Poprvé na traily - pár základních doporučení

Kdo míří na traily, chce si užít spoustu zábavy, ale už méně si uvědomuje, že i tady číhá nebezpečí. Dnes si řekneme, jak se chovat, tak aby to bylo vždy bezpečné pro všechny a my si mohli užívat v klidu jízdu.

Základ spokojenosti - správná lokalita

Základ je nepřeceňovat své schopnosti a dát všemu dostatek času. Není potřeba hned skákat velké skoky a klopit ty největší klopenky. Pokud jsem někde poprvé, i když traily mám rád a vyhledávám spíše náročnější místa, nikdy při první návštěvě nepřeceňuji své síly a vždy dám pár jízd, než se pustím do něčeho odvážnějšího. Poznat a naučit se číst terén je základ. Téměř všechny oficiální traily mají mapu, kde se dozvíte, jak je který trail obtížný a podle toho si vyberete, na který vyrazíte.


Nejlepší pro vaše trailové začátky jsou flow traily. I kdybyste měli vyšší ambice a chtěli jezdit i náročnější sjezdy někde v přírodě, začínejte na lehčím terénu. I obyčejný flow trail vás může překvapit např. odstředivou silou v klopenkách nebo kompresí na boulích.

Ohleduplnost na trailu

Na začátek je dobré si uvědomit, proč jezdíme na traily. Všichni si zde chceme užít zábavu, ale je potřeba respektovat i pomalejší jezdce. Každý z nás nějak začínal a tak když někoho dojedeme, dáme mu čas a na bezpečném místě ho předjedeme. Osobně vždy například zavolám „pravá/levá”, aby dotyčný věděl, kudy ho budu objíždět a kde mě může čekat.

K ježdění samozřejmě patří i pády. Pokud spadnete a ocitnete se v místě, kde vás další jezdec nemusí vidět, zkuste se dostat s kolem mimo trail, aby se předešlo nebezpečné situaci, kdy do vás někdo může najet.

Občas se na trailu stane, že si zastavíme a chceme si překážku prohlédnout a seznámit se s ní. Potom kolo vždy zaparkujeme na okraj trailu, kde víme, že nebude zavazet a ani nikoho neohrozí. V žádném případě kolo nenechávejte v trailu nebo za skokem.


Pokud si všimnete někoho za skokem, že leží na dopadu a vy jste sám, kdo mu může pomoci, dejte kolo několik metrů zpět na viditelné a bezpečné místo vzhůru koly. To bude pro přijíždějící značit nebezpečí a výzvu pro zpomalení. Pokud by se blížil jezdec, snažte se ho bezpečně zastavit, aby se předešlo neštěstí.

Pro strýčka příhodu v batohu vozím malou lékarničku, bez které již téměř nevyrazím z domu. Může se hodit v té nejméně očekávané situaci a nezabere moc místa. Nikdy nevíte, kdy si odřete ruku či se vám stane něco jiného, nebo někdo bude potřebovat vaši pomoc.


Pamatujte také na to, že jste stále v přírodě a i když si s sebou vezete například svačinu, všechny odpadky po sobě uklízejte.

Nikdy na trail nevjíždějte ani nevcházejte v protisměru a ani se nepohybujte za skoky, kde vás jiný jezdec nemůže vidět. Pokud si trail chcete poprvé projet pomalu nebo případně projít nebezpečné pasáže, je nejlepší začít od startu a držet se na kraji trailu nebo případně mimo něj. Párkrát se mi stalo, že někdo tlačil kolo zpět na skok středem trailu a byla z toho velmi nepříjemná situace.


Video vs realita

I když na videu to vypadá jako brnkačka, realita je o kus náročnější, ať jsou to skoky nebo jiné překážky. Pokud nemáte žádné zkušenosti se skákáním, nejezděte sami a vemte s sebou zkušenějšího kamaráda, který vám může poradit. Některá trail centra nabízí i skill zónu, kde si menší překážky a další prvky můžete v klidu opakovaně vyzkoušet a případný pád vás nebude až tak bolet.

