Panoramatická hřebenovka Vsetínských vrchů

Jen co na kopcích oddělujících Beskydy a Javorníky začnou ze sněhu vykukovat první kytky, je na čase vyrazit na hřeben. Trošku se zabahnit, dát si do těla a pokochat se výhledy na všechny strany.

Vsetínské vrchy jsou část západních Beskyd a všichni víme, že Beskydy, to není jen Lysá hora a Radhošť. Míst, kam se vydat na vyjížďku najdete mnoho. Dnes si ukážeme trasu, která nás protáhne hřebenem od Třeštíku přes Soláň a Vsackou Tanečnici až do Rožnova, s krásnými výhledy na Beskydy i Javorníky a hlavně s parádním terénem. Ale postupně.

Pokud se na tento okraj Beskyd hodláte vypravit autem, bude vhodným nástupním místem Rožnov pod Radhoštěm, začít se ale dá vlastně kdekoli v údolí Rožnovské Bečvy. Vyjížďka je koncipována pro MTB kolo, je v ní sice několik asfaltových úseků, ale to hlavní přijde na hřebenu a tam si to podle mě na horáku užijete nejlíp.


Přes Suš na Horní Bečvu

Začneme na Rožnovském náměstí (auto můžete nechat třeba na parkovišti za kostelem) a hned se vydáme na kopec – v místní části Tylovice odbočíme nad skanzen, na místo zvané Horečky. Už tady nás čekají první výhledy přes Dolní Bečvu na Radhošť, na druhé straně uvidíme hřeben, po kterém se budeme vracet. Ale k cestě – žlutá značka, které se teď budeme držet, se tady vine takovým místním trailíkem, je potřeba dávat pozor na odbočky (po cestě se jede jen chvílemi) a taky na terén (zvlášť kaluže tady bývají někdy až překvapivě hluboké a kořeny až překvapivě vystouplé).
Cesta je houpavá, místy měkká lesní, místy trošku po kamení, na jaře dost bahenní, s výhledy na Javorníky, ale hlavně na okolní louky a pastviny.

V místě zvaném Na Suši překřížíme modrou turistickou značku a pokračujeme po žluté dál. Kdyby se vám už v předchozích úsecích zdálo bahnito, oželte raději cestu po hřebeni na Hutisko a sjeďte ze Suše na cyklostezku do údolí Bečvy – právě v úseku nad Viganticemi je někdy bahna opravdu víc, než byste vy a vaše kolo chtěli. Pokud bude bahenní stav v pořádku, odbočte mezi prvními domy na Hutisku ze žluté značky a dál pokračujte okolo přírodní památky Poskla s typickými loukami, jalovci a ovcemi.

Abychom hned na začátku nepřišli o všechny síly, pojedeme teď chvíli po cyklostezce. Na občerstvení je ještě brzy, ale těch pár kilometrů k přehradě uteče poměrně rychle. Kdo by se chtěl cestou přeci jen zabavit, může se u fotbalového hřiště na Horní Bečvě stavit zakroužit si na pumptracku.


Stoupáme na Třeštík

Za přehradou opustíme značené cesty a nahoru začneme stoupat okolo potoka Prostá. Cesta začíná u starého rekreačního střediska Tesla, podle mapy byste neměli mít problém ji trefit. Stoupá podél potoka až do zatáčky u bodu záchrany VS 019, což je zároveň místo, kde přebrodíme potok, odbočíme vlevo a vydáme se stoupáním po šotolinové cestě směrem nad samotu Bukoryška. Narazit můžete na běžkařské značení, v zimě tudy vede udržovaná běžkařská trasa.

Nad Bukoryškou se povrch cesty trošku zlepší a my se budeme po svážnici klikatit dál, až narazíme na značenou cyklotrasu na Třeštík (nezapomeňte odbočit, jinak byste zbytečně ztratili další nastoupené metry). Rozloučíme se s dobrým povrchem, mírným stoupáním i klesáním a dál se vydáme lesní cestou, někdy po větru plnou nástrah a po dešti bahna. Tady už to začne být opět zábava, některé prudší úseky jsou lehká výzva, ale po cca kilometru a půl dorazíme na Třeštík, kam nás dovede žlutá turistická značka, na kterou po chvíli narazíme.


