift 30,9 - nutnost nebo zbytečnost?

Test: Teleskopka KLS Shift 30,9 - nutnost nebo zbytečnost?

Už před časem jsem psal o tom, jak namontovat teleskopickou sedlovku a neztratit u toho nervy.
keyboard_arrow_up