Spousta trail center také nabízí možnost kurzů, kde vás naučí vše od úplných základů až po náročnější věci. Na trailech narazíte na překážky, se kterými se při klasické vyjížďce nesetkáte. Nesmíte se zaleknout, zastavte si a postupně zkoušejte překážku překonat.


Co mě překvapilo, když jsem byl na trailech poprvé?

Nejvíce ze všeho mě překvapilo, jak jízda z kopce může být náročná. I když se na první pohled zdá, že si vezete zadek pouze z kopce, opak je pravdou. Pokud se snažíte pumpovat, skákat nebo je například trať více rozbitá, i pár jízd vás může pořádně unavit. Takže nepřežeňte začátek dne, ať vám zbude síla i na pozdější jízdy. Určitě se vyplatí trénovat fyzičku, protože i jízda z kopce dá pořádně zabrat.

V tomto má výhodu místo, kde vyjedete nahoru lanovkou. Máte aspoň čas si trochu odpočinout před další jízdou.


Rozdělení trailů

Téměř všechna trail centra mají traily označené barevně nebo čísly podle obtížnosti.
Od zelené přes modrou až po červenou a černou. Poslední dvě barvy bývají ve většině případů náročnější a těm se jako začátečník raději vyhněte, případně si je nechte až na závěr.

Nenechte se ale zmást, černá na jednom trailu nemusí být stejně náročná jako černá jinde. Oficiální měřítko neexistuje a tak je například rozdíl, zda si vyberete černý trail v Koutech nebo například v Mariánském údolí. I když mají oba černou barvu, tak se od sebe dost liší a pro takové případy, než někam vyrazíte, je dobré projít si videa, případně fotky nebo ohlasy od kamarádů a podle toho zhodnotit, kam se vydat.


Na trailu také najdeme několik jiných značení, ať už se jedná o křížení, nebezpečná místa nebo skoky. Pro případ nouze také často narazíte na nějaký ukazatel s tel. číslem záchranné služby, případně označením místa, které když nahlásíte, budou přesně vědět, kde se nacházíte a pomůže to vaší lokalizaci na trailu.


Výbava na traily

Pokud máte možnost, určitě si vemte s sebou chrániče. Takový základ jsou kolenní, protože v 99 % pádů jdete kolenem do země. Pokud máte možnost, tak chránič páteře je také na místě a i když se může zdát, že jdete na jednoduché traily, blbě spadnout můžete kdekoliv. Chránič vám pak může zachránit i život. O helmě se ani nebavím, bez té nevyrážím ani do obchodu.

Pokud plánujete jezdit více, za zvážení také stojí integrální přilba, která chrání celý obličej. Nevýhodou je její váha a proto se spíše hodí na traily nebo downhill, protože na klasické vyjížďce by byla zbytečně těžká. Dnešní trh ale již nabízí odnímatelnou část brady, takže si jednoduše zvolíte, v jaké konfiguraci na vyjížďku vyrazíte.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Cyklo aréna Vysočina: pro každého něco

Cyklo aréna Vysočina: pro každého něco

Viděli jste záběry ze světového poháru horských kol v Novém Městě a říkali jste si, že všechny ty rock gardeny, to je přesně pro vás? Nebo jste si naopak s hrůzou v očích pomysleli, že k takovému místu se radši ani nepřiblížíte? Mám dobrou zprávu pro všechny: v Novém Městě si každý najde to své.
Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Unboxing: Giant Stance E+ 2 - „elektroparťák“ na traily

Výkonný motor, snadné ovládání a citlivé odpružení posunou vaše hranice ježdění, zábavy a dobrodružství na zcela novou úroveň. My se nyní podíváme, jak je vybaven.
keyboard_arrow_up