Když budeme mít štěstí, bude na Třeštíku otevřeno a tím pádem by připadala v úvahu nějaká občerstvovačka, přeci jen, z Rožnova už máme v nohách nějakých 28km a nastoupáno skoro 800 výškových metrů. Opravdová zábava ale začne kousek za Vysokou. Doporučuju nejezdit přes vrchol, ale objet kopec po cyklotrase přes rozcestí Pod Vysokou k přístřešku do Sedla pod Vysokou, kde se napojíme na červenou značku a čeká nás nejhezčí úsek trasy. Cesta je tady houpavá, místy měkká lesní, místy trošku po kamení, na jaře dost bahenní, s výhledy na Javorníky, ale hlavně na okolní louky a pastviny. Trasa až na Soláň v podstatě klesá, najde se ale několik výjezdů, některé jsou i trošku prudší.



Čirá radost

Tohle je ale jeden z těch úseků, kvůli kterému jste sem jeli. Horáky v téhle části trasy chrochtají blahem, to je totiž přesně ten terén, pro který se narodily. Kdo se neobčerstvil na Třeštíku, může zkusit ve Valašském okénku na Kotlové (pokud bude otevřeno), případně až na Soláni (tam je šancí hned několik). Cestou jen pozor na turisty, za hezkého počasí o víkendu je hřeben, hlavně okolo Soláně, častým cílem výletů.


Úsek Čarták – Tanečnice, který nás čeká, má sice jen 4 kilometry, ale místy se dost zapotíme. Většinou se dá projet celý (pokud vás z kola v některém stoupání neshodí kámen nebo kořen), poslední dobou se ale v okolí červené značky (po které tento úsek celý projedeme) dost těží, takže když máte smůlu, narazíte na cestu pokrytou ořezanými větvemi či stromy, teď na jaře je i dost rozježděná od traktorů. Dejte si pozor na místo, kde červená značka odbočuje doprava z cesty. Pokud odbočku přejedete, cesta o kus dál kříží modrou značku, po které se na Tanečnici taky dostanete (to už je ale kopec víceméně nesjízdný). Nevěšte ale hlavu, odměna zase přijde, a to cestou z Tanečnice. Nastoupáno už pro dnešek máme a od Rožnovského náměstí nás tak dělí jen zábavných cca 12 km. Terén opět pro horáka lahoda, kdo má teleskopickou sedlovku, najde tady pro ni využití.


Z Tanečnice dál se držíme modré turistické značky až k Hospodě na Dílech, kde si můžeme dát poslední zastávku před městem. Od ní doporučuju nepouštět se hned po červené značce dolů, ale kousek objet po silnici a na červenou značku se opět napojit až u rozcestníku na protějším kopečku. Užijte si poslední kochací sjezd, značka vás z lesa vypustí na loukách nad místní rožnovskou částí Kramolišov a k autu už dojedete vlastně bez šlapání.


Proč by si tuhle hřebenovku měl užít každý?

Co na závěr k celé trase? Je to „jen“ nějakých 56 km, nastoupáte zhruba 1300 metrů, hřebenová část je skutečně krásná, pokud vyjde počasí a taky zábavná, místy s technickými úseky. Zároveň je ale i vcelku náročná, s několika prudkými výjezdy či sjezdy a delšími stoupáními. Nedá se tak doporučit úplným začátečníkům, ani třeba jako první výlet sezony. Na druhou stranu – pokud si vyhradíte dost času, je na trase i několik občerstvovaček, které by bylo vlastně škoda minout. V diskuzi se pak můžete s ostatními podělit o své dojmy z tohoto výletu.


Parametry trasy:

  • Určení: Horské kolo.
  • Náročnost: Střední až náročná, trasa není vhodná pro začátečníky.
  • Kdy jet: Od jara do podzimu (na jaře pozor hlavně na bláto).
  • Povrch: 30 % asfalt, 35 % šotolina, 35 % polní/lesní cesta/stezka
  • Délka trasy: 56 km
  • Převýšení dle Garminu: 1328 m
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Bike Hero: výzva kousek od Prahy

Máte rádi cyklistické výzvy? Jste z těch, kdo se raději vydávají na kolo sami nebo v partě než v balíku závodníků, a přitom by se vám líbilo, kdyby vás za výkon někdo odměnil?
keyboard_arrow_up