Rozhovor: Jaroslav Kulhavý - nová sezóna, nová disciplína, nový tým

Jára ještě neřekl své poslední slovo a s novým týmem chystá novou etapu své sportovní kariéry.

Ne vždy se podaří odchytit a vyzpovídat někoho tak výjimečného jako je Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz v cross country z Londýna 2012 a ikona světového MTB nám přes svůj nabitý program dokázal věnovat několik minut a prozradit něco ze svých plánů.


Vloni jsi oznámil konec profesionální kariéry, nicméně absolvoval jsi přípravný kemp s českou reprezentací MTB, byl jsi vidět na silničním závodě v Hlohovci. Znamená to, že Jaroslav Kulhavý bude závodit i v dalších sezónách?
Není ani tak otázkou jestli, ale spíš na jaké úrovni budu závodit. Nechávám to prozatím otevřené a rozhodnu se po letošní sezóně, která bude s ohledem na účast v některých závodech světového poháru Xterra možná náročnější než ty předchozí.
Co se týče české reprezentace MTB, tam teď působím jako poradce, proto ta účast na přípravném kempu. Snažím se předávat jezdcům zkušenosti, které jsem získal během své kariéry.

Odešel jsi od Specialized, na čem a v čem budeš závodit letos?
Po silnici teď jezdím na BMC, v terénu na Santa Cruz, obojí na Sramu. U MTB pak používám tlumiče značky FOX, pláště Pirelli. Oblečení mám od Kalase, přilbu Lazer, tretry Northwave a brýle od Oakley. A pokud to chcete mít kompletní, tak výživu beru od Namedsport.

Jaroslav KulhavýJaroslav Kulhavý

Jaké jsou tvé ambice na letošní sezónu resp. na kterých závodech se letos ukážeš?
Určitě plánuji objet některé z českých pohárů horských kol. Nevynechám světový pohár XCM v Novém Městě na Moravě, určitě se chci zúčastnit republikových šampionátů v cross country i v maratonu horských kol, ale prioritou letošního roku je Xterra.

Máš i nějaké konkrétní cíle?
Chtěl bych se probojovat mezi patnáct nejlepších triatletů světa a skryté přání je první desítka - ta už by byla možná nad očekávání.

Kdy sis začal pohrávat s myšlenkou zkusit Xterru?
Zúčastnit se některého z triatlonových závodů byla má dlouhodobá vize, týkala se však Ironmana. Myšlenkou na Xterru jsem se začal zabývat až v loňském roce a finální rozhodnutí padlo na podzim.

Máš za sebou premiéru na Maltě, která pro tebe lépe dopadnout nemohla, ve které fázi jsi začal věřit, že to dotáhneš do vítězného konce?
No, tím že jsem neměl moc přehled o tom, co se děje za mnou, tak jsem docela dlouho nevěděl, jak to nakonec dopadne. Definitivní jistotu jsem získal asi tři kilometry před cílem, to jsem už věděl, že ten náskok udržím.

Jaroslav Kulhavý
Jaká byla trať druhého úseku ve srovnání s klasickými XCM závody?
Ta trať byla dost technická. Ale to obecně platí o všech závodech Xterry. Pokud mohu srovnávat, tak se svou náročností neliší od klasických XCM závodů.

Na fotkách nejde přehlédnout tvůj nový dres, řekni nám něco o týmu, za který teď závodíš.
Je to tým Ostra-Multicraft Čeladná, který jsem po diskuzi s přáteli zapálenými pro cyklistiku, sám založil. Nehledáme žádné hvězdy. Jsme tým, který bude určen především pro mladé bajkery a silničáře, kterým chceme vytvořit podmínky pro rozvoj a ty talentované pak nasměrovat k renomovaným týmům, které již dlouhodobě provozují juniorskou cyklistiku na nejvyšší úrovni. Jinak řečeno, chceme působit jako líheň a tvořit jakýsi odrazový můstek do světa opravdové cyklistiky.

Jaroslav Kulhavý

Existuje něco, co bys chtěl mladým závodníků vzkázat?
Tak v prvé řadě se cyklistikou bavte jak nejvíce to jde a užívejte si ji, a vy, kdo máte vyšší závodní ambice, tak hlavně vydržte, i když to jde někdy pomalu.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tři sporty v jeden den? To je triatlon

Tři sporty v jeden den? To je triatlon

Přiznám se, že už od malička jsem neměl rád běh a než bych měl dobíhat na autobus, radši ať mi ujede. A představa, že půjdu ráno do školy a budeme běhat 1.500 metrů mě děsila.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

Praha - Letňany, výstaviště, konec března, kola a vše co k nim patří …
keyboard_arrow